Ce este biostimularea capilară cu plasmă bogată în trombocite?
 

Ce este biostimularea capilară cu plasmă bogată în trombocite?

În sângele nostru există componente care ne pot ajuta să tratăm o mare varietate de probleme, inclusiv căderea părului. Vă explicăm ce spune știința despre plasma bogată în trombocite pentru scalp!
Ce este biostimularea capilară cu plasmă bogată în trombocite?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 23 octombrie, 2022

Biostimularea capilară cu plasmă bogată în trombocite (PRP) este o alternativă pentru combaterea alopeciei, precum și pentru prevenirea acesteia. După cum sugerează și numele, acest tratament constă în utilizarea de PRP extras din sângele pacientului. Sângele este centrifugat pentru a separa componentele bogate în factori de creștere.

Această tehnică a fost dezvoltată în Europa cu mai bine de un deceniu în urmă. Astăzi, este folosită în toată lumea și nu doar în scopuri cosmetice. Citiți mai departe pentru a afla totul despre biostimularea capilară cu plasmă bogată în trombocite!

Ce înseamnă biostimularea capilară?

Alopecia reprezintă o problemă atât pentru bărbați, cât și pentru femei după o anumită vârstă. La persoanele cu vârsta peste 30 de ani, capacitatea organismului de a se regenera începe să scadă, afectând chiar și părul.

Alopecia este una dintre cele mai frecvente cauze de consultație în dermatologie datorită importanței acordate părului din punct de vedere al aspectului fizic. Prin urmare, căderea părului poate duce la probleme de stimă de sine, făcând oamenii să se simtă mai puțin atractivi.

Există o mare diversitate de remedii pentru tratarea alopeciei, acestea variind de la proceduri chirurgicale (cum ar fi implantul) până la abordări naturiste cu diverse extracte de plante (de exemplu, aloe vera sau menta).

Biostimularea capilară face referire la acele tratamente în care anumite substanțe nutritive sunt aplicate pe foliculii de păr, pentru a stimula creșterea firelor noi sau a opri căderea celor existente. Există mai multe modalități de a efectua aceste proceduri:

Ce este plasma bogată în trombocite?

Plasma este lichidul în care se găsesc elementele sângelui: eritrocite, leucocite și trombocite. Acestea din urmă, pe lângă activarea procesului de coagulare, au și factori de creștere.

Plasma bogată în trombocite este un produs obținut din sânge printr-un proces special de centrifugare. Se obține o concentrație mare de trombocite: între 300% și 700% mai mult decât în mod normal.

PRP este autolog, adică este obținut de la același pacient. Poate fi și alogen. Acest produs are aplicații în medicina regenerativă și estetică:

  • Ulcere
  • Abdominoplastii
  • Implanturi dentare
  • Întărirea feselor
  • Reducerea cicatricilor
  • Tratamentul vergeturilor și al pielii lăsate
  • Revitalizarea pielii feței
  • Prevenirea îmbătrânirii premature

 

Biostimularea capilară cu plasmă
Tratamentele cosmetice folosesc din ce în ce mai mult plasma bogată în trombocite pentru a îmbunătăți aspectul pielii.

Cum are loc biostimularea capilară cu plasmă bogată în trombocite?

Aplicarea biostimulării capilare cu plasmă bogată în trombocite pentru persoanele cu alopecie androgenică este tot mai populară. Factorii de creștere din sânge sunt utilizați pentru a stimula regenerarea țesuturilor la nivelul scalpului.

Vascularizarea foliculului de păr este crescută, promovând creșterea părului, întărindu-l și reducând pierderea acestuia.

Biostimularea capilară cu plasmă bogată în trombocite este descrisă ca o procedură simplă care nu necesită pregătire prealabilă sau îngrijire ulterioară excesivă. În plus, fiind mai puțin invazivă, riscurile de infecție sunt reduse.

Procesul se desfășoară în conformitate cu următorii pași:

  1. Sângele este extras și centrifugat într-un mod controlat timp de 10 minute pentru a separa fracțiile plasmatice bogate în factori de creștere. Deși nu este o procedură dureroasă, la persoanele sensibile se poate aplica anestezie la rece sau locală.
  2. PRP este introdus în foliculii de păr prin microinjecții, pentru a stimula regenerarea.
  3. După procedură, pacientul se poate întoarce la activitățile sale, deoarece nu este nevoie de recuperare.

Totuși, pe parcursul primului an de tratament sunt necesare mai multe ședințe, cu un spațiu de o lună între ele. Apoi, întreținerea se face cu două sesiuni anuale.

Rezultate și beneficii

Odată ce PRP pătrunde în țesutul capilar, circulația și chiar formarea vaselor de sânge sunt intens stimulate. Rezultatele sunt progresive, apărând în luna a doua după tratament. În primul an, pacienții pierd mai puțin păr. Apoi, acesta se îndesește.

