10 sfaturi pentru îngrijirea părului toamna
 

10 sfaturi pentru îngrijirea părului toamna

Toamna este o perioadă în care părul tinde să cadă mai mult decât în mod normal. Vă spunem în ce constă îngrijirea de bază pentru a vă menține sănătatea părului toamna!
10 sfaturi pentru îngrijirea părului toamna

Ultima actualizare: 10 septembrie, 2023

Vine toamna și odată cu ea apare nevoia de a avea mai multă grijă de păr pentru ca acesta să nu sufere din cauza scăderii temperaturii. În acest anotimp al anului, umiditatea crește. Părul devine casant și tinde să încrețească. De aceea, vă oferim 10 sfaturi pentru îngrijirea părului toamna!

Scăderea orelor de lumină naturală afectează creșterea părului. Prin urmare, în această perioadă, căderea părului este frecventă. Din fericire, există câteva măsuri de precauție care vă permit să contracarați aceste efecte.

De ce este necesară îngrijirea suplimentară a părului toamna?

Jurnalul Facultății de Medicină a Universității Naționale Autonome din Mexic evidențiază faptul că părul este o anexă importantă a pielii, fiind responsabil de protejarea acesteia împotriva elementelor externe și de dispersia produselor secretate de glandele sebacee. De asemenea, părul protejează scalpul de razele ultraviolete și de frig.

Îngrijirea părului trebuie adaptată în funcție de anotimp.

Toamna, ciclul de viață al firului de păr se termină. Firele vechi cad pentru a face loc unor fire noi. Unii oameni susțin că procesul este sezonier, dar sunt necesare mai multe dovezi științifice în acest sens.

Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie (AEDV) susține că toamna reprezintă perioada de reînnoire a podoabei capilare. Părul moare și cade pentru că firele noi să-și poată face apariția.

Păr care cade masiv
Toamna, căderea părului este mai intensă decât de obicei.

Recomandări pentru îngrijirea părului toamna

1. Nu folosiți dispozitive ce produc căldură

Cel mai bun lucru este să scăpați de plăcile, ondulatoarele și uscătoare de păr, lăsând podoaba capilară să se usuce natural. Aceste dispozitive usucă vârfurile și afectează structura capilară.

Dacă utilizarea lor este inevitabilă, pulverizați un protector termic. Îndepărtați excesul de umezeală cu un prosop din microfibră. O alternativă este să apelați la versiuni inteligente ale dispozitivelor de uscare și coafare, ce pot adapta temperatura la tipul de păr și la nevoile acestuia.

2. Folosiți perii adecvate

Descurcarea părului cu perii din materiale naturale previne ruperea firelor. Flexibilitatea acestor instrumente avantajează orice păr.

3. Masați scalpul

Masajul activează aportul de sânge, care este esențial toamna, atunci când scalpul tinde să se usuce mai mult. Circulația ajută nutrienții să ajungă la rădăcina firelor de păr.

  • Puteți folosi un exfoliant, deoarece contribuie la igienă și oxigenare și adaugă volum.

4. Evitați stresul

Stresul este un factor determinant care duce la căderea părului. Acesta este un moment în care trebuie să aveți mare grijă de păr, așa că trebuie să faceți activități care să vă relaxeze și să vă calmeze.

5. Aplicați balsam

Balsamul ajută la hidratarea părului, astfel încât acesta să nu se rupă la pieptănat. Folosiți-l frecvent, dar nu pe rădăcini, deoarece acest lucru va face scalpul gras. Alegeți produsul în funcție de tipul de păr.

Beți multă apă. Acest obicei este benefic pentru hidratarea capilară.

6. Hrăniți părul

Atât aspectul, cât și rezistența părului sunt legate de dietă. Consumul de proteine, fier și magneziu este esențial pentru sănătatea capilară.

Vitaminele A, B, C, D și E, seleniul și zincul sunt micronutrienți legați de dezvoltarea normală a foliculului de păr; lipsa lor este legată de căderea părului, așa cum arată un studiu publicat de Dermatology and Therapy.

Suplimentarea orală este o idee bună, deși puteți obține nutrienții și din alimente precum:

  • Ouăle
  • Broccoli
  • Papaya
  • Avocado
  • Nucile
  • Peștele oceanic
  • Carnea de oaie

7. Nu spălați părul zilnic

Deși este esențial să îndepărtați murdăria, spălați părul la fiecare 2 sau 3 zile. În felul acesta, conservați într-o măsură mai mare uleiurile naturale care favorizează hidratarea.

În plus, se recomandă spălarea cu apă călduță, deoarece apa fierbinte dăunează cuticulelor și crește porozitatea. Dacă părul este gras, șamponul uscat este o alternativă excelentă pentru curățarea rădăcinilor.

8. Tundeți vârfurile

Curățați părul prin tăierea vârfurilor, mai ales atunci când acestea sunt deteriorate. După tăiere, folosiți tratamente speciale, vitamine și nutrienți care previn căderea părului.

Specialist ce explică îngrijirea părului toamna
Tăierea vârfurilor este o măsură cu multe beneficii pentru sănătatea podoabei capilare.

9. Nu agresați părul

Cozile de cal pot duce la alopecie de tracțiune. Dacă purtați părul în coadă, asigurați-vă că nu este prea strânsă.

10. Aplicați produsele potrivite

Nutrienții folosiți trebuie să corespundă tipului de păr. Cel puțin o dată pe săptămână, folosiți măști sau seruri naturale cu proprietăți de catifelare, anti-cădere și reparatoare.

În ceea ce privește produsele de curățare, alegeți șampoane fără sulfați sau siliconi. În plus, optați pentru un balsam care nu necesită clătire. Dacă părul este vopsit, are nevoie de formule adecvate pentru a păstra culoarea și hidratarea.

Eliminarea stresului ajută la îngrijirea părului toamna

Unii oameni se confruntă cu anxietate sau stres atunci când observă căderea părului toamna, chiar dacă procesul este natural. Este esențial să vă relaxați pentru a proteja sănătatea părului.

Informațiile publicate de Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite precizează faptul că stresul fizic sau emoțional face ca jumătate până la trei sferturi din păr să cadă la pieptănare, la spălat sau doar la trecerea mâinilor prin acesta. Acordați părului atenția pe care o merită!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.