Cum să previi greața și voma la bebeluși - Doza de Sănătate
 

Cum să previi greața și voma la bebeluși

Dacă bebelușului tău îi este mereu greață și vomită, este esențial să-l menții hidratat. Urmează instrucțiunile primite de la medicul pediatru, care va prescrie un tratament adecvat ținând cont de vârsta copilului.
Cum să previi greața și voma la bebeluși
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Greața și voma la bebeluși sunt probleme frecvente . Este normal ca micuții să experimenteze probleme gastrointestinale la un moment dat.

Acest tip de disconfort este în mod inevitabil o sursă de griji pentru părinți. În articolul de azi, îți arătăm cum poți preveni greața și voma la bebeluși. Totodată, îți vom explica aceste simptome în detaliu.

Ce este greața și voma la bebeluși?

În primul rând, trebuie să discutăm despre diferența dintre vomă și regurgitație.

Voma presupune expulzarea alimentelor ingerate prin cavitatea bucală. Acest proces este involuntar și solicitant. Regurgitația are loc atunci când un bebeluș mănâncă prea repede și înghite aer. Drept consecință, alimentele revin în cavitatea bucală fără niciun efort.

Fiind atât de asemănătoare, nu este ușor să diferențiezi voma de regurgitație. Prima poate surveni la orice vârsta, pe când cea de-a doua este mai frecventă la bebeluși.

În general, putem spune că voma este benefică. Aceasta face posibilă expulzarea mâncării care nu ne priește în general sau la un moment dat. Însă, dacă nu luăm anumite măsuri de precauție, voma poate cauza probleme grave, cum ar fi deshidratarea.

Cauzele greței și vomei la bebeluși

Bebeluș stând pe oliță
Gastroenterita este o cauză frecventă a vomei la copii.

În ceea ce privește cauzele greței și vomei, totul depinde de vârsta copilului. Cele mai frecvente motive pentru care un bebeluș poate vomita sunt:

  • Gastroenterita: Are la bază un virus intestinal care produce diaree și vomă.
  • Refluxul gastroesofagian: Are loc atunci când sfincterul esofagian al bebelușului, care încă nu s-a maturizat, nu se relaxează și complică tranzitul alimentelor. Drept consecință, bebelușul experimentează reflux acid și vomită. Această problemă va persista, în general, mai mult de 12 luni.

Alte cauze mai rare ale greței și vomei la bebeluși sunt:

  • Intoleranțele și alergiile alimentare, cum ar fi intoleranța la lactoză
  • Tulburările metabolice
  • Intususcepția intestinală

Deoarece greața și voma la bebeluși pot avea cauze multiple, te sfătuim să consulți un medic pediatru pentru a obține un diagnostic corect și a putea începe tratamentul cât mai curând posibil.

Simptome asociate care nu trebuie niciodată ignorate

Deși voma tinde să fie o problemă tranzitorie, există anumite simptome asociate pe care trebuie să le iei în considerare. Programează imediat un consult medical dacă bebelușul tău prezintă oricare dintre următoarele semnale de alarmă:

  • Vomă în urma unei lovituri la cap
  • Sânge în vomă (ar putea avea culoare maronie)
  • Vomă îndelungată
  • Letargie sau apatie (deși unii bebeluși pot manifesta irascibilitate și tristețe)
  • Dureri abdominale și inflamații în această regiune
  • Scaune cu sânge
  • Vomă verzuie sau galbenă
  • Febră

Tratament

Rehidratarea cu electroliți reprezintă cea mai bună măsură pentru a preveni complicațiile asociate vomei, inclusiv în cazul bebelușilor.

Urmează instrucțiunile primite de la medicul pediatru. În funcție de vârsta copilului, acesta îi poate prescrie soluții orale cu electroliți sau o dietă pe bază de lichide până când copilul se recuperează. Indiferent de tratamentul prescris, administrează-l încet, astfel încât să nu fie respins.

Nu uita, un copil bolnav nu trebuie niciodată forțat să mănânce. Așteaptă să i se facă foame. După ce au trecut 8 ore de când a vomat ultima dată, poți începe să reintroduci treptat alimente moi în dieta micuțului, dacă acesta are peste un an. Fierturile de legume, supele și pâinea constituie variante ideale. Sugarii pot fi în continuare alăptați.

Prevenirea greței și vomei la bebeluși

Pentru a preveni greața și voma la bebeluși, trebuie să iei în considerare toate cauzele posibile.

Există anumite măsuri pe care le putem lua împotriva vomei asociate refluxului gastroesofagian:

  • Ajută-l pe bebeluș să râgâie după fiecare masă. În acest mod, se vor elimina gazele care pot provoca regurgitare sau vomă.
  • Schimbă-i dieta. Dacă bebelușul este încă alăptat, mămica ar trebui să încerce să-și schimbe propria dietă. Această măsură poate, de asemenea, preveni greața și voma.
  • Consultă un pediatru dacă îți hrănești bebelușul cu lapte praf, pentru a ți se prescrie un produs nou.
  • Hrănește-ți copilul într-o poziție care facilitează coborârea mâncării ingerate (adică o poziție verticală) și nu-l legăna sau mișca prea mult după masă.
  • Încearcă să-l hrănești încet. Acest aspect este important dacă cel mic este hrănit cu biberonul. Asigură-te că gaura „sfârcului” are o mărime adecvată. Este posibil ca micuțul să sugă prea repede sau ca laptele să nu se scurgă așa cum trebuie.
  • Copiii care nu au fost încă înțărcați trebuie să fie hrăniți des, dar în sesiuni mai scurte. Astfel, sistemul lor digestiv nu va avea de-a face cu foaete multă mâncare deodată.

Concluzii

Voma este foarte frecventă în rândul bebelușilor. Trebuie însă să fii vigilent și să detectezi orice semnal de alarmă care ar putea indica prezența unor complicații sau probleme mai grave.

Nu uita că hidratarea este principala prioritate atunci când un copil a vomat. Consultă un pediatru și urmează-i atent instrucțiunile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.