Această procedură este eficientă pentru tratamentul cheliei ușoare până la moderate, ajutând la reducerea căderii părului și la sporirea densității și a vitezei de creștere. În plus, ajută la prevenirea problemelor viitoare, deoarece favorizează producerea de colagen și contracarează efectul radicalilor liberi.

De asemenea, tratamentul este considerat eficient și atunci când există un transplant de păr, îmbunătățind vindecarea în zona donatoare și stimulând regenerarea în zona primitoare. Astfel, crește posibilitatea de supraviețuire și succes a grefelor de păr.

Pe scurt, biostimularea capilară cu plasmă bogată în trombocite oferă diverse beneficii:

  • Hrănește și întărește părul.
  • Promovează formarea de colagen.
  • Reduce slăbirea firului.
  • Inversează procesul de cădere a părului.
  • Crește irigarea foliculilor.
  • Crește procentul de fire de păr în zona afectată.
  • Îmbunătățește metabolismul cuticulei în părul distrofic.

Ce spune știința?

Deși prognosticul tinde să fie bun, rezultatul variază de la persoană la persoană. Depinde chiar de cât de avansată este alopecia sau de cauza acesteia. Clinicile care folosesc tratamentul raportează o rată de succes de 80%.

Beneficiile biostimulării capilare cu plasmă bogată în trombocite au fost analizate în diferite studii. Părerile în această privință par să fie împărțite.

Pe de o parte, cercetările ne asigură că prin aceste tehnici de medicină regenerativă căderea părului poate fi inversată. Alte recenzii sunt mai sceptice, susținând că multe dintre studii sunt inconsecvente și că informațiile sunt insuficiente pentru a determina eficacitatea acestor tratamente.

Unii cercetători susțin că utilizarea PRP are sprijin științific. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.

Potrivit experților, deși aceste proteine stimulează receptorii celulari, răspunsul biologic depinde nu numai de cantitatea de factori de creștere, ci și de receptorii celulari ai fiecărui pacient.

Bărbat afectat de căderea părului
Nu toate alopeciile sunt la fel. În consecință, tratamentul cu plasmă nu este la fel de eficient la orice pacient.

Riscuri, efecte și contraindicații

Unul dintre cele mai mari avantaje ale biostimulării capilare cu plasmă bogată în trombocite este faptul că este o procedură minim invazivă și, prin urmare, relativ sigură. Nu există incizii și riscul de infecție este minim.

Cu toate acestea, după microinjecții pentru infiltrarea PRP, pot apărea anumite efecte, cum ar fi înroșirea zonei tratate și arsurile. Nu există riscul de alergie, hipersensibilitate sau alte reacții, deoarece nu se folosește un corp străin.

Desigur, pentru a minimiza riscurile, este recomandat să mergeți la un profesionist din domeniul sănătății acreditat corespunzător. Trebuie să fie un medic dermatolog cu o certificare în această clasă de proceduri.

Cui îi este recomandată biostimularea capilară cu plasmă?

Biostimularea capilară cu plasmă bogată în trombocite este mai eficientă la anumiți pacienți, chiar şi în caz de chelie ereditară. Dar procedura nu este benefică în toate cazurile. Deși are ca scop reactivarea scalpului și regenerarea părului la persoanele cu alopecie, fiecare pacient trebuie diagnosticat în prealabil de un specialist. Acest lucru îmbunătățește probabilitatea de succes și controlul efectelor secundare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bencomo Hernández Antonio A. Los derivados plaquetarios en medicina regenerativa. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter. 2012; 28(4): 308-309.
  • Cash T. The psychology of hair loss and its implications for patient care. Clin Dermatol. 2001; 19(2):161-166.
  • Conde Montero E, Fernández Santos M, Suárez Fernández R. Plasma rico en plaquetas: aplicaciones en dermatología. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(2): 104-11.
  • Del Ojo Cordero C. Plasma rico en plaquetas, ¿es útil en dermatología? Med Cutan Iber Lat Am. 2015; 43(2): 87-89.
  • García-García M, Lirón-Ruiz R, Martín-Lorenzo J, et al. Uso del plasma rico en plaquetas autólogo en abdominoplastias. Rev Chil Cir. 2015;  67(5): 506-510.
  • García García V, Corral I, Bascones Martínez A. Plasma Rico en Plaquetas y su utilización en implantología dental. Avances en Periodoncia. 2004;  16(2): 81-92.
  • Kramer, ME, Keaney, TC. Systematic review of platelet-rich plasma (PRP) preparation and composition for the treatment of androgenetic alopecia. J Cosmet Dermatol. 2018; 17: 666– 671.
  • Morales M, Cisneros P, López M, et al. Dutasteride micro-injections in androgenetic alopecia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2019; 17(2): 89-93.
  • Robinson Rodríguez R, Ali Pérez N. Bioestimulación capilar con plasma rico en plaquetas contra la caída del cabello. MEDISAN. 2016; 20(9): 2118-2122.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.