Cum se reduce cantitatea de potasiu din alimente?
 

Cum se reduce cantitatea de potasiu din alimente?

Dacă trebuie să reduceți cantitatea de potasiu din alimente, poate fi necesar să consultați un nutriționist.
Cum se reduce cantitatea de potasiu din alimente?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Poate că ați auzit de potasiu și beneficiile sale pentru recuperarea după mahmureală. Un suc de roșii sau morcovi este cel mai indicat. Auziți rar despre dorința de a reduce cantitatea de potasiu din alimente. Nu este atât de ușor, deoarece majoritatea alimentelor îl conțin.

Diabetul de tip 1, insuficiența renală cronică, modificările glandelor suprarenale sau transplantul de organe justifică reducerea aportului de potasiu. Chiar și utilizarea antiinflamatoarelor sau a diureticelor sau exercițiile fizice foarte intense necesită reducerea aportului acestui mineral.

Pentru a reduce cantitatea de potasiu din alimente, este necesar să selectați alimentele sărace în acest element și să le recunoașteți pe cele cu valori mai mari pentru a le da deoparte. În plus, există câteva tehnici culinare de extragere și eliminare a potasiului.

Dacă vă aflați într-o situație în care aveți nevoie de ajutor în acest sens, ați găsit articolul perfect. Nu ratați această oportunitate și citiți mai departe pentru a afla cum să mâncați cu mai puțin potasiu!

Ce este potasiul și care sunt funcțiile lui?

Fundația Națională a Rinichilor explică că potasiul este un mineral care se găsește într-o mare varietate de alimente. Din acest motiv, la o persoană sănătoasă, deficitul este rar.

Este cunoscut și ca electrolit, deoarece ajută la conducerea electricității împreună cu sodiul, calciul și magneziul. Este important deoarece ajută la menținerea bătăilor inimii, funcției nervoase și contracției musculare. De asemenea, promovează fluxul de nutrienți către celule.

Pentru reglarea nivelului său în sânge, rinichii sunt foarte importanți. Dar, când aceste organ se îmbolnăvesc, nu-l mai pot echilibra. De aceea, în bolile de rinichi, este necesară limitarea aportului anumitor alimente care pot crește nivel de potasiu în sânge.

Concentrațiile foarte mari pot fi periculoase. Pacientul simte amorțeală, furnicături și slăbiciune. Nivelurile scăzute duc la bătăi neregulate ale inimii sau la un atac de cord.

Cum se reduce cantitatea de potasiu din alimente?

Trebuie să enumerăm alimentele care conțin cele mai mici și cele mai mari cantități de potasiu. Potasiul se găsește în cantități notabile în fructele și legumele proaspete, nefierte (mai ales în coajă și tulpini comestibile).

Fundația Națională a Rinichilor afirmă că alimentele bogate în potasiu sunt cele care conțin mai mult de 250 miligrame per porție. De aceea, este important să monitorizați cantitățile consumate.

Alimente cu conținut scăzut de potasiu

Aceste alimente au un conținut de potasiu sub 150 miligrame. Vorbim despre 1/2 cană de legume sau fructe proaspete sau fierte.

Dacă mâncați mai mult decât este indicat, potasiul se va acumula:

  • Măr: sucul sau piureul său
  • Fructe roșii: cireșe, afine, mure, zmeură și căpșuni
  • Caise și sucul conservat
  • Struguri și sucul lor
  • Cocktail de fructe
  • Citrice: cum ar fi grapefruitul. În cazul mandarinelor, este permisă o cantitate mică.
  • Pară: când este proaspătă, se accepta una mică. În cazul conservelor, se permite o jumătate de cană.
  • Piersică: dacă este proaspătă, una mică. La conservă, o jumătate de cană, fără sirop.
  • Ananasul și sucul acestuia
  • Pepene verde: o cană oferă 150 miligrame.
  • Legume: sunt permise 1/2 cană de muguri de lucernă, varză, conopidă, morcov fiert, porumb proaspăt sau congelat, castraveți și vinete. Aceeași porție de salată verde, ceapă, pătrunjel, mazăre, ciuperci albe, creson, dovleac, rubarbă, năsturel și castane de apă conservate. Sunt permise 6 bucăți de sparanghel și 1 tulpină de țelină.
  • Alte alimente: o jumătate de cană de paste, orez, produse de panificație fără cereale integrale, prăjituri fără nuci sau ciocolată. 250 mililitri de cafea și 500 mililitri de ceai.
Fructe și legume cu puțin potasiu
În general, fructele și legumele au un conținut scăzut de potasiu când sunt proaspete, nu când sunt conservate.

