De ce bărbaților le plac femeile mai tinere decât ei?
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Nu contează dacă este vorba de criza vârstei a doua, de modă sau de stima de sine. Adevărul este că bărbaților le plac femeile mai tinere decât ei. În anumite cazuri, vârsta este dublă sau chiar triplă.
Deși fiecare poate avea un motiv diferit, există anumiți factori care pot duce la această decizie. Există motive socioculturale, psihologice și chiar biologice. Căutarea unui partener mai tânăr asigură apariția urmașilor și un interval mai lung de timp pentru procreare (din perspectivă evolutivă). Pot aceste cauze să influențeze cu adevărat procesul de selecție?
De ce bărbaților le plac femeile mai tinere decât ei?
Se spune că femeile aleg bărbații în vârstă pentru că se simt protejate, dar și că bărbaților le plac femeile mai tinere ca să se simtă în formă. De fapt, potrivit unui studiu, pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, preferința pentru femeile mai tinere devine mai pronunțată. Fără îndoială, ne confruntăm cu o problemă destul de controversată.
1. Pentru că vor să-și retrăiască tinerețea
Alegerea unui partener mai tânăr ar putea include și o schimbare a obiceiurilor, a hainelor sau stilului de viață. Bărbații își vopsesc părul alb, poartă haine la modă sau aleg activități pentru tineri.
Când un bărbat de 40 sau 50 de ani se întâlnește cu o femeie de 20 sau 30 de ani, el vrea să se potrivească în lumea ei. Poate că nu se simte confortabil, dar vrea să fie la egalitate în acest sens.
Acest lucru poate fi oarecum favorabil în anumite situații, deoarece bărbatul poate fi nevoit să facă sport, evitând astfel problemele legate de stilul de viață sedentar. În plus, acest studiu a constatat că bărbații și-au maximizat condiția fizică prin căsătoria cu femei cu 15 ani mai mici decât ei.
Descoperiți: Sfaturi pentru cuplurile cu frustrări sexuale
2. Pentru că tinerele pot fi manipulate mai ușor
Există o clasă de bărbați toxici, care caută fete tinere pentru a le seduce și a le manipula, profitând de inocența și naivitatea lor.
Acești bărbați vor să se simtă superiori, mai ales în materie de dragoste și sexualitate. Prin urmare, dacă au în față o femeie mai tânără, o văd ca pe un elev ascultător.
Bărbații de acest tip prezintă anumite trăsături tipice complexului de superioritate, considerând că femeile mai tinere sunt manipulabile și ușor de influențat. Cu toate acestea, s-ar putea să aibă o surpriză: multe tinere din zilele noastre știu foarte bine ce își doresc.
3. Pentru că nu au probleme cu ceasul biologic
Bărbații și femeile pot avea copii după pubertate. Cu toate acestea, nașterea este întârziată din diverse motive. De fapt, conform studiilor, până la vârsta de 30 de ani, 70% dintre femei folosesc contracepția.
Desigur, acest lucru nu este mereu la fel. Multe femei aleg să fie mame tinere, la fel cum mulți bărbați aleg să fie tați în această etapă.
Vârsta reproductivă a femeilor este mai scurtă: menopauza poate începe între 45 și 50 de ani. În schimb, bărbații pot procrea și după 60 de ani.
În plus față de cele de mai sus, cercetările arată faptul că bărbații se concentrează mai mult pe caracteristicile care semnalează capacitatea de reproducere decât femeile. Tinerețea este un indicator excelent.
4. Pentru că societatea nu îi judecă
Societatea nu are o părere proastă despre bărbatul care cucerește o femeie mai tânără. Este posibil ca prietenii să fie chiar invidioși. Dacă femeie este mai în vârstă, aceasta este aspru judecată.
5. Pentru că trec printr-o criză
La fel cum femeile trec prin stadiul de menopauză, bărbații trec prin ceea ce este cunoscut sub numele de „andropauză”. Potrivit unui studiu realizat de o echipă de la Spitalul Clínico Universitario de Valencia, după vârsta de 50 de ani, bărbații suferă o scădere semnificativă a testosteronului.
În timpul acestei tranziții, caută un partener mai tânăr pentru a găsi un stimul mai mare din punct de vedere al funcționării sexuale.
6. Pentru că vor să demonstreze ceva
Faptul că un bărbat decide să înceapă o relație cu o femeie mai tânără îi poate permite să demonstreze mai multe lucruri:
- încă funcționează sexual.
- încă este atrăgător sau dezirabil.
Ambele motive întăresc stima de sine și ajută la creșterea ego-ului, care poate să fie scăzut la atingerea unei anumite vârste din cauza unor aspecte legate de disfuncțiile sexuale, așa cum menționează anumite studii.
