Tipurile, caracteristicile și efectele secundare ale apei de gură
 

Tipurile, caracteristicile și efectele secundare ale apei de gură

Folosirea unei ape de gură ca supliment pentru igiena orală are multe beneficii. Descoperă caracteristicile, tipurile și efectele secundare ale apei de gură!
Tipurile, caracteristicile și efectele secundare ale apei de gură
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 16 februarie, 2023

Utilizarea apei de gură ca parte a rutinei de igienă orală este ceva obișnuit. Încheierea periajului prin clătire cu apă de gură oferă senzația de prospețime. Există o mare varietate de produse pe piață. Descoperă tipurile, caracteristicile și efectele secundare ale apei de gură!

Deși aceste produse sunt sigure atunci când sunt utilizate corect, pot avea efecte secundare.

Ce este o apă de gură?

Apa de gură este o soluție lichidă care se ține în gură pentru o perioadă de timp pentru a curăța structurile bucale sau pentru a face gargară. Spălarea dinților, a gingiilor, a limbii și a membranei mucoase cu acest produs ajută la promovarea sănătății orale.

Apa de gură contribuie la igienizare, deoarece favorizează eliminarea germenilor și elimină placa bacteriană. În plus, oferă o respirație proaspătă, hidratează țesuturile bucale și reduce disconfortul.

Ingredientele variază și oferă produselor caracteristici diferite. Există apă de gură pentru prevenirea cariilor, pentru tratarea gingivitei sau chiar pentru albirea dinților.

Importanța utilizării apei de gură

Apa de gura este o completare a igienei bucale. În niciun caz nu înlocuiește periajul și folosirea aței dentare.

Fiind un lichid care se mișcă, apa de gură ajunge în zone greu accesibile, unde periuța și ața dentară nu au acces. Datorită acțiunii sale, scade proliferarea microorganismelor și acumularea plăcii bacteriene.

Acest lucru permite prevenirea bolilor dentare cauzate de bacterii, cum ar fi cariile și gingivita. În plus, apa de gură împrospătează respirația și poate trata halitoza.

Tipuri de apă de gură

Majoritatea apelor de gură ucid germenii și previn bolile cavității bucale. Există și ape de gură care sunt folosite doar în situații specifice.

Există o mulțime de produse care se vând fără rețetă. Cunoașterea caracteristicilor fiecărei ape de gură poate fi de mare ajutor atunci când o cauți pe cea potrivită. Consultă medicul stomatolog pentru a alege apa de gură potrivită nevoilor tale.

Fată care folosește apă de gură
Apele de gură nu sunt la fel. Există formule care răspund unor nevoi diferite.

Apa de gură pentru utilizare regulată

Aceasta este cea mai simplă apă de gură de pe piață. Ingredientele sale active sunt similare cu cele ale pastelor de dinți. Acest lichid îndepărtează bacteriile și resturile alimentare din gură, oferind o respirație proaspătă.

Datorită conținutului de fluor, oferă o ușoară protecție împotriva cariilor. Există diferite arome, iar unele produse conțin alcool.

Apa de gură împotriva tartrului sau antiseptică

Ingredientele active ale acestei ape îi permit să fie foarte eficient în reducerea plăcii bacteriene din gură. Antisepticul digluconat de clorhexidină este adesea folosit. Uneori este combinat cu alte ingrediente, cum ar fi fenolii, povidona iodată, sărurile metalice sau uleiurile esențiale.

Este apa de gură ideală pentru tratamentul gingivitei și al parodontozei. În plus, este utilă după plasarea implanturilor sau după intervenții chirurgicale orale, deoarece reduce riscul de infecție și promovează vindecarea țesuturilor.

În caz de aftă, apa de gură antiseptică poate reduce disconfortul și poate accelera vindecarea.

Apa de gură cu fluor

Este o apă de gură cu o concentrație mai mare de fluor decât apele utilizate în mod obișnuit. Poate să protejeze smalțul dinților, să prevină apariția cariilor și chiar să inverseze primele stadii ale acestora.