Alimente cu conținut mediu de potasiu

Aceste alimente conțin 150 până la 250 miligrame de potasiu per 1/2 cană:

  • Leguminoase: o porție de 1/4 cană de mazăre fiartă
  • Legume: se recomandă varză fiartă, roșie proaspătă tăiată și 45 grame de sfeclă fiartă.
  • Fructe: 1 bucată medie de guava, 100 grame de struguri și 200 mililitri de suc de mere
  • Nuci: între 20 și 30 grame de migdale, alune, nuci, arahide și 1/4 cană de nucă de cocos proaspătă
  • Semințe de floarea soarelui: se recomandă 1/4 cană.
  • Tofu: ca derivat al boabelor de soia, 1/2 cană oferă mai puțin de 250 miligrame de potasiu.
  • Drojdie de bere: 1 linguriță

Alimente bogate în potasiu

O porție de 1/2 cană din următoarele alimente conține mai mult de 250 miligrame de potasiu. În unele cazuri, dimensiunea porției variază:

  • Fructe și sucuri de fructe: pepene galben, banane, smochine, prune uscate, stafide. 2 caise proaspete și 5 jumătăți uscate, 1/2 banană, 5 curmale, 1 kiwi, mango, nectarină sau portocală. 1 rodie medie și 1/2 papaya. Sucurile includ grapefruit, portocale, prune uscate și rodie.
  • Legume: conserve de roșii, spanac fiert, dovleac, anghinare, dovlecei, fasole uscată, sfeclă fiartă, broccoli fiert, varză de Bruxelles crudă, nap suedez, păstârnac
  • Alte alimente: ciocolată, granola, tărâțe, cereale integrale, 1 lingură melasă, 30 grame de nuci și semințe, înlocuitori de sare, 2 linguri de unt de arahide, iaurt
  • Carne, lapte și produse lactate: 1 porție de 150 grame de carne și 1 pahar de lapte oferă 1000 miligrame de potasiu.

Tehnici de reducere a cantității de potasiu din alimente

Spitalul Clinic Universitar din Valladolid stabilește o serie de recomandări pentru scăderea potasiului din dietă. Pentru aceasta, se aplică tehnici culinare care ajută la extragerea mineralului din alimente.

Înmuiere

Potasiul, ca și alte minerale, se dizolvă bine în apă. Aceasta înseamnă că, pentru a-l extrage din alimente, se recomandă să-l înmuiați în mult lichid.

Pentru a face acest lucru, suprafața de contact a alimentelor cu apa trebuie mărită. Prin urmare, alimentul trebuie decojit și tăiat în cuburi mici. Timpul de înmuiere trebuie să fie între 8 și 12 ore. În plus, apa trebuie schimbată de 2 sau 3 ori.

Pentru a facilita extracția potasiului, atât timp cât prepararea ulterioară a alimentelor o permite, se poate folosi apă moderat fierbinte, între 40 și 50 grade Celsius. Acest lucru facilitează pătrunderea apei în alimente și extragerea potasiului.

Gătit dublu

Pentru a reduce conținutul de potasiu la jumătate, se recomandă gătirea alimentelor în apă din abundență (de 5 ori cantitatea de legume). Când fierbe, apa de gătit trebuie schimbată. Adăugați apă nouă și repetați procesul. Când mâncarea este gata, aruncați apa. De asemenea, este important să nu folosiți apa de gătit ca supă pentru alte preparate.

Cum se reduce cantitatea de potasiu din alimente

Alte sugestii

  • Dacă folosiți legume conservate, aruncați sucul sau saramura și clătiți-le bine cu multă apă.
  • De asemenea, nu folosiți coacerea, grătarul sau aburul, deoarece potasiul devine mai concentrat.
  • Alimentele congelate vor avea mai puțin potasiu decât alimentele proaspete, deoarece atunci când sunt dezghețate, cristalele de gheață care sparg celulele permit scurgerea potasiului.
  • Evitați alimentele integrale și derivatele lor, cum ar fi pâinea sau biscuiții, deoarece potasiul se află în tărâțe.
  • Pentru a condimenta, folosiți ierburi sau mirodenii ca înlocuitor pentru sare. Unele săruri cu conținut scăzut de sodiu sunt bogate în potasiu. De fapt, sunt săruri de clorură de potasiu.

Atât alimentele cu conținut scăzut de potasiu, cât și cele cu conținut moderat de potasiu, pot fi înmuiate și gătite dublu. Acest lucru va reduce substanțial aportul de micronutrienți.

Cât potasiu trebuie ingerat?

Cantitatea de potasiu pe care trebuie să o ingerați pe zi trebuie indicată de un profesionist din domeniul sănătății. De exemplu, în cazul unei boli de rinichi, medicul nefrolog prescrie cantitatea zilnică de potasiu, iar nutriționistul pregătește dieta.

Valorile medii variază pentru diferite patologii:

  • Insuficiență renală cronică: între 1560 și 2730 miligrame pe zi
  • Insuficiență renală acută: între 1170 și 1950 miligrame pe zi
  • Dializă: între 2340 și 3510 miligrame pe zi
  • Alte patologii: între 1000 și 2000 miligrame pe zi

Nu toată lumea ar trebui să reducă potasiul din dietă

Pentru a reduce cantitatea de potasiu din dietă, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să consultăm un medic nutriționist care să pregătească și să supravegheze dieta. Apoi, vom prepara alimentele indicate de medic conform ghidului de mai sus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.