Limba crăpată sau fisurată: cauze și tratament
 

Limba crăpată sau fisurată: cauze și tratament

Limba fisurată sau crăpată schimbă aspectul acestui organ al gurii. Aflați ce cauzează tulburarea și ce puteți face pentru a o trata!
Limba crăpată sau fisurată: cauze și tratament
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 16 februarie, 2023

Limba crăpată sau fisurată este o anomalie benignă. Deși poate provoca un aspect inestetic, nu afectează foarte mult viața pacienților.

Limba normală are un aspect plat. O limbă fisurată sau crăpată are un șanț adânc în mijloc și mici fisuri la suprafață. Acest lucru îi conferă un aspect șifonat. Această alterare nu este gravă, este adesea nedureroasă și nu este contagioasă. Potrivit Academiei Americane de Medicină Orală, limba fisurată sau crăpată apare la 5% din populația din SUA. Tinde să apară mai frecvent la bărbați și la pacienții tineri.

Originea sa este de obicei ereditară, iar simptomele sunt mai evidente odată cu înaintarea în vârstă. În unele cazuri poate fi asociată cu anumite boli, deci trebuie stabilit un diagnostic precis. În acest articol, vom discuta despre caracteristicile, cauzele și tratamentul limbii fisurate sau crăpate.

Ce este limba fisurată sau crăpată?

Limba fisurată sau crăpată este o alterare benignă a anatomiei normale a organului lingual. Se numește și limbă scrotală, datorită asemănării sale cu aspectul scrotului.

După cum sugerează și numele, suprafața limbii are mai multe fisuri sau crăpături. Ele pot apărea și pe spatele limbii și se pot extinde în lateral.

În general, există o fisură mediană în centrul limbii și mai multe crăpături pe restul suprafeței. Dimensiunea și adâncimea acestor fisuri variază în funcție de caz (între 2 și 6 milimetri). Canelurile pot fi conectate între ele, făcând ca limba să pară formată din lobi separați.

De obicei, această tulburare nu provoacă durere sau disconfort. Cu toate acestea, unele persoane au limba umflată, respirație urât mirositoare și sensibilitate crescută la anumite substanțe și arome.

Semnele limbii fisurate pot apărea încă din copilărie, deși sunt mai evidente și mai vizibile pe măsură ce persoana îmbătrânește. Bărbații sunt mai susceptibili la îmbolnăvire decât femeile. Adulții în vârstă care au gura uscată tind să aibă simptome mai evidente.

Este important să nu confundăm această anomalie cu glosita migratoare sau limba geografică. Această tulburare se caracterizează prin apariția unor zone depapilate pe suprafața limbii. Apar pete roșii rotunjite cu margini albicioase, care își schimbă locația în timp. Există persoane care prezintă ambele anomalii la nivelul limbii.

Simptome ale limbii crăpate sau fisurate

Caracteristica principală a limbii crăpate sau fisurate este aspectul ridat al organului lingual. O fisură în centrul limbii și câteva șanțuri neregulate pe restul suprafeței îi modifică aspectul plat.

Fisurile sunt adesea asimptomatice, adică nu provoacă durere sau disconfort pacientului. Uneori pot exista următoarele manifestări:

  • Durere
  • Respirație urât mirositoare sau halitoză
  • Inflamarea limbii
  • Disconfort sau arsură
  • Dacă nu există o igienă orală adecvată, se poate dezvolta candidoza
Bărbat care are limba crăpată
Candidoza apare din cauza igienei bucale deficitare și nu în mod specific din cauza fisurilor.

Complicații

Pacienții cu limba fisurată sau crăpată pot avea anumite probleme. Cea mai frecventă complicație este dezvoltarea unei infecții cauzate de ciuperca Candida albicans (candidoza bucală).

Această infecție poate apărea în diverse situații, dar cauza cea mai întâlnită este igiena orală inadecvată. Acumularea bacteriilor în interiorul fisurilor linguale afectează echilibrul florei normale a gurii și favorizează proliferarea ciupercilor.

Candidoza pe limbă provoacă leziuni albe sau roșii, dureri, arsuri și inflamație. Dacă nu este tratată prompt, afectează funcțiile normale ale gurii, cum ar fi mâncatul, înghițirea și vorbirea.

Pentru a evita apariția și agravarea acestei micoze, este esențial ca pacienții cu crăpături la nivelul limbii să mențină o igienă orală adecvată. Este important să acorde o atenție deosebită curățării acestui organ.

Resturile de alimente și bacteriile care se acumulează în fisuri trebuie îndepărtate pentru a preveni infecțiile. În plus, prin îndepărtarea resturilor de limbă, se evită și apariția respirației urât mirositoare.

Cele mai frecvente cauze ale limbii crăpate sau fisurate

Nu există o cauză clară. În primul rând, pot exista factori genetici și ereditari. Limba crăpată poate fi congenitală (este prezentă la naștere) sau se poate dezvolta de-a lungul vieții.

Factorii ereditari și genetici sunt printre cei mai relevanți atunci când vine vorba de explicarea apariției tulburării. De multe ori, mai mulți membri ai aceleiași familii prezintă această problemă.

