Cum se tratează o rană infectată
La un moment dat în viață, toți ne confruntăm cu o rană infectată. Dacă nu îi acordăm atenția corespunzătoare și nu o curățăm în mod corect, bacteriile pot preveni vindecarea rănii. În același timp, crește riscul de cicatrizare inestetică și alte complicații. Cum se tratează o rană infectată?
Chiar dacă o rană infectată este ceva comun, trebuie totuși să fim foarte atenți. Rezultatul final depinde de bacteriile care infectează rana, care ar putea pune viața pacientului în pericol. De exemplu, bacteriile care cauzează tetanosul pot crea complicații medicale grave.
Astăzi vom învăța cum se tratează o rană infectată, urmând câțiva pași simpli, dar esențiali. Acest lucru va permite rănii să se vindece și o va împiedica să se înrăutățească.
Cum se tratează o rană infectată: pași necesari
Tratarea unei plăgi infectate este ușoară. Tot ce trebuie să faci este să urmezi câțiva pași simpli care vor împiedica înmulțirea bacteriilor. Persoanele cu un sistem imunitar slab trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție (în mod specific, pacienții cu boli imunosupresoare, infecțioase sau diabetice). Acestea sunt mai susceptibile la suprainfectarea rănilor. Prin urmare, trebuie să urmeze pașii de mai jos cât mai curând posibil.
Curățarea rănii
Pentru a trata rana infectată, trebuie mai întâi să o cureți. Cel mai bun mod de a face acest lucru este cu apă și săpun lichid. În funcție de tipul plăgii, ai grijă să nu provoci mai multe daune.
Dacă rana nu este gravă, poți folosi o dischetă curată de bumbac pentru a o curăța, deoarece aceasta nu va lăsa fibre în rană. În caz contrar, este mai bine să folosești tifon.
Încearcă să nu zgârii rana cu tifon sau vată. Cea mai bună modalitate de a utiliza aceste materiale este de a le tampona ușor peste rană.
Citește mai mult:
Aplicarea tratamentului
Chiar dacă ai curățat rana cu apă și săpun, acest lucru nu este suficient. Pentru a trata o rană infectată, este important să alegi tratamentul adecvat. Un profesionist de la o farmacie locală sau de la un centru medical te poate ajuta să decizi ce soluție este cea mai bună în cazul tău. Iată câteva tratamente care pot fi aplicate:
- Unguente antibiotice: acționează împotriva bacteriilor care infectează pielea. Curăță întotdeauna rana cu apă și săpun înainte de a o aplica. Acest tratament este specific pentru rănile uscate.
- Antiseptice: utilizarea antisepticelor precum Betadine® (povidonă-iod) sau clorhexidină va eradica infecția și rana se va vindeca mult mai repede. Te rugăm să reții faptul că fluidele corporale vor contracara povidona. Cea mai bună opțiune pentru o plagă recentă și deschisă este utilizarea clorhexidinei.
- Bandaje: ajută la protejarea rănii și la prevenirea revenirii infecției. Cu toate acestea, este mai bine să îi permiți plăgii să respire. Desigur, păstrează în același timp igiena.
Trebuie să te speli întotdeauna pe mâini înainte de a trata o rană, indiferent dacă folosești sau nu tifon. Făcând acest lucru, nu vei permite bacteriilor să intre în contact cu leziunea deschisă.
Administrarea de antibiotice
Dacă infecția este gravă, trebuie să consulți un medic. Îți vei da seama de acest lucru dacă există o secreție galbenă, dacă rana și-a schimbat culoarea, dacă există umflături sau durerea crește și dacă apare febra. Medicul îți va prescrie antibiotice orale pentru a ajuta la combaterea mai eficientă a bacteriilor. În ciuda acestui fapt, continuă să urmezi pașii de mai sus.
Citește mai mult:
Prevenirea infecțiilor
Cea mai bună modalitate de a evita infecțiile este să îngrijești corespunzător rănile. Pentru a face acest lucru, trebuie să le cureți cât mai curând posibil pentru a scăpa de praf, murdărie sau orice altceva care ar putea infecta leziunea.
După aceasta, lasă rana să respire timp de aproximativ 24 de ore și acoper-o cu tifon pentru a o proteja. Tratarea acesteia cu peroxid de hidrogen și Betadine® este o modalitate foarte eficientă de a accelera procesul de vindecare. Dacă urmezi aceste recomandări, vei preveni infectarea oricărei răni.
Ai o rană care pare că s-a infectat? Dacă da, îți recomandăm să pui în practică sfaturile menționate mai sus, precum și să-ți faci analize de sânge pentru a verifica starea sistemului imunitar.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Salem Z., C., Pérez P., J. A., Henning L., E., Uherek P., F., Schultz O., C., Butte B., J. M., & González F., P. (2000). Heridas: Conceptos generales. Cuadernos de Cirugía. https://doi.org/10.4206/cuad.cir.2000.v14n1-15
- Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1
- Sánchez, L., & Anduaga, E. (2005). Anticepticos y Desinfectantes. Dermatología Peruana Antisépticos y Desinfectantes Dermatología Peruana.
- Luna, C., Vázquez, P., Javier, F., Prieto, P., Ruiz, B., Saura, P., (n.d.). CLORHEXIDINA VS. POVIDONA IODADA como antiséptico de la piel. Retrieved from http://vapox.com/sitefiles/noticiasdocs/50/arDocumento_28_2_1.pdf
- Martínez-Gómez, D. de A. (2004). Tratamiento de la infección en el pie diabético. Cirugía Española, 76(1), 9–15. https://doi.org/10.1016/S0009-739X(04)72347-7