Cum se tratează aftele și rănile bucale?
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Aftele și rănile bucale, numite și ulcere aftoase, sunt o afecțiune destul de comună. Aceste răni apar în mucoasa menționată pe interiorul buzelor, pe obraji și la baza gingiilor. Deși sunt mici și superficiale, aceste răni provoacă durere la vorbire sau ingestia alimentelor. Cum se tratează aftele și rănile bucale?
Pentru a ajuta la reducerea simptomelor și a disconfortului și pentru a accelera procesul de vindecare, pot fi utilizate diferite tratamente. Unele nu au nevoie de prescripție medicală, altele sunt medicamente eliberate pe bază de rețetă. În plus, există și remedii naturiste pentru afte și răni bucale, pe care le vom menționa mai jos.
De ce apar aftele și rănile în gură?
Nu cunoaștem o cauză exactă a aftelor. Însă, apariția acestor ulcere bucale este legată de diferiți factori declanșatori, cum ar fi:
- Stresul
- Rănile minore sau mușcăturile
- Alimentele acide sau citrice
- Medicamentele
- Bolile gastrointestinale
- Deficitele nutriționale (vitamine și minerale)
- Tulburările sistemului imunitar
- Aparatele ortodontice
- Modificările hormonale
- Stomatita
- Tutunul
Simptomele care apar frecvent sunt: arsuri, iritații dureroase, răni cu formă rotunjită sau alungită, febră și ganglioni umflați.
Aftele dispar adesea de la sine și se manifestă puțin peste o săptămână (cel mult zece zile). Mai rar, pot genera complicații.
Cum se tratează aftele și rănile bucale?
După cum am menționat mai sus, ulcerele bucale dispar de la sine. Cu toate acestea, puteți folosi anumite produse pentru a reduce simptomele și disconfortul atunci când vorbiți sau mâncați și pentru a accelera procesul de vindecare. Printre acestea se numără:
- Apa de gură antiinflamatoare: amorțește zonele în care există durere, reducând disconfortul.
- Laptele de magneziu: neutralizează acizii și acoperă ulcerele, ajutând la reducerea durerii.
- Difenhidramina (Benadryl): poate ajuta la reducerea inflamației ulcerelor bucale, mai ales dacă acestea sunt legate de alergii.
- Peroxidul de hidrogen: are proprietăți antiseptice, așa că poate fi folosit pentru a menține departe bacteriile.
Aceste produse funcționează cel mai bine dacă sunt aplicate direct pe fiecare aftă imediat după apariție, folosind o bucată de vată sterilă.
Atunci când aftele sau rănile din gură devin persistente sau se infectează, medicul poate prescrie anumite medicamente. În acest caz, se recomandă tetraciclina sau aciclovirul. Corticosteroizii sunt rar prescriși.
Remedii naturiste pentru afte și răni bucale
Pe lângă cele menționate mai sus, există remedii naturiste care ajută la reducerea inflamației, infecției și durerii.
Apa sărată tratează aftele
Datorită proprietăților antiseptice ale sării, aceasta poate fi utilizată pentru a combate aftele și rănile bucale. Se recomandă dizolvarea unei lingurițe de sare în 250 ml de apă caldă. Clătiți-vă gura cu acest amestec. Procesul poate fi repetat de trei ori pe zi. Sarea nu trebuie pusă direct pe afte.
Bicarbonat de sodiu
Deși în unele cazuri remediile cu bicarbonat de sodiu sunt puse sub semnul întrebării, această substanță funcționează ca un antiseptic natural. Poate fi folosit în mai multe moduri:
- dizolvat într-o jumătate de pahar de apă pentru gargară
- pastă aplicată pe zona afectată
- o cantitate mică de bicarbonat de sodiu pusă direct pe rană
Apă oxigenată
Peroxidul de hidrogen este un alt remediu pentru rănile bucale, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Barcelona. Luați un tampon de vată și scufundați-l în peroxid de hidrogen. Aplicați direct pe aftă de trei ori pe zi. Apa oxigenată va calma disconfortul și vă va ajuta să preveniți eventualele infecții.
* Acest remediu nu trebuie utilizat pentru perioade lungi de timp.
Apă de gură
Apa de gură este un remediu eficient pentru a calma disconfortul și a controla formarea bacteriilor. Nu folosiți o cantitate prea mare, mai ales dacă este foarte puternică, deoarece există riscul de arsură.
Citiți mai mult: Tipurile, caracteristicile și efectele secundare ale apei de gură
Gheață
Gheața poate reduce inflamația și calma durerea. Potrivit acestui studiu, gheața poate acționa ca un sedativ. Puneți un cub pe zona afectată ori de câte ori doriți.
Miere
Mierea, în special cea nepasteurizată, are potențial antibacterian. Studiile au descoperit că ajută la accelerarea procesului de vindecare a aftelor. Se recomandă aplicarea cu un tampon de vată pe fiecare rană, de mai multe ori pe zi.
