Logo image
Logo image

Curățarea suprafețelor de granit

4 minute
Calitatea granitului se deteriorează dacă acesta este neglijat. O sarcină importantă este menținerea strălucirii granitului. Acest lucru este posibil grație anumitor produse și trucuri pe care le vom dezvălui mai jos!
Curățarea suprafețelor de granit
Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Granitul este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru decorarea interioară și exterioară, datorită eleganței și rezistenței sale. Totuși, duritatea acestei roci nu o scutește de uzură. Curățarea și lustruirea suprafețelor de granit sunt necesare pentru a le menține în condiții optime.

Granitul necesită întreținere aproape permanentă. Modul în care îndepliniți această sarcină este definitoriu în ceea ce privește aspectul pietrei. Pentru a-l șlefui, puteți apela la serviciile unor firme specializate. Totuși, există și remedii simple mai puțin costisitoare, mai rapide și foarte eficiente.

Suprafețe din granit

Some figure
Lustruirea blaturilor de bucătărie va face ca totul să arate mult mai bine.

Granitul este o rocă magmatică plutonică ce provin din cariere mici și mijlocii-mari. Există mai multe nuanțe:

  • Gri
  • Roz
  • Verde
  • Alb
  • Galben

Pietrele sunt mari, așa că permit tăierea și șlefuirea pentru a obține o gamă largă de forme. Prin urmare, ele sunt adesea folosite ca înlocuitori pentru ceramică, sticlă, beton și alte elemente.

Granitul se remarcă datorită impermeabilității, porozității și rezistenței îndelungate. Este utilizat pentru blaturile de bucătărie, podelele din zona piscinelor, pereții băilor, etc.

Curățarea și șlefuirea suprafețelor de granit

Există instrumente speciale care lustruiesc granitul, dar acestea necesită experiență în domeniu. Alte metode sunt mai simple, precum cele de mai jos.

Mopuri și șlefuitoare

Atât mopurile, cât și șlefuitoarele electrice de uz casnic sunt ideale pentru lustruirea granitului, mai ales după aplicarea produselor de curățare.

În cazul dispozitivelor electrice, acestea au discuri cu texturi adecvate pentru a reda strălucirea naturală pietrei. Mopurile sunt mai ales pe podele în operațiunile de curățare.

Descoperiți: Cum să curățați scaunele auto acasă?

Agenţi chimici

Este poate cea mai simplă alternativă. Agenții includ ceară sau lichide pentru suprafețe din piatră, sunt ușor de aplicat și promit finisaje de primă clasă. Au pH neutru și nu sunt toxici.

În general, conțin rășini acrilice și naturale, care contribuie la rezistența granitului. Folosiți cantități mici și frecați cu hârtie de bucătărie.

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor recomandă folosirea hârtiei de bucătărie la curățarea suprafețelor pentru a preveni transferul microorganismelor din textile.

Săpun neutru

Soluțiile de săpun reprezintă un remediu eficient pentru lustruirea granitului. În plus, săpunul lichid este ieftin și mai puțin toxic.

Frecați suprafața cu o emulsie care conține apă și săpun neutru (mai mult săpun decât apă). Nu uitați să clătiți suprafața cu multă apă.

Oțet alb și vaselină

Some figure
Unul dintre produsele vedetă pentru curățarea casei este oțetul alb, foarte util pentru diverse suprafețe.

Vaselina este un amestec purificat obținut prin distilarea petrolului. Clínica Universidad de Navarra analizează beneficiile acestei substanțe, în special în dermatologie. Deși studiile care demonstrează efectele sale în alte domenii sunt puține, acest produs ajută la eliminarea grăsimilor și a prafului.

Există cercetări privind proprietățile dezinfectante ale oțetului, care îl clasifică drept un puternic antimicrobian în activitățile de curățenie.

Rețeta noastră presupune amestecarea unei linguri de vaselină cu un strop de oțet alb. Distribuiți preparatul pe suprafață și, folosind hârtie de bucătărie, executați mișcări circulare pentru a obține strălucirea dorită.

