Cum se pregătește un platou de brânză?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Brânza este unul dintre alimentele preferate de mulți oameni. În plus, este un produs sănătos, contrar celor spuse până acum câțiva ani. Din acest motiv, vă vom învăța cum să pregătiți un platou de brânză perfect, astfel încât să vă puteți bucura de acest produs lactat delicios.
Trebuie să vă reamintim că nu există niciun motiv pentru a evita brânzeturile grase. Lipidele din aceste produse sunt de tip saturat, dar nu au capacități inflamatorii sau cresc riscul de a dezvolta patologii complexe.
Selecția produselor pentru un platou de brânză
Trebuie avut în vedere faptul că nu există o singură metodă pentru a prepara un platou de brânză. Important este să facem alegeri care să respecte armonia platoului.
Cel mai bun lucru este să alegeți cel puțin 4 tipuri diferite. Unele dintre tipuri trebuie să aibă denumire de origine controlată, ceea ce va da rezultatului final o calitate superioară. La fel, este esențial ca nu toate brânzeturile să fie din lapte de vacă.
Vom descrie variabilele pe care le pot prezenta brânzeturile:
- Lapte: vacă, capră, oaie, bivoliță sau amestec
- Textură: dură, medie-dură, moale sau cremoasă
- Tipul crustei: fină, cu mucegai, presată, condimentată
- Maturare: proaspătă, scursă, semimaturată, maturată
- Intensitate: dulce, puternică sau foarte puternică
- Origine: țara de proveniență
Puteți crea un platou de brânză conform acestor caracteristici. De exemplu, puteți alege diferite produse cu intensități crescătoare. Ideal este să începeți cu o varietate ușoară și să terminați cu brânzeturi mature.
Recomandăm: 3 rețete simple cu brânză burrata
Tăierea brânzei
Este important să respectați tipul de tăiere ideal pentru fiecare tip de brânză. În caz contrar, caracteristicile organoleptice ale produsului pot fi deteriorate.
Nu toate brânzeturile se servesc la temperatura camerei. Unele dintre ele capătă aromă mai bună când sunt reci. Ca regulă generală, se recomandă scoaterea brânzei din frigider cu o oră înainte de servire, deși există și excepții.
În ceea ce privește tăierea, forma de pană sau dreptunghi este cea mai comună. Dacă optați pentru brânzeturi tartinabile, puneți-le pe pâine sau într-un castron mic cu felii de pâine în apropiere. Pentru brânzeturile cu arome intense, se recomandă tăierea în felii foarte subțiri.
Sfaturi pentru servirea brânzei
Servirea corectă a brânzeturilor este esențială pentru a obține un rezultat final optim. În acest sens, trebuie remarcat faptul că platoul ales trebuie să fie mare și din lemn.
Unele brânzeturi sunt asociate cu alte alimente cu gust puternic sau dulce. Printre cele mai potrivite produse sunt următoarele:
- Pâine: pâinea este unul dintre cei mai buni prieteni ai brânzeturilor. Există multe varietăți compatibile. De exemplu, secara se combină foarte bine cu cele mai puternice arome. De asemenea, puteți alege un produs cu stafide.
- Biscuiți crocanți: textura crocantă tinde să îmbunătățească acceptabilitatea majorității preparatelor culinare.
- Gemuri și compoturi: se recomandă ca acestea să fie de casă. Puteți încerca și arome acide sau amărui.
- Nuci: nucile sunt excelente cu brânzeturi. Acestea oferă o notă crocantă.
Alegerea băuturii care însoțește un platou de brânză
Apa minerală este cea mai bună alegere. Nu există nicio îndoială. Cu toate acestea, atunci când pregătiți un platou de brânză, puteți face o excepție și alege un vin bun pentru a obține un rezultat final excelent.
Ca regulă generală, este recomandat să alegeți vinuri spumante și proaspete care să nu tulbure aroma brânzei.
Iubitorii de bere au noroc. Serviți această băutură cu o brânză de calitate. Desigur, se recomandă berea tradițională blondă, lăsând sortimentele cu gust puternic pentru brânzeturile picante și albastre.
Beneficiile brânzei
Nu putem vorbi despre un platou de brânză fără a menționa beneficiile includerii acestui aliment în dietă.
Îmbunătățește sănătatea musculară
Brânzeturile sunt o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată. Acești nutrienți sunt esențiali pentru o sănătate musculară bună pe termen mediu. Aportul inadecvat este legat de un risc crescut de sarcopenie, după cum reiese din cercetările publicate în revista Biomedical Research International.
Jumătate din proteinele din dietă trebuie să aibă o valoare biologică ridicată. Acestea au toți aminoacizii esențiali și o bună digestibilitate.
La desert, recomandăm: Tort cu brânză și mere cu migdale
Previne problemele osoase
Lactatele sunt o sursă de calciu. Acest mineral este esențial pentru menținerea unei sănătăți osoase adecvate, după cum reiese dintr-un studiu publicat în revista Nutrients.
Scad inflamația
În ceea ce privește vitamina D, trebuie remarcat faptul că brânza este unul dintre puținele alimente care au acest nutrient. Este un element esențial pentru a menține nivelul de inflamație sub control.
De fapt, menținerea nivelului adecvat de vitamina D în corpul uman este asociată cu un risc mai scăzut de îmbolnăvire. Acest lucru este afirmat într-un articol publicat în revista Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders.
Pregătiți un platou de brânză excelent!
Dacă urmați sfaturile pe care vi le-am dat, veți putea pregăti un platou de brânză excelent. Brânzeturile sunt foarte apreciate în toate părțile lumii. Va trebui să cunoașteți gusturile mesenilor pentru a avea succes. Important este ca platoul să fie frumos aranjat și să existe armonie între brânzeturile alese.
Rețineți că includerea brânzei în dietă este benefică pentru sănătate. Va trebui să limitați consumul de vin numai dacă este ales ca însoțitor. Nu trebuie să uitați că alcoolul este o substanță toxică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international, 2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
- Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients, 10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930
- Holick M. F. (2017). The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Reviews in endocrine & metabolic disorders, 18(2), 153–165. https://doi.org/10.1007/s11154-017-9424-1
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.