În plus, această afecțiune este adesea un simptom al altor boli, cum ar fi sindromul Down sau sindromul Melkersson-Rosenthal. Există, de asemenea, cazuri în care apariția acestei afecțiuni este asociată cu alte probleme de sănătate:

  • Psoriazis
  • Diabet zaharat
  • Deficit de vitamina B
  • Bruxism, stres și anxietate
  • Reacții alergice la alimente sau medicamente
  • Alcool și tutun: aceste substanțe provoacă uscăciunea gurii, ceea ce favorizează apariția crăpăturilor la nivelul limbii

Tratamente pentru limba crăpată

Limba fisurată sau crăpată nu necesită tratament specific. Sunt necesare măsuri de îngrijire pentru a ajuta la menținerea acestui organ în stare optimă și pentru a evita complicațiile asociate. Pentru aceasta, este important să mergeți des la stomatolog. Pentru a obține un diagnostic precis, trebuie să excludeți alte leziuni.

Mersul la controale stomatologice la fiecare șase luni permite evaluarea stării limbii și excluderea prezenței altor patologii. În cazul în care apar micoze sau alte infecții, medicul dentist vă prescrie tratamentul potrivit.

De asemenea, este indicat să vizitați medicul dentist dacă aveți dureri sau usturime. Aceste simptome pot indica anumite complicații.

Persoană cu limba crăpată
Cu o racletă pentru limbă, resturile de alimente care favorizează infecțiile pot fi îndepărtate.

Igienă orală extremă

Menținerea cavității bucale curate este una dintre cele mai bune strategii pentru a preveni complicațiile limbii scrotale. Resturile alimentare și bacteriile se pot acumula în crăpăturile limbii, provocând respirația urât mirositoare și favorizând apariția infecțiilor.

Este important să vă spălați dinții cu paste de dinți cu fluor și să folosiți ață dentară pentru a îndepărta bacteriile. În plus, acordați o atenție deosebită curățării limbii.

Cel mai bine este să folosiți o racletă sau un agent de curățare a limbii. Racleta este un instrument special conceput pentru a igieniza complet suprafața neregulată a limbii. Curățarea constă în trecerea instrumentului din spate în față, de mai multe ori, pe toată suprafața linguală.

A nu avea o racletă pentru limbă nu este un motiv pentru a nu igieniza acest organ al gurii. Folosiți periuța de dinți pentru a vă curăța limba. Igiena limbii trebuie făcută cel puțin o dată pe zi. La pacienții cu limba crăpată, creșterea frecvenței poate avea beneficii enorme.

Completarea curățării cu apă de gură este o modalitate de a îndepărta reziduurile la care nu puteți ajunge cu racleta. Î

Reduceți consumul de alimente iritante

Arsura sau mâncărimea la nivelul limbii la contactul cu anumite substanțe este o altă complicație care poate apărea la persoanele cu fisuri linguale. Evitarea alimentelor foarte acide, sărate, amare și picante este o strategie de prevenire a iritației.

Evitați tutunul și alcoolul

Fumatul și consumul de alcool cresc riscul de uscare a cavității bucale și apariție a infecțiilor. Evitarea acestor obiceiuri dăunătoare ajută la protejarea limbii și a întregului corp.

Acordați suficientă atenție limbii crăpate

Limba fisurată, crăpată sau scrotală este o afecțiune benignă care, în general, nu necesită tratament. Cu toate acestea, este important să îi acordați atenție, menținând o igienă adecvată pentru a evita complicațiile.

Periajul frecvent al limbii, alimentația adecvată și eliminarea obiceiurilor dăunătoare ajută la prevenirea infecțiilor, a disconfortului și a durerii. Vizitele la dentist de două ori pe an completează îngrijirea pentru ca limba fisurată sau crăpată să nu fie o problemă deranjantă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bhat, Z., Hamid, R., Wani, B., & Chalkoo, A. (2018). Fissured tongue: A cross-sectional study. Int J Appl Dent Sci4, 133-5.
  • Proaño Añazco, V. S. (2020). Patologías de mucosa oral en niños de 4 a 12 años (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
  • Vallejo Castro, D. N. (2020). Alteraciones bucales en pacientes con Síndrome de Down (Bachelor’s thesis).
  • Rodriguez-Archilla, A., & El-Ouastani, S. (2021). Possible association between benign migratory glossitis and fissured tongue with psoriasis: A meta-analysis. Dentistry and Medical Research9(1), 9.
  • Sakr, M. F. (2022). Tongue Fissures. In Tongue Lesions (pp. 241-248). Springer, Cham.
  • Pei, Y., Beaman, G. M., Mansfield, D., Clayton-Smith, J., Stewart, M., & Newman, W. G. (2019). Clinical and genetic heterogeneity in Melkersson-Rosenthal Syndrome. European journal of medical genetics62(6), 103536.
  • González Álvarez, L. (2021). Estudio de la expresión de las enfermedades sistémicas sobre la lengua: análisis de los factores demográficos y patogénicos.
  • Arcos Salinas, K. M. (2022). Salud oral del paciente con síndrome de down (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Quiroz, M. S. B., Hernández, M. A. L., Rodríguez, S. P., Vaca, M. T., & Villavicencio, A. Z. Médico Cirujano.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.