Aceste ape de gură sunt utile adulților și copiilor cu risc crescut de carii. Medicii stomatologi sunt cei care prescriu aceste produse și indică modul corect de utilizare.

Apa de gura pentru xerostomie

Pacienții cu xerostomie sau gură uscată trebuie să folosească o apă de gură capabilă să lubrifieze țesuturile bucale. Produsul reduce senzația de uscăciune a gurii și previne problemele asociate, cum ar fi acumularea plăcii bacteriene și infecțiile bucale.

Majoritatea acestor produse conțin minerale, fluor și vitamina E.

Apa de gură pentru utilizări specifice

Există ape de gură care au funcții specifice și sunt indicate în situații particulare:

  • Pre-chirurgical: medicul stomatolog poate indica utilizarea unei ape de gură cu hexetidină sau clorhexidină înainte de a efectua o intervenție chirurgicală, mai ales înaintea operațiilor parodontale. Ingredientele cu acțiune antiseptică, antibacteriană și antifungică reduc riscul de complicații după operație.
  • Tratamente ortodontice: această apă îmbunătățește igiena dentară și oferă protecție suplimentară pacienților care folosesc aparat dentar.
  • Proteze dentare: este o apă de gură fără alcool care întărește gingiile și mucoasele pacienților care folosesc proteze dentare.
  • Albirea dinților: medicul dentist poate recomanda folosirea unei ape de gură cu doze mici de peroxizi după un tratament de albire.
  • Sensibilitate dentară: utilizarea unei ape de gură care conține nitrat de potasiu poate fi eficientă. Nu se recomandă utilizarea mai mult de 2 sau 3 săptămâni.

Caracteristicile apelor de gură

O apă de gură este o soluție lichidă capabilă să elimine resturile alimentare, germenii și placa bacteriană. Adăugarea de ingrediente specifice ajută la tratarea mai multor probleme.

Apele de gură sunt ușor de folosit, deci sunt recomandate adulților și copiilor care știu să scuipe. Nu sunt recomandate copiilor sub 6 ani.

Aceste produse nu sunt recomandate persoanelor care au un sistem imunitar compromis sau care sunt tratate cu chimioterapie. Deși utilizarea simplă, este recomandat să citești instrucțiunile producătorului.

Cu excepția cazului în care medicul stomatolog are o altă recomandare, folosește apa de gură după periaj și ața dentară. In capacul prevăzut în acest scop, pune o măsură de produs și clătește-ți gura timp de aproximativ 1 minut. Apoi, scuipă apa și nu consuma alimente și lichide timp de 30 de minute.

Efectele secundare ale apei de gură

Unele componente ale apelor de gură pot provoca următoarele reacții adverse:

  • Iritația mucoasei: apele care conțin alcool sau lauril sulfat de sodiu (SLS) pot irita mucoasa bucală. Trebuie evitate în caz de răni sau afte.
  • Pete de pe dinți: unele antiseptice pot păta dinții și mucoasele dacă sunt folosite o perioadă lungă de timp. Este important să urmați instrucțiunile medicului stomatolog pentru a evita acest efect nedorit, mai ales atunci când utilizezi o apă de gură care conține clorhexidină, hexetidină sau peroxizi.
  • Probleme cu stomacul: înghițirea unor cantități mici de apă de gură poate duce la arsuri la stomac, crampe sau diaree.
  • Alergii: ingredientele din apa de gură pot provoca reacții alergice la anumiți pacienți. Acest lucru provoacă umflarea buzelor și a gingiilor, arsuri, erupții cutanate sau dificultăți de respirație. Consultă medicul dacă ai asemenea reacții. Dacă ai antecedente de intoleranță la xilitol, flomentol sau SLS, citește etichetele produselor.
  • Uscăciune bucală: apele care conțin alcool pot usca gura.
  • Arsură sau durere: unii oameni raportează furnicături, arsuri sau dureri atunci când folosesc ape de gură care conțin alcool.
  • Eliminarea microbiomului oral sănătos: folosirea frecventă a unei ape de gură antiseptice foarte puternice poate elimina bacteriile benefice din gură.
  • Risc crescut de cancer: unele ingrediente sintetice legate de un risc crescut de cancer, cum ar fi triclosanul, sunt utilizate în anumite ape de gură. Utilizarea lor trebuie limitată.
Efectele secundare ale apei de gură la nivelul buzelor
Buzele uscate sunt un efect advers care poate apărea în cazul apelor de gură care conțin alcool.

