Tratamentul bolilor renale cronice - Doza de Sănătate
 

Tratamentul bolilor renale cronice

Mulți oameni nu manifestă simptome ale bolilor renale cronice până când afecțiunile nu sunt foarte avansate. Poți afla dacă ai boli de rinichi prin teste de sânge și urină.
Tratamentul bolilor renale cronice
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Bolile renale cronice presupun deteriorarea progresivă și ireversibilă a funcției renale. În consecință, rinichii își pierd treptat capacitatea de a curăța corpul de toxine și de a controla volumul de apă din organism. Ce presupune tratamentul bolilor renale cronice?

În cele mai multe cazuri, bolile renale cronice se dezvoltă după o perioadă de timp variabilă. Prin urmare, pot trece ani de la diagnosticul inițial până ce boala ajunge la stadiul cronic.

În momentul în care rinichii își pierd funcția, aceștia încetează să mai producă o serie de hormoni. Acești hormoni ajută la reglarea tensiunii arteriale și stimulează producția de celule roșii în sânge și absorbția calciului.

Mulți oameni nu manifestă simptome ale bolilor renale cronice până când acestea nu sunt foarte avansate. Pentru a ști dacă ai boli de rinichi, trebuie să-ți faci teste de sânge și urină.

Cauzele bolilor renale cronice

Medic ce prezintă tratamentul bolilor renale cronice
Când un pacient are insuficiență renală, corpul său își pierde capacitatea de a curăța sângele de toxine, electroliți și apă.

Diabetul și hipertensiunea arterială sunt două dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor renale cronice. Cu toate acestea, și alte boli pot afecta și rinichii, cum ar fi:

  • Tulburările autoimune
  • Anomaliile renale congenitale
  • Anumite substanțe chimice toxice
  • Pietrele la rinichi și infecțiile
  • Anumite medicamente, cum ar fi analgezicele, antibioticele și tratamentele pentru cancer

  Bolile renale cronice duc la acumularea de substanțe lichide și reziduale în organism. Din acest motiv, afectează majoritatea funcțiilor corpului.

Evoluția și tratamentul bolilor renale cronice

Bolile renale cronice se agravează lent în timp. De fapt, pierderea funcției renale poate fi atât de lentă, încât este posibil să nu existe simptome până când rinichii nu mai funcționează aproape deloc.

Etapa finală a acestor afecțiuni se numește boală renală în stadiu final. Evoluția depinde de cauza leziunilor renale și de obiceiurile pacientului. În acest stadiu, rinichii nu mai au capacitatea de a elimina deșeurile și excesul de lichide corporale. Atunci când un pacient atinge acest stadiu al bolii, trebuie să recurgă la dializă sau la un transplant de rinichi.

În majoritatea cazurilor, dializa este utilizată atunci când funcția rinichilor ajunge la 10-15%. Chiar și persoanele care așteaptă un transplant de rinichi pot avea nevoie de dializă.

Tratament bolilor renale cronice

Pacient care face dializă
Pentru a evita afectarea sistemică, pacienții cu insuficiență renală trebuie să facă dializă.

Deși tratamentele nu pot vindeca bolile renale, ele pot încetini progresia acestora. Acestea includ medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, controlul glicemiei și scăderea nivelului de colesterol.

Alte tratamente pot include medicamente numite lianți de fosfat, care pot ajuta la evitarea nivelurilor ridicate de fosfor. De asemenea, pentru a trata anemia, specialistul poate prescrie un tratament cu fier. Cu toate acestea, este important să consulți medicul înainte de a lua suplimente de calciu și vitamina D.

La fel de important este să respecți recomandările alimentare, cum ar fi limitarea aportului de proteine. Totuși, trebuie să consumi suficiente calorii pentru a evita pierderea în greutate.

De asemenea, pacienții cu afecțiuni renale cronice trebuie să țină pasul cu vaccinurile împotriva hepatitei A, hepatitei B, gripei și pneumoniei.

Pot fi prevenite bolile renale cronice?

După cum am menționat mai sus, diabetul și tensiunea arterială crescută sunt cele mai frecvente cauze ale bolilor cronice de rinichi. Din acest motiv, trebuie să controlezi acești doi parametri. Adoptarea unei diete sănătoase poate preveni acești doi factori sau poate ajuta la menținerea acestora la niveluri optime.

Poți lua măsuri pentru a-ți menține rinichii sănătoși. Recomandările pe care le împărtășim mai jos te pot ajuta să reduci riscul de boli cronice de rinichi și chiar problemele asociate acestora. Unele dintre aceste recomandări sunt:

  • Adoptă o dietă săracă în sare și grăsimi.
  • Fă exerciții fizice o jumătate de oră în fiecare zi.
  • Fă teste de urină și sânge cel puțin o dată pe an. Profesioniștii din domeniul medical recomandă monitorizarea nivelurilor de glucoză din sânge.
  • Evită fumatul.
  • Limitează consumul de alcool.
  • Ține-ți sub control greutatea: încearcă să ai mereu o greutate sănătoasă.
  • Adoptă o dietă sănătoasă pentru inimă. Crește-ți aportul de fructe, legume și cereale integrale.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Enfermedad renal crónica. (2009). FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(09)71805-5
  • Lee, T., Thamer, M., Zhang, Q., Zhang, Y., Allon, M., & GPC. (2015). Prevención, Diagnóstico y tratamiento de la Enfermedad Renal Crónica temprana. American Journal of Nephrology. https://doi.org/10.1159/000446159
  • Guzmán-Guillén, K. A., Fernández de Córdova-Aguirre, J. C., Mora-Bravo, F., & Vintimilla-Maldonado, J. (2014). Prevalencia y factores asociados a enfermedad renal crónica. Revista Médica Del Hospital General De México. https://doi.org/10.1016/j.hgmx.2014.06.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.