Mușețelul tratează aftele
Potrivit cercetărilor, mușețelul este un remediu pentru afte și răni bucale. Puteți bea infuzia sau o puteți folosi pentru clătiri bucale.
Ulei de cocos
Acidul lauric din uleiul de cocos poate ajuta la combaterea bacteriilor, potrivit mai multor studii. Pentru clătire, se folosește o lingură de ulei de cocos.
Oțet de mere
Beneficiile și proprietățile oțetului de mere sunt multiple. Poate fi folosit ca apă de gură pentru a vindeca aftele și rănile bucale. Țineți-l în gură timp de un minut, punând accent pe zona afectată. Apoi, scuipați și clătiți-vă bine gura.
Busuioc
Printre proprietățile busuiocului se numără și acțiunea antimicrobiană, conform rezultatelor cercetărilor. Acesta ajută la combaterea și prevenirea infecțiilor, precum și la vindecarea rănilor bucale. Îl puteți include în dieta obișnuită sau puteți folosi o infuzie pentru clătirea gurii.
Aloe vera
Aloe vera este folosită în mai multe scopuri. Una dintre proprietățile sale este cea de vindecare, conform celor mai noi studii. Poate ameliora rănile bucale, ajutând la accelerarea vindecării.
Ceapă
Ceapa conține sulf, care ajută la curățarea rănilor și la accelerarea procesului de vindecare. Pentru a o folosi, tăiați o ceapă în cuburi mici și puneți-o în apă fiartă cu sare. Aplicați apa pe răni după răcire.
Usturoi
Usturoiul este recunoscut pentru proprietățile sale antiseptice si antibacteriene, conform cercetărilor. Prin urmare, poate ajuta la prevenirea infectării rănilor bucale. Trebuie doar să zdrobiți un cățel de usturoi și să puneți pasta pe afte timp de câteva minute.
Salvie și rozmarin
Ambele plante au proprietăți antiseptice. Salvie este un agent antibiotic și bactericid. Rozmarinul este antispastic, deci ajută la calmarea durerii.
Turmeric
Rădăcina acestei plante conține o substanță activă numită curcumină, care este antiinflamatoare și antibiotică, conform rezultatelor studiilor. Pudra de turmeric se poate folosi cu puțină apă direct pe rană. Se lasă câteva minute și apoi se clătește.
Uleiul de mentă tratează aftele
Uleiul de mentă este antiinflamator și antiseptic. Poate ajuta la vindecare și la prevenirea ulcerului bucal. Se aplică cu un tampon de vată direct pe rană.
Pudră de alaun
Pudra de alaun este folosită într-un mod similar cu bicarbonatul de sodiu, formând o pastă care se aplică direct pe fiecare aftă. Lăsați-o să stea un minut și apoi spălați rana cu multă apă.
Cum se previn aftele și rănile bucale?
După cum am văzut la început, există mai mulți factori care pot provoca apariția ulcerelor bucale. În această ordine de idei, vă oferim următoarele recomandări pentru a evita aftele sau rănile bucale:
- Includeți alimente cu vitamina B12 în dietă.
- Luați suplimente cu această vitamină dacă suferiți frecvent de această problemă.
- Adăugați alimente cu fier în dietă: legume, cereale, lapte, etc.
- Atenție la periaj, pentru a nu provoca răni.
- Evitați alimentele foarte crocante, tari sau prăjite.
- Reduceți consumul de alimente foarte acide sau picante.
- Mențineți igiena adecvată.
- Nu uitați să folosiți ața dentară după fiecare masă.
Pentru a evita agravarea situației, nu atingeți aftele cu limba sau cu degetele.
Descoperiți și: Tratamentul aftei la copii
Când să mergeți la medic
Deși aftele sau rănile în gură nu reprezintă o problemă serioasă, poate fi necesar să mergeți la medic în oricare dintre următoarele situații:
- Ulcerul bucal nu răspunde la tratament.
- Problema persistă mai mult de două săptămâni.
- Leziunile se agravează: cresc în dimensiune sau în număr.
- Focarele sunt foarte frecvente sau continue.
- Durerea este severă sau ascuțită.
- Aveți răni pe exteriorul buzelor.
- Aveți febră.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Edgar NR, Saleh D, Miller RA. Recurrent Aphthous Stomatitis: A Review. J Clin Aesthetic Dermatol. 2017;10(3):26-36.
Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of bee′s honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178. doi:10.4103/0974-8520.105233
Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS One. 2016;11(7). doi:10.1371/journal.pone.0159843
Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research. 2018;29(5):672-677. doi:10.4103/ijdr.IJDR_30_17
Rafieian N, Abdolsamadi H, Moghadamnia A, et al. Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Caspian J Intern Med. 2016;7(3):201-205. PMID:27757206.
Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. Aphthous ulcerations. Dermatologic Therapy. 2002: https://doi.org/10.1046/j.1529-8019.2002.01528.x.
Scully C, Shotts R.. Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain. Western Journal of Medicine. 2001: https://doi.org/10.1136/ewjm.174.6.421.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.