Simptomele și tratamentul chisturilor dermoide ovariene
 

Simptomele și tratamentul chisturilor dermoide ovariene

Chisturile dermoide ovariene sunt cele mai frecvente tumori în timpul sarcinii. Tratamentul precoce reduce riscul de complicații.
Simptomele și tratamentul chisturilor dermoide ovariene
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 10 ianuarie, 2023

Chisturile dermoide sunt excrescențe saculare care conțin păr, dinți, lichid și țesut glandular. Se pot forma în craniu, măduva spinării, față și ovare. Astăzi vom discuta despre simptomele și tratamentul chisturilor dermoide ovariene.

Chisturile dermoide ovariene se formează, de obicei, înainte de naștere. Au o creștere lentă și sunt de multe ori benigne. Sunt denumite și teratoame chistice mature grație caracteristicilor lor histologice. Nu apar ca răspuns la modificările hormonale asociate cu ciclul menstrual.

În prezent, aceste chisturi sunt cele mai frecvente teratoame și reprezintă 10% până la 20% dintre tumorile ovariene diagnosticate în întreaga lume, conform studiilor. La fete și adolescente, prevalența acestora este de până la 50%. De asemenea, sunt considerate cele mai frecvente tumori ovariene în timpul sarcinii.

Simptomele chisturilor dermoide ovariene

Chisturile dermoide ovariene nu provoacă simptome și pot trece neobservate în până la 85% din cazuri, potrivit cercetărilor. Din acest motiv, diagnosticul este incidental (în timpul unui examen imagistic de rutină).

Chisturile ovariene mai mari pot provoca simptome. Acest lucru este mai frecvent la femeile de vârstă reproductivă, între 20 și 40 de ani. În acest sens, unele dintre simptomele comune ale chisturilor dermoide ovariene sunt următoarele:

 • Constipație
 • Dureri pelvine
 • Greață și vărsături
 • Distensie abdominală
 • Dificultate la urinare
 • Durere în abdomenul inferior
 • Durere în timpul actului sexual
 • Creșterea sau scăderea apetitului
 • Masă palpabilă în abdomenul inferior

Simptome rare

În general, chisturile dermoide ovariene sunt mici și măsoară între 1 și 10 centimetri. Cu toate acestea, pot ajunge uneori la mai mult de 15 centimetri.

Chisturile mari provoacă simptome rare:

Sistemul reproducător
Durerea ovariană va apărea dacă chistul este mare (mai mare de 10 cm).

Ce cauzează chisturile dermoide ovariene?

Teratoamele chistice mature se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, înainte de naștere. Au la bază creșterea anormală a celulelor germinale, care dau naștere pielii, părului, dinților și căilor nervoase.

Apare o masă eterogenă alcătuită din diferite țesuturi care se acumulează în interiorul ovarelor. Ocazional, în interiorul chisturilor se dezvoltă glande, ceea ce promovează producția de sebum și creșterea progresivă a tumorilor.

De ce chisturile dermoide conțin păr și dinți?

Celulele germinale sunt unitățile din care sunt formate toate organele și țesuturile umane. În timpul creșterii fătului, ele se diferențiază în trei straturi:

 • Ectoderm: strat superior care dă naștere pielii, părului, dinților și glandelor
 • Mezoderm: strat mijlociu care devine țesut muscular și conjunctiv
 • Endoderm: strat inferior care dă naștere intestinelor, vezicii urinare și organelor

Atunci când celulele germinale cresc atipic, ele favorizează formarea țesutului matur, precum părul și dinții, care se aglomerează și dă naștere chistului dermoid. Aceste tumori pot conține țesut din toate straturile germinale.

Complicațiile chisturilor dermoide ovariene

Chisturile dermoide ovariene mai mari au un prognostic prost și sunt asociate cu un risc mai mare de complicații. Torsiunea ovariană și ruptura chistului sunt cele mai frecvente două complicații ale acestor tumori. În cazuri rare, există riscul de malignitate.

Torsiunea ovariană

Această complicație apare atunci când ovarul se rotește în jurul axei sale, precum și în jurul ligamentelor și țesuturilor care îl țin fix. Are loc o compresie a vaselor de sânge care hrănesc ovarul și a trompei uterine.

Cele mai frecvente simptome sunt crampele intermitente în abdomenul inferior, greața și vărsăturile. Torsiunea ovariană este o urgență medicală care necesită intervenție chirurgicală imediată. Îndepărtarea chisturilor dermoide ovariene reduce riscul de torsiune.

Ruptura chistului ovarian

Ruptura spontană a chisturilor dermoide ovariene este o problemă rară, care apare la maxim 2% dintre persoanele afectate, conform studiilor. Această complicație este mai frecventă la femeile de vârstă reproductivă sau în timpul sarcinii.

