De ce apar crampele musculare la picioare?
Probabil ai fost afectat de crampele musculare la picioare de multe ori de-a lungul vieții. Dar de ce apar acestea?
Crampele sunt contracții musculare involuntare și bruște care provoacă durere. Se estimează că aproape jumătate din populație suferă de acestea. În mod normal, crampele sunt temporare și benigne. Cu toate acestea, pot să împiedice mișcarea membrului pentru o anumită perioadă de timp. Deși majoritatea crampelor dispar pe cont propriu, uneori ele pot indica prezența unei nereguli în organism.
Crampele musculare la picioare sunt cele mai frecvente tipuri de crampe. De obicei, acestea se manifestă noaptea, făcând ca persoana afectată să se trezească brusc din cauza durerii. Deși cauzele crampelor sunt variate, se știe faptul că incidența lor crește odată cu vârsta și că tind să afecteze mai mult femeile decât bărbații.
Deoarece mulți oameni suferă de crampe musculare, am decis să explicăm principalele motive pentru care acestea apar și ce putem face pentru a le preveni.
Îți recomandăm:
De ce apar crampele musculare la picioare?
Crampele picioarelor pot avea multe cauze posibile. De fapt, oamenii de știință încă încearcă să descopere mecanismul exact care le provoacă și situațiile care le declanșează.
Cu toate acestea, există anumite situații care sunt legate în mod special de apariția crampelor picioarelor. În primul rând, cercetătorii sugerează faptul că acestea apar deseori în cadrul episoadelor de suprasolicitare și oboseală musculară după exerciții fizice.
În al doilea rând, crampele musculare la picioare apar atunci când petreci mult timp culcat sau în anumite poziții, exercitând presiune asupra mușchilor. Acest lucru explică multe dintre cazurile care se manifestă la primele ore ale dimineții.
Crampele picioarelor sunt, de asemenea, legate de activitatea neuronilor motori, care sunt responsabili de stimularea mișcării musculare. Astfel, crampele musculare la picioare apar și în anumite boli neurologice, cum ar fi maladia Parkinson. În plus, experții susțin că anumite medicamente cresc frecvența apariției crampelor la nivelul picioarelor. De fapt, crampele reprezintă un efect secundar semnificativ al tratamentelor împotriva cancerului. Aproape 80% dintre pacienții tratați de cancer suferă de crampe musculare.
Este important de menționat faptul că cea mai frecventă cauză a crampelor la picioare – și, în același timp, cea mai ușor de remediat – este deshidratarea sau modificarea concentrațiilor anumitor electroliți în sânge. Ambele situații merg deseori mână în mână.
Pacienții care trec prin hemodializă se confruntă adesea cu crampe. Acest lucru este legat de dezechilibrul electrolitic din sânge. De exemplu, acesta este cazul potasiului. Mai mult, se pare că și bolile vasculare, cum ar fi blocarea arterelor coronariene sau a anumitor vase ale picioarelor, sunt legate de apariția crampelor musculare.
Cum să previi sau să ameliorezi crampele musculare la picioare
În funcție de cauza lor, crampele picioarelor pot fi prevenite sau ameliorate. De obicei, crampele durează aproximativ nouă minute și tind să se repete la aceeași oră a zilei sau în aceeași noapte. Astfel, atunci când sunt foarte frecvente, persoanele afectate pot ajunge să sufere de insomnie.
Primul pas pentru prevenirea crampelor musculare este să încerci să te deplasezi frecvent și să eviți să stai în aceeași poziție mult timp. De asemenea, experții recomandă efectuarea de exerciții de întindere în timpul zilei sau chiar înainte de culcare.
Răceala a fost legată și ea de apariția crampelor la picioare, ceea ce înseamnă că cel mai bine este să stai într-un mediu cald. După ce apar, poți încerca să relaxezi zona prin masarea mușchiului afectat.
Adevărul este că nu există niciun tratament medical care să le prevină. Unii specialiști din domeniul medical recomandă anumite suplimente de vitamine sau sodiu și magneziu. Însă, până acum, acestea nu s-au dovedit a fi eficiente.
Îți recomandăm:
Concluzie
Crampele musculare la picioare sunt foarte frecvente și pot fi cauzate de mulți factori diferiți. Experții nu știu exact de ce apar și cum să le trateze. Dacă apar în mod repetat, trebuie să consulți un medic pentru a exclude asocierea acestora cu o altă afecțiune.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cómo tratar y prevenir los calambres. (n.d.). Retrieved November 27, 2019, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/Lesiones/prevencion-recuperacion/tratamiento-calambres.html
- Calambres en las piernas. (n.d.). Retrieved November 27, 2019, from https://www.cancer.org/es/tratamiento/tratamientos-y-efectos-secundarios/efectos-secundarios-fisicos/calambres-en-las-piernas.html
- Calambres nocturnos en las piernas – Artículos – IntraMed. (n.d.). Retrieved November 27, 2019, from https://www.intramed.net/contenidover.asp?contenidoid=81138
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.