De ce apare albirea părului? - Doza de Sănătate
 

De ce apare albirea părului?

Albirea părului are loc din cauza proceselor fizice și chimice care apar atunci când părul își pierde pigmentul natural. Însă, există mai multe studii științifice în curs de derulare, iar rezultatele ar putea duce la inversarea acestui proces în viitorul apropiat.
De ce apare albirea părului?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Albirea părului (caniția) este inevitabilă pentru majoritatea ființelor umane. Este un proces biologic natural care vine odată cu îmbătrânirea. Totuși, poate fi cauzată și de alți factori. Așadar, de ce apare albirea părului?

Părul alb sau gri este inestetic, dar nu reprezintă o problemă de sănătate. Mulți oameni intră în panică atunci când observă primele fire de păr albe și încearcă tot felul de lucruri pentru a le ascunde. Alții își vopsesc părul chiar înainte ca firele albe să apară.

Probabilitatea de albire a părului crește cu aproximativ 10 până la 20% pe parcursul fiecărui deceniu al vieții după vârsta de 30 de ani. Cu toate acestea, există persoane cu părul cărunt care au mai puțin de 30 de ani.

Așadar, ce cauzează acest proces natural? Citește mai departe pentru a afla!

De ce apare albirea părului?

Femeie care vrea să știe de ce apare albirea părului

Părul alb sau gri apare, de obicei, pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, nu uita că toți avem părul alb înainte de a ne naște, la începutul vieții. În timpul procesului de dezvoltare fetală, acesta începe să capete culori datorită melaninei, o substanță cu rol de pigmentare. Există două tipuri de melanină:

  • Eumelanina, care duce la culoarea închisă a părului.
  • Feomelanina, care duce la culoarea deschisă a părului.

Uneori, acești pigmenți se combină și dau naștere la alte nuanțe de păr, cum ar fi șaten, roșcat, castaniu, etc. Melanina se formează în anumite celule numite melanocite, a căror funcție este de a produce pigmentul părului. Părul alb apare deoarece melanocitele nu mai produc pigment.

Acest lucru se poate întâmpla la orice vârstă, dar fenomenul este foarte rar la persoanele cu vârsta sub 20 de ani. Părul alb apărut înainte de vârsta de 30 de ani este cauzat de îmbătrânire prematură sau pierderea accelerată a pigmentului.

De ce apare părul gri?

Există câteva mituri comune în legătură cu motivele pentru care părul devine alb sau gri. Cu toate acestea, știința a specificat doar două cauze pe deplin dovedite:

  • Genetică: Chiar dacă genele responsabile de acest proces nu au fost încă identificate, știm că genetica joacă un rol decisiv. Printre altele, ea determină vârsta la care părul începe să-și piardă pigmentul și să devină alb sau gri. De asemenea, există numeroase cazuri de albire prematură în rândul caucazienilor și al asiaticilor.
  • Boli: Afecțiuni precum vitiligo cauzează pierderea pigmentului părului. De asemenea, anemia pernicioasă, lipsa vitaminei B 12, hipotiroidismul și sindromul Werner au un efect similar.

Unii cercetători susțin faptul că și alți factori promovează sau accelerează procesul de albire a părului. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă în acest sens, deși există anumite indicii. Acești factori sunt:

  • Stresul: Modificarea metabolismului și a hormonilor cauzată de stres ar putea avea un impact direct asupra producției de melanină. Oamenii care trec în mod repetat trec prin momente dificile tind să albească rapid.
  • Dieta dezechilibrată: Unii cercetători sugerează faptul că aportul redus de antioxidanți, vitamine și minerale afectează producția de melanină.
  • Substanțele toxice: Unii specialiști cred că fumatul, consumul de alcool și consumul de droguri pot duce la albirea părului. Cu toate acestea, nu există deocamdată dovezi solide în spatele acestei afirmații.

Informații de ultimă oră cu privire la albirea părului

Bărbat cu părul alb care stă relaxat pe canapea

Un grup de oameni de știință germani a efectuat o investigație în care a ajuns la concluzia că producția redusă de melanină apare din cauza unui exces de peroxid de hidrogen în celulele capilare. Pentru a evita acest lucru, consumă alimente bogate în catalază, cum ar fi avocado, prazul, ceapa și ficatul de vită, printre altele.

Profesorul Desmond Tobin, de la Universitatea Bradford din Marea Britanie, a concluzionat faptul că există un fel de ceas biologic în foliculul pilos. Acesta este cel care determină momentul în care melanocitele încetează să mai producă pigmenți. Există dovezi ce arată faptul că procesul de albire este, din păcate, ireversibil.

Între timp, un studiu realizat la Universitatea din Cairo, Egipt, condus de profesorul Irini Samuel, a ajuns la concluzia că există o legătură între procesul de albire și riscul coronarian la bărbați. Părul alb apărut la o vârstă fragedă ar putea fi un semnal de alarmă ce indică debutul precoce al unor boli cardiovasculare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castaño, C., Lorente, C., Martins-Froment, N., Olivero, E., & Thomas, A. (2014). Degradación de hormona estimulante de melancitos fotosensibilizada por pterina. Investigación Joven, 1(2).
  • Montaudié, H., Bertolotto, C., Ballotti, R., & Passeron, T. (2014). Fisiología del sistema pigmentario. Melanogénesis. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/s1761-2896(14)66800-x
  • Buendía, Agustín Mazuecos, J. C. F. (2018). Anatomía y fisiología de la piel. Manual de Dermatología.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.