7. Pentru că vor să experimenteze ceva nou
Când o persoană, indiferent de sex, este cu partenerul său de mulți ani, este normal să apară rutina. Uneori, acest lucru poate pune capăt relației.
Mulți bărbați încearcă să retrăiască entuziasmul începutului alături de femei mai tinere. Deși este o iluzie, pot scăpa de monotonie o anumită perioadă de timp.
Descoperiți: Răceala emoțională în cuplu
8. Pentru că trăiesc mai mult
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații. Conform datelor din 2016, acestea trăiesc, în medie, cu 5 ani mai mult decât partenerii lor.
Poate de aceea unii bărbați doresc să aibă iubite mai tinere: vor să experimenteze diferite lucruri înainte de a muri, inclusiv cu o femeie mai tânără.
9. Pentru că unele tinere sunt atrase de bărbați în vârstă
Conform rezultatelor unui studiu, „femeile preferă partenerii mai în vârstă”.
Există tinere care se lasă seduse de atuurile bărbaților în vârstă: experiența, înțelepciunea, siguranța, faima, bogăția sau puterea.
10. Pentru că vârsta nu contează
Deoarece generalizarea poate duce la erori, există persoane cărora nu le pasă de diferența de vârstă când încep o relație.
Indiferent de vârstă, nimic nu justifică infidelitatea
Faptul că un bărbat vrea să fie cu o femeie mai tânără este alegerea lui. Desigur, este de la sine înțeles că infidelitatea nu poate fi niciodată justificată. Dacă există probleme în relație și dacă bărbatul vrea să experimenteze alte lucruri, cel mai bine este să discute cu partenera actuală despre asta.
Există întotdeauna opțiunea despărțirii. Chiar dacă este dureros, este cel mai corect mod de a-i acorda celuilalt posibilitatea de a o lua de la capăt și de a găsi o persoană mai potrivită.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ayim-Aboagye D, Awere Gyekye K, Adzika V. (2018). Fundamental Theorem of the Theory of Superiority Complex. International Journal of Emerging Trends in Science and Technology, 5(7),6688-6703.
- Buss, D. M. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and brain sciences, 12(1), 1-14. Disponible en: https://www.cambridge.org/core/journals/behavioral-and-brain-sciences/article/sex-differences-in-human-mate-preferences-evolutionary-hypotheses-tested-in-37-cultures/0E112ACEB2E7BC877805E3AC11ABC889
- Gómez-Jacinto, L., & Hombrados-Mendieta, M. I. (2011). Análisis evolutivo de la diferencia de edad en la elección de pareja de los matrimonios celebrados en España durante el período 1976–2006. Revista de Psicología Social, 26(1), 73-89. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/021347411794078390
- Helle, S., Lummaa, V., & Jokela, J. (2008). Marrying women 15 years younger maximized men’s evolutionary fitness in historical Sami. Biology Letters, 4(1), 75-78. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2412947/
- Kenrick, D. T., & Keefe, R. C. (1992). Age preferences in mates reflect sex differences in human reproductive strategies. Behavioral and Brain Sciences, 15(1), 75-133. Disponible en: https://www.cambridge.org/core/journals/behavioral-and-brain-sciences/article/abs/age-preferences-in-mates-reflect-sex-differences-in-human-reproductive-strategies/BE5CDF43F525E472B4B0C00DBE5EC74F
- Martínez, J. M., Queipo, A., Ferrandis, C., Queipo, J. A., Gil, M. y Chuan, P. (2008). Cambios en las hormonas sexuales en varones mayores de 50 años: Prevalencia de niveles bajos de testosterona y factores de riesgo. Actas urológicas españolas, 32(6), 603-610. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0210-48062008000600005
- Martínez, F. S., Cocca, A., Mohamed, K. y Ramírez, J. V. (2010). Actividad Física y sedentarismo: Repercusiones sobre la salud y calidad de vida de las personas mayores. RETOS. Nuevas tendencias en educación física, deporte y recreación, (17), 126-129. Disponible en: https://recyt.fecyt.es/index.php/retos/article/view/34692
- Organización Mundial de la Salud [OMS]. (2018, 25 de septiembre). Salud de la mujer. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/women-s-health
- Rivera, R. y Centeno, S. (2016). Sexualidad y disfunción sexual en hombres mayores de 60 años de edad: un estudio cualitativo. Puerto Rican Journal of Psychology/Revista Puertorriqueña de Psicología, 27(1), 116-132.
- Soriano-Ortega, K. P., Carballo-Mondragón, E., Roque-Sánchez, A. M., Durán-Monterrosas, L. y Kably-Ambe, A. (2017). Percepción de la fertilidad en mujeres en edad reproductiva, según su edad. Ginecología y obstetricia de México, 85(6), 364-373. Disponible en: https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0300-90412017000600364&script=sci_arttext
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.