Logo image
Logo image

Cum se schimbă pielea după naștere? Sfaturi de îngrijire

4 minute
După naștere, mamele se confruntă cu schimbări hormonale și fizice. Cum putem îngriji pielea după naștere pentru a arăta mai bine?
Cum se schimbă pielea după naștere? Sfaturi de îngrijire
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 29 mai, 2023

Pielea se modifică după naștere din cauza schimbărilor hormonale din timpul sarcinii. De aceea, îngrijirea ei trebuie să înceapă încă din momentul concepției. Pe lângă variațiile hormonale, oboseala și nouă ipostază afectează și mai mult pielea mamei. De aceea, acest organ merită o atenție deosebită.

Afecțiunile pielii în perioada postpartum includ vergeturi, modificări ale texturii, lăsare, celulită și hiperpigmentare. Cea mai afectată este zona abdomenului.

Cum se schimbă pielea după naștere?

Vergeturi

Vergeturile sunt principala schimbare a pielii după naștere. Sunt produse de distensie din cauza creșterii în greutate în timpul sarcinii și revenirii la normal după naștere. Acest proces determină descompunerea fibrelor de colagen și elastină.

Vergeturile apar pe abdomen, sâni și fese. Odată ce apar, nu dispar niciodată complet. Recomandarea este să le preveniți. Pentru vergeturi, se recomandă folosirea unor creme speciale care combină gotu kola și acidul hialuronic.

În mod similar, o parte din îngrijirea pielii după naștere implică utilizarea de creme hidratante. Acestea ar trebui să conțină măceșe și vitamina K, ce stimulează producția de colagen.

Deși vergeturile nu dispar, ele pot fi reduse. În plus, dacă sunt recente, se pot trata cu laser și radiofrecvență.

Citiți mai mult: Sarcina modifică creierul femeii, conform studiilor

Some figure
Vergeturile apar în sarcină din cauza întinderii fibrelor de colagen pe abdomen și fese.

Piele lăsată

Din cauza distensiei și retragerii ulterioare, pielea de pe abdomen devine flască. Pentru aceasta se recomanda asocierea cremelor hidratante cu cele pentru fermitate. Acestea din urma ajuta la refacerea elasticității și conțin compuși precum migdalele dulci, avocado, măceșele, gotu kola, untul de shea, vitamina E și jojoba.

Celulită

Cunoscută și sub denumirea de coajă de portocală, este produsă prin acumularea de țesut gras, care formează bulgări și găuri în derm. Se observă în principal pe fese, coapse și șolduri.

Este legată de predispoziția genetică, creșterea bruscă în greutate, stres, viața sedentară, consumul ridicat de carbohidrați și retenția de lichide. Cel mai important lucru este să faceți sport în mod regulat și să aveți o dietă echilibrată.

Drenajul limfatic și terapia prin masaj pot fi folosite ca tratament. Acestea ajută la activarea circulației și la scăderea retenției de apă. Așa-numitele creme anticelulitice nu remediază umflăturile.

Pielea feței după naștere

În acest moment, apar două probleme majore:

  • Piele uscată și descuamată: scăderea bruscă a nivelului de progesteron și estrogen în perioada postpartum face ca pielea să fie mai sensibilă și mai uscată. Cremele hidratante cu acid hialuronic și demachiantul ușor sunt produsele cele mai potrivite.
  • Acnee: din cauza scăderii bruște a nivelului de estrogen, glandele sebacee produc mai mult sebum. Acneea poate fi generată și de stres. Folosiți creme cu acid azelaic sau peroxid de benzoil.

Cearcăne

Oboseala, stresul și nopțile nedormite se traduc prin pungi și cearcăne. Deși odihna este cea mai recomandată soluție, atunci când acest lucru nu este posibil, pot fi urmate și alte sfaturi, precum utilizarea cremelor, gelurilor sau serurilor pe bază de cofeină. Aplicați și creme cu vitamina C.

Hiperpigmentarea pielii postpartum

Din cauza modificărilor hormonale, excesul de melanină duce le hiperpigmentarea pielii. În al doilea și al treilea trimestru de sarcină, hormonul melanostimulator atinge cele mai înalte cote din cauza creșterii progesteronului și estrogenului.

Excesul de melanină (o substanță produsă de melanocite în stratul exterior al pielii), în combinație cu expunerea la lumina solară, duce la hiperpigmentare. Apar pete maronii pe obraji, buza superioară, frunte și nas. Fenomenul se numește chloasma gravidarum sau melasmă.

Pistruii și cicatricile care existau pe piele înainte de sarcină se pot închide la culoare.

Melasma nu dispare decât la 3 până la 6 luni după naștere, când hormonii revin la normal. La fel se întâmplă și cu hiperpigmentarea mameloanelor și linia de pe abdomen.

Utilizarea cremelor depigmentante sau a oricărui tip de tratament estetic nu este recomandată până la 6 luni după naștere. Ideal este să consultați dermatologul.

Cel mai bun lucru este prevenția, folosind bariere fizice (pălărie, ochelari de soare, umbrelă) sau substanțe chimice (cremă de protecție solară), mai ales vara.

Descoperiți: Loțiunile autobronzante în sarcină sunt sigure?

Some figure
Crema solară este esențială în timpul sarcinii pentru a evita pigmentarea.

Vene pânză de păianjen

După naștere, multe mămici observă apariția venelor pânză de păianjen. Ele apar din cauza fluxului sanguin crescut, care dilată vasele. Arată ca niște mici fire roșii strălucitoare. De obicei, dispar treptat până în luna a șaptea după naștere.

Pielea după naștere: recomandări de îngrijire

Este esențial să aveți grijă de piele după naștere. Trebuie să cereți autor în îngrijirea bebelușului, să faceți duș fără să vă uitați la ceas și să adoptați o rutină de îngrijire a pielii.

Pielea trebuie să fie profund hidratată. Trebuie să folosiți creme pe tot corpul, fără a uita de zona mameloanelor. Puteți exfolia pielea o dată pe săptămână.

Încercați să rămâneți active. Efectuați cel puțin 30 de minute de exerciții fizice de 5 ori pe săptămână.

Adoptați o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în alimente care stimulează colagenul. De asemenea, consumați produse cu vitamina A și E, cum ar fi următoarele:

  • Lactate
  • Citrice
  • Kiwi
  • Fructe oleaginoase
  • Uleiuri vegetale
  • Legume cu frunze verzi

Procesul de recuperare poate dura ceva timp, deoarece pielea de întinde de aproape 10 ori în timpul sarcinii. Abdomenul are nevoie de până la 6 luni pentru a reveni la starea sa inițială. Uterul trebuie să se contracte complet.

Îngrijirea pielii după naștere depinde de obiceiurile de viață. Concentrați-vă pe copil, dar nu neglijați propria persoană!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Artal R. Cambios físicos durante el embarazo. Manual MSD Versión para público general. Disponible en https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/salud-femenina/embarazo-normal/cambios-f%C3%ADsicos-durante-el-embarazo.
  • Font E. Cuidado de la piel en el embarazo y en el postparto. Offar 2003;22(2). Disponible en https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-pdf-13043198.
  • Estrella V, Barraza S, Sánchez A, Fernández Bussy R A. Piel y embarazo. Rev. argent. dermatol. [Internet]. 2006; 87(4):264-277. Disponible en: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2006000300004&lng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.