De ce apare răul de mișcare? Poate fi evitat? - Doza de Sănătate
 

De ce apare răul de mișcare? Poate fi evitat?

Răul de mișcare poate provoca agitație, transpirații reci și vărsături. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile despre această afecțiune!
De ce apare răul de mișcare? Poate fi evitat?

Ultima actualizare: 31 iulie, 2020

Cei mai mulți oameni se bucură de vacanțe, călătorii și weekenduri la mare sau la munte. Cu toate acestea, cei care suferă de rău de mișcare își doresc uneori să se poată teleporta sau pur și simplu să rămână acasă. De ce apare răul de mișcare?

Așa cum probabil știi deja, răul de mișcare este foarte frecvent, mai ales la copii. Deși i se poate întâmpla oricui, unii oameni sunt mai predispuși la apariția acestei probleme. Copiii cu vârste între 3 și 12 ani, persoanele care suferă de anxietate și femeile însărcinate sunt grupurile cele mai vulnerabile.

În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre răul de mișcare și cum să lupți împotriva acestuia. În acest fel, te vei putea bucura de vacanța pe care o meriți!

De ce apare răul de mișcare?

Pentru a înțelege de ce apare răul de mișcare, trebuie să explicăm mai întâi pe scurt cum funcționează sistemul de echilibru al corpului uman.

Creierul, pentru a menține stabilitatea, trebuie să cunoască mai întâi poziția în care corpul se află. Acesta folosește receptori de echilibru, care se află în interiorul urechilor. În plus, creierul are nevoie și de informațiile furnizate de simțuri și de sistemul musculo-scheletic.

Informațiile furnizate de ochi și de receptorii musculari și tendonici trebuie să se potrivească atunci când ajung la creier. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când te deplasezi voluntar pentru a merge sau a face orice exercițiu fizic.

Cu toate acestea, atunci când te uiți la un punct fix, cum ar fi telefonul mobil, într-o mașină în mișcare sau o mașină care se mișcă instabil, informațiile care ajung la creier din aceste două surse nu se potrivesc. Cu alte cuvinte, creierul tău primește informații diferite de la fiecare sursă. Ochii îi spun creierului că te afli într-un punct fix, în timp ce corpul înregistrează mișcările mașinii.

Bărbat aflat la volan

Simptomele răului de mișcare

În cazul răului de mișcare, există o stimulare crescută a sentimentului de echilibru. Organul responsabil de menținerea echilibrului se află în urechea medie. Când acesta este hiperactiv, apar amețeli și alte simptome, cum ar fi:

  • Persoana care suferă de rău de mișcare poate deveni palidă și suferă de transpirații reci.
  • De asemenea, tinde să se simtă agitată și are grețuri.
  • Aceasta poate ajunge să vomite.

Cum să scapi de răul de mișcare

Așa cum am explicat, atunci când te uiți la un punct fix, cum ar fi telefonul mobil, ochii tăi cred că te afli într-un punct fix, deși, în realitate, tu te miști. Această mișcare este pasivă, deoarece nu depinde de tine, dar, în schimb, variază în funcție de mașină.

Răul de mișcare este și mai frecvent dacă drumul este accidentat sau neuniform. De fapt, acesta se agravează dacă există o mulțime de curbe sau dacă mașina merge foarte rapid. Prin urmare, cea mai bună măsură preventivă este adaptarea stilului de condus și alegerea unui drum cât mai drept.

Șoferul ar trebui să încerce să conducă lin, fără să frâneze brusc și, desigur, să controleze viteza. De asemenea, acesta ar trebui să evite accelerarea bruscă. Șoferul trebuie să acorde multă atenție acestui lucru, mai ales dacă se află pe un drum montan.

Dacă suferi de rău de mișcare, ar trebui să călătorești mai degrabă pe bancheta din spate. Din acel loc, vei putea privi peisajul și vei fi conștient permanent de mișcare. Când simți răul de mișcare, cel mai bine este să deschizi fereastra, să închizi ochii și să încerci să te relaxezi.

Femeie care știe de ce apare răul de mișcare

Mai mult, experții recomandă ca mașina să fie bine ventilată și să aibă o temperatură situată între 20 și 23 °C. Deși ar trebui să încerci să eviți supraalimentarea înainte de a începe călătoria, este important să mănânci ceva ușor și să bei multă apă. În plus, este esențial să faci opriri dese pentru a respira aer curat și a te relaxa.

Dacă, în ciuda tuturor acestor măsuri, răul de mișcare nu îți permite să călătorești confortabil, mergi la medic. Anumite medicamente ajută la reducerea simptomelor răului de mișcare. De exemplu, antihistaminicele precum Biodramina sau Cinfamarul sunt de mare ajutor.

De asemenea, unele persoane folosesc în timpul călătoriilor remedii naturale, cum ar fi rădăcina de ghimbir sau guma de mestecat. Există chiar și brățări elastice concepute pentru a reduce boala de mișcare.

Concluzii

Dacă ești o persoană care suferă frecvent de rău de mișcare, încearcă să urmezi sfaturile pe care le-am distribuit în acest articol. De asemenea, nu uita să ai întotdeauna pungi de plastic la îndemână pentru orice accident. În plus, poți încerca să călătorești în timpul nopții, astfel încât să poți dormi în timpul călătoriei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.