Scurgerea conținutului chistului crește riscul de peritonită, ceea ce agravează prognosticul. Aceasta este o urgență medicală care prezintă următoarele simptome:

 • Tahicardie
 • Amețeli și oboseală
 • Hipotensiunea arterială
 • Pierderea conștienței
 • Sângerare vaginală abundentă
 • Durere severă în abdomenul inferior

Cancerul ovarian

Chisturile dermoide ovariene au un risc scăzut de malignitate – aproximativ 1-2%, conform cercetărilor. În general, probabilitatea de a dezvolta cancer ovarian crește odată cu vârsta, fiind mai mare la femeile aflate în postmenopauză.

Aceste chisturi pot genera diferite tipuri de cancer ovarian, carcinomul cu celule scuamoase fiind cel mai frecvent. Alte forme includ adenocarcinomul, melanomul malign și carcinomul cu celule tranziționale.

Simptome asociate includ următoarele:

 • Durere abdominală
 • Pierdere în greutate neintenționată
 • Senzația de umflare a abdomenului
 • Masă palpabilă în abdomenul inferior

Cum sunt diagnosticate chisturile dermoide ovariene?

În general, chisturile dermoide ovariene sunt o descoperire incidentală în timpul unui studiu imagistic de rutină. Ecografia abdominală și ultrasunetele transvaginale sunt testele care sunt asociate cu o rată mai mare de identificare a acestor tumori.

Imagistica prin rezonanță magnetică nucleară este o altă metodă care poate fi utilă pentru detectarea acestui tip de teratom. Datele sunt completate de examene fizice și întrebări amănunțite adresate de către profesioniștii din domeniul sănătății.

Medic care prescrie tratamentul chisturilor dermoide ovariene
O ecografie ginecologică obișnuită poate ghida diagnosticul, dar este nevoie și de o ecografie transvaginală.

Tratamentul chisturilor dermoide ovariene

Tratamentul chisturilor dermoide ovariene are ca scop eliminarea tumorilor și prevenirea problemelor pe termen lung. În anumite cazuri, poate fi necesară îndepărtarea întregului ovar afectat. Terapia depinde de dimensiunea chistului, de starea generală a pacientului și de planurile viitoare de reproducere.

Tratamentele includ cistectomia ovariană pentru a îndepărta doar chistul și ooforectomia pentru a îndepărta întregul ovar. Se apelează la laparoscopie sau intervenții chirurgicale minim invazive.

Nu toate chisturile dermoide ovariene trebuie îndepărtate. Criteriile medicale care determină necesitatea intervenției chirurgicale includ creșterea rapidă a leziunii, prezența simptomelor și riscul de malignitate.

Când este necesară asistența medicală

Examinările de rutină sunt critice pentru depistarea precoce a chisturilor dermoide ovariene. De asemenea, este important să solicitați asistență în cazul apariției simptomelor de ruptură a chistului sau torsiune ovariană:

 • Durere intensă și crampe în abdomen
 • Greață și vărsături persistente
 • Amețeli și senzație de leșin
 • Sângerare vaginală
 • Febră

Tratamentul precoce al chisturilor dermoide ovariene îmbunătățește calitatea vieții

Diagnosticul și tratamentul precoce înseamnă un prognostic mai bun. În general, îndepărtarea chirurgicală oferă o vindecare definitivă. Riscul de recidivă nu depășește 3%. Mergeți la consultații regulate și consultați un specialist dacă aveți simptome ciudate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Castaño E, Escribajo J, Martínez B, Castaño Á, et al. Tratamiento quirúrgico de los quistes dermoides de ovario: laparoscopia frente a laparotomía. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2005; 49(9): 479-484.
 • Rodríguez A, Aguiler M, Paz M, Fernández J, et al. Tratamiento laparoscópico del quiste dermoide de ovario. Factores asociados a la rotura intraoperatoria, trascendencia clínica y resultados. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2011; 54(7): 358-362.
 • Nikam Y, Kapurubandara S. Spontaneously Ruptured Dermoid Cysts and Their Potential Complications: A Review of the Literature with a Case Report. Case Reports in Obstetrics and Gynecology. 2020; 1(10): 1-9
 • Goudeli C, Varytimiadi A, Koufopoulos N, Syrios J, et al. An ovarian mature cystic teratoma evolving in squamous cell carcinoma: A case report and review of the literature.2016.
 • Rebolledo-P Vilma E, Barrios Betsathe, Isler Luisana, Barillas Ines. Malignización de teratoma maduro de ovario. Rev Obstet Ginecol Venez  [Internet]. 2012  Sep [citado  2022  Nov  02] ;  72( 3 ): 177-181.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.