Curățarea corectă a tenului: 5 sfaturi
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Nu trebuie să cumperi cele mai scumpe produse de pe piață pentru curățarea corectă a tenului. Deși nu putem nega că acestea sunt destul de utile, există și alte reguli de îngrijire de bază pe care le poți urma pentru a avea un ten impecabil.
Pielea acumulează reziduuri care nu sunt întotdeauna vizibile. Transpirația, expunerea la mediile contaminate, praful și mulți alți factori pot duce la apariția imperfecțiunilor.
Din fericire, există metode accesibile pe care le poți folosi pentru a-ți curăța fața, fără a fi nevoie să mergi la un spa sau centru de înfrumusețare. În acest articol, dorim să împărtășim cinci sfaturi pentru curățarea corectă a tenului pe care ar trebui să le incluzi în rutina ta de înfrumusețare.
De ce este atât de importantă curățarea corectă a tenului?
În afară de aspectele estetice, curățarea corectă a pielii este importantă pentru sănătatea ta. Deși acest lucru nu este întotdeauna vizibil, reziduurile se acumulează pe suprafața tenului tău. De fapt, acumularea de ulei și murdărie poate duce la dezvoltarea de probleme precum acneea.
Pe de altă parte, reziduurile creează un mediu care permite proliferarea bacteriilor, ceea ce poate duce la apariția infecțiilor.
Pe lângă cele de mai sus, iată alte câteva avantaje ale curățării corecte a pielii feței:
- Prevenirea semnelor îmbătrânirii premature
- Scăderea producției de sebum
- Eliminarea celulelor moarte și a impurităților
- Regenerarea țesuturilor și creșterea oxigenării
- Sporirea hidratării și a senzației de prospețime
- Obținerea unui aspect de piele cu aspect mai tânăr și fin
5 sfaturi pentru curățarea corectă a tenului
Este foarte important să reții că nu ai nevoie de săpunuri speciale sau produse specifice pentru a-ți curăța corect pielea. Deși aceste alternative sunt opțiuni eficiente pentru a elimina reziduurile și impuritățile, nu sunt neapărat eficiente pentru tenul tău.
Acest lucru este cauzat de numeroasele substanțe chimice din compoziția produselor comerciale care modifică pH-ul pielii și elimină uleiurile naturale care îți mențin țesuturile hidratate și elastice. Așadar, aplică îngrijirea de bază, de preferință folosind produse naturale – își va face treaba.
1. Folosește un produs de curățare a feței blând
Produsul de curățare pe care trebuie să îl alegi depinde de tipul tău de piele.
Timp de mulți ani, studiile au arătat că utilizarea săpunurilor convenționale poate afecta sănătatea pielii. Din cauza componentelor lor, acestea pot modifica nivelul de pH al pielii, eliminând uleiurile naturale și bacteriile sănătoase.
Astfel, cel mai bine este să folosești produse de curățare a feței ușoare, de preferință obținute din ingrediente naturale. Formulele lor sunt mult mai blânde decât cele ale săpunurilor parfumate și nu modifică nivelul pH-ului ușor acid al pielii.
Pentru curățarea corectă a tenului, nu uita să te clătești bine cu apă rece.
Îți recomandăm:
2. Aplică pe ten un produs exfoliant
Produsele exfoliante au devenit destul de populare în ultimii ani. De fapt, acestea au devenit o parte indispensabilă a rutinelor de înfrumusețare ale multor persoane, deoarece ajută la curățarea tenului de impurități.
Datorită texturii lor granulate, produsele exfoliante ajută la eliminarea reziduurilor neplăcute pe care produsul de curățare blând nu le poate elimina. De asemenea, au un efect astringent, ceea ce înseamnă că reduc la minim acumularea de sebum. Prin urmare, sunt perfecte pentru a lupta împotriva acneei și punctelor negre.
Ce se întâmplă dacă nu ai un exfoliant comercial la îndemână? Poți prepara unul din ingrediente naturale:
- Pur și simplu combină un ingredient granulat, cum ar fi zahărul sau cafeaua cu un produs hidratant, cum ar fi uleiul de nucă de cocos sau mierea.
- După ce obții o pastă groasă, aplic-o pe ten cu mișcări circulare blânde și las-o să acționeze timp de trei-cinci minute.
- Apoi, clătește-ți bine fața cu apă rece.
3. Folosește produse demachiante pe bază de ulei
Demachiantele pe bază de ulei sunt perfecte pentru îndepărtarea machiajului și curățarea corectă a tenului.
Produsele de curățare pe bază de ulei oferă multe avantaje. Datorită compoziției lor, captează reziduurile și elimină celule moarte ale pielii care se acumulează pe suprafața tenului tău. De asemenea, acestea nu modifică barierele naturale ale pielii, nici nivelul de pH.
De fapt, produsele de îndepărtare a machiajului tind să conțină uleiuri, deoarece acestea ajută la eliminarea particulelor care rămân și se acumulează în zone precum ochii, obrajii și genele.
Care sunt cele mai bune uleiuri naturale?
Dacă preferi să folosești uleiuri naturale pentru a-ți curăța pielea, optează pentru ulei de măsline, migdale dulci sau nucă de cocos. S-ar putea să-ți placă și uleiul de struguri, uleiul de avocado sau uleiul de argan.
4. Folosește loțiune micelară pentru curățarea corespunzătoare a tenului
Apa micelară este un produs conceput pentru toate tipurile de piele. A devenit cu adevărat populară în ultimii ani, deoarece conține molecule care atrag reziduurile și sebumul, încurajând astfel eliminarea acestora.
Cel mai interesant lucru este că apa micelară poate fi o alternativă la tonerele convenționale. Utilizarea sa regulată ajută la închiderea porilor și tonifică țesuturile. Un alt lucru minunat în ceea ce privește apa micelară este faptul că nu îți usucă pielea. Este lipsită de alcool, parabeni și alte substanțe care pot irita pielea.
Citește mai mult:
5. Aplică măști faciale în mod regulat
Pa lângă rutina ta de curățare zilnică, ar trebui să aplici măști faciale o dată pe săptămână.
Aplicarea măștilor faciale este un alt mod minunat de a-ți curăța în mod corect tenul. Indiferent dacă sunt comerciale sau naturale, utilizarea lor facilitează eliminarea murdăriei și a sebumului care înfundă porii. Un alt lucru grozav despre acestea este faptul că hidratează țesuturile și ajută la corectarea imperfecțiunilor.
Concluzii despre curățarea corectă a tenului
Îți poți curăța temeinic pielea cu produse de bază disponibile pe scară largă în orice magazin. Cel mai important este să o faci în mod regulat pentru a preveni apariția sebumului și acumularea machiajului sau a murdăriei pe suprafața pielii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Byrd, A. L., Belkaid, Y., & Segre, J. A. (2018). The human skin microbiome. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro.2017.157
- Gfatter, R., Hackl, P., & Braun, F. (1997). Effects of soap and detergents on skin surface pH, stratum corneum hydration and fat content in infants. Dermatology. https://doi.org/10.1159/000245955
- Orchard, A., & van Vuuren, S. (2017). Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/4517971
- Walters, R. M., Mao, G., Gunn, E. T., & Hornby, S. (2012). Cleansing Formulations That Respect Skin Barrier Integrity. Dermatology Research and Practice. https://doi.org/10.1155/2012/495917
- Hasenoehrl, E. (2010). Facial Cleansers and Cleansing Cloths. In Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. https://doi.org/10.1002/9781444317657.ch12
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.