Degresant și detergent

Degresanții și detergenții diluați în apă caldă sunt avantajoși atunci când lustruiți granitul în aer liber (fațade, terase și grădini). În timp ce degresanții îndepărtează uleiurile și inhibă coroziunea, detergenții conțin agenți tensioactivi pentru a dizolva și a îndepărta grăsimile.

Combinați ingredientele într-o găleată cu multă apă. Dispersați lichidul cu o mătură, apoi îndepărtați cu apă.

Încercați să lucrați cu un furtun cu presiune; efectul este mai bun dacă încheiați procedura cu un produs de lustruire a granitului din exterior.

Înălbitor

Un raport publicat de UNED arată faptul că hipocloritul de sodiu, denumirea chimică pentru înălbitor, reprezintă un oxidant puternic cu capacități dezinfectante, fungicide și bactericide. Acesta este benefic în curățarea suprafețelor de granit.

În timpul utilizării de înălbitor, se recomandă purtarea mănușilor și a măștilor pentru a preveni deteriorarea pielii și pentru a nu inhala produsul. Pentru a lustrui suprafața, folosiți hârtie de bucătărie sau o cârpă din lână. Apoi, clătiți cu multă apă și nu uitați să uscați granitul.

Importanța curățării înainte de lustruirea suprafețelor de granit

Lipsa curățării imediate face ca eliminarea impurităților de pe granit să fie mai dificilă. Înainte de operațiunea de lustruire, curățați bine granitul.

Revista Architectural Digest recomandă apa pentru întreținerea acestor suprafețe. O dată pe săptămână, aplicați soluții cu săpun.

În cazul blaturilor de bucătărie, curățarea zilnică este esențială. Folosiți dezinfectanți, deoarece aici are loc prepararea alimentelor și neatenția poate avea drept rezultat contaminarea încrucișată.

Descoperiți: Mobilier melaminat: caracteristici, avantaje și dezavantaje

Ce nu ar trebui să faceți când curățați suprafețele din granit

Pentru ca igienizarea suprafețelor din granit să aibă rezultate bune, este esențial să nu folosiți substanțe abrazive, mopuri colorate sau perii metalice. Trebuie să frecați ușor, de preferință cu hârtie de bucătărie sau cârpe din microfibră.

Deși apa călduță este bună pentru îndepărtarea petelor, aveți grijă să nu fie fierbinte, deoarece aceasta tinde să păteze materialul pe termen lung. Apa foarte rece are același efect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barragán Del Rey S. Cómo limpiar y desinfectar la encimera de la cocina sin dañarla. Architectural Digest. España; 2020. https://www.revistaad.es/espacios/cocinas/articulos/como-limpiar-desinfectar-encimera-cocina-sin-danarla/25575
  • ¿Cómo mantener buena higiene en la cocina? Organización de Consumidores y Usuarios. España; 2022. https://www.ocu.org/alimentacion/seguridad-alimentaria/consejos/consejos-higiene-cocina
  • Detergente. Green Facts. https://www.greenfacts.org/es/glosario/def/detergente.htm
  • Fernández Hernando P. ¿Por qué blanquea la lejía? Universidad Nacional a Distancia. España; 2012. http://contenidosdigitales.uned.es/fez/view/intecca:VideoCMAV-5a6f48b1b1111f510e8b5109
  • Perfil de mercado del granito. Dirección General de Desarrollo Minero. México; 2018. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/419273/Perfil_Granito_2018__T_.pdf
  • Productos de limpieza, higiene y desinfección. Healthy Children. American Academy of Pediatrics. Estados Unidos; 2019. https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/conditions/prevention/Paginas/cleaners-sanitizers-disinfectants.aspx
  • Vaselina (vía tópica). Clínica Universidad de Navarra. España. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/medicamentos/vaselina-via-topica
  • Zinn M, Bockmühl D. ¿La abuela sabía mejor? Evaluación de la eficacia antibacteriana, antifúngica y antiviral del ácido acético para procedimientos de atención domiciliaria. BMC Microbiology. Vol. 20. Reino Unido; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7447605/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.