Semne care indică utilizarea excesivă a apei de gură

Utilizarea unei ape de gură prescrisă de stomatolog trebuie să se bazeze pe indicațiile acestuia. În cazul apelor de gură fără prescripție medicală, este indicat să fie folosite o dată sau de două ori pe zi. Există oameni care exagerează. Efectele secundare ale apei de gură folosite în exces sunt:

  • Sângerări ale gingiilor
  • Afte persistente
  • Gură uscată
  • Durere sau sensibilitate la nivelul gurii după utilizarea produsului sau la spălatul pe dinți
  • Pete pe dinți

Un aliat în îngrijirea gurii

Apa de gură este un mare aliat atunci când vine vorba de îngrijirea sănătății orale. Este o completare a periajului și a aței dentare.

Utilizarea apei de gură trebuie făcută cu responsabilitate. Consultarea medicului stomatolog cu privire la cel mai bun produs pentru nevoile individuale și respectarea recomandărilor profesionistului sunt măsuri care vor ajuta la evitarea complicațiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México29(1), 21-24.
  • Leyva Bahena, S., Badillo Alvíter, G., Reyes Ríos, R., & Campos Hernández, E. (2016). Efectividad antimicrobiana de cuatro enjuagues bucales. Tlamati Sabiduría.
  • Alemán, L. F. J., Guerrero, J. C. H., Farfán, M. D. J., & Salgado, A. L. (2011). Determinación a corto plazo de la efectividad y sustentabilidad de tres enjuagues bucales comerciales ante la halitosis. Revista odontológica mexicana15(4), 219-223.
  • Bascones, A., & Morante, S. (2006). Antisépticos orales: Revisión de la literatura y perspectiva actual. Avances en periodoncia e implantología oral18(1), 21-29.
  • Pacheco, A. E. F., Cabrera, S. D. G., & Sime, C. L. D. C. H. (2019). ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN. Salud & Vida Sipanense6(2), 4-14.
  • Feldmuth Gonzales, H. J. (2021). Actividad antibacteriana del aceite esencial de eucaliptus globulus en comparación con gluconato de clorhexidina al 0.12% en la inhibición de porphyromona gingivalis in vitro.
  • Loaiza Aguilar, J. G. (2021). Eficacia de enjuagues bucales de libre venta con peróxido de hidrógeno para el aclaramiento dental.
  • Roncal-Espinoza, R. J., & Tay-Chu-Jon, L. Y. (2018). Aclaramiento dental con enjuagues de libre venta que contienen peróxido de hidrógeno. International journal of odontostomatology12(2), 121-124.
  • Cantos, V., & Steward, I. (2021). Diferencias clínicas en el tratamiento periodontal con y sin el uso de clorhexidina. Revisión sistemática.
  • López, M. D. L. C. T., Álvarez, M. D., & Morales, A. A. (2017). La clorhexidina, bases estructurales y aplicaciones en; la estomatología. Gaceta Médica Espirituana11(1), 8.
  • Shrestha, P., Zhang, Y., Chen, W. J., & Wong, T. Y. (2020). Triclosan: antimicrobial mechanisms, antibiotics interactions, clinical applications, and human health. Journal of Environmental Science and Health, Part C38(3), 245-268.
  • Sánchez-Bernal, J., Conejero, C., & Conejero, R. (2020). Aftosis oral recidivante. Actas Dermo-Sifiliográficas111(6), 471-480.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.