De ce copiii care dorm cu părinții sunt mai încrezători în sine?
 

De ce copiii care dorm cu părinții sunt mai încrezători în sine?

A dormi cu copilul oferă multiple beneficii micuțului. Aflați cum puteți avea copii mai încrezători în sine!
De ce copiii care dorm cu părinții sunt mai încrezători în sine?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 02 mai, 2023

Mulți părinți dorm cu cei mici în prima lor etapă de viață pentru a se asigura că sunt bine și pentru a-i putea hrăni de fiecare dată când se trezesc. Dar, când copiii cresc, multe familii îi mută în camere separate. Cu toate acestea, cercetătorii au ajuns la concluzia că dormitul cu copiii poate avea multiple beneficii. De exemplu, copiii care dorm cu părinții sunt mai încrezători în sine.

Siguranța: un factor pozitiv la copiii care dorm cu părinții

Mulți părinți se tem că cei mici nu vor învăța să fie independenți dacă împart prea mult timp același pat. Cu toate acestea, James McKenna, directorul Mother-Baby Behavior Laboratory de la Universitatea Notre Dame, a explicat faptul că cei mai încrezători micuți sunt cei care dorm cu părinții lor. În acele momente, se simt protejați. Din acest motiv, ei pot scăpa de frici și anxietate.

Copiii care dorm cu părinții sunt mai calmi și văd viața într-un mod pozitiv. Ei nu își refuză șansa de a face față singuri noilor provocări și de a-și testa abilitățile.

Același specialist a constatat că acei copii cărora li se refuză această posibilitate sunt mai fricoși. Se simt singuri în perioadele cheie și le este mai dificil să-și controleze emoțiile.

Iubirea de sine

Lois Janda și Robert Lewis, alți doi cercetători renumiți, au analizat consecințele co-sleepingului. În 1988, au chestionat 133 de femei și 77 de bărbați care au dormit cu părinții lor în copilărie.

În faza de analiză, au descoperit că acest obicei permite creșterea stimei de sine. Copiii se simt iubiți și, din acest motiv, se prețuiesc așa cum sunt. În consecință, le este mai ușor să relaționeze cu ceilalți, deoarece nu mai cred că vor fi judecați. În plus, pot interacționa calm și sincer.

Copiii care dorm cu părinții au mai puține frici

 

Legătura de familie este sporită la copiii care dorm cu părinții

Co-sleepingul le permite copiilor să aibă o relație afectivă mai bună cu părinții lor, după cum arată Revista Sanitaria de Investigación. Înainte de somn, există multe sărutări, râsete și contact piele pe piele.

Copiii simt că toate nevoile lor emoționale sunt acoperite. De asemenea, simt că se pot baza întotdeauna pe părinții lor, indiferent de circumstanțe.

În cazul părinților care au un program de lucru complicat, să se întindă o clipă cu copiii lor este o idee excelentă. Acest timp de calitate este cheia pentru a le aminti micuților cât de importanți sunt în viața părinților. În plus, este vital ca cei mici să-și deschidă inimile și să-și exprime cele mai intime gânduri.

Copiii care dorim cu părinții

 

Aspecte de luat în considerare

În ciuda fiecăruia dintre avantajele menționate mai sus, mulți specialiști spun că dormitul cu părinții în același pat este recomandat doar după ce copiii au peste 6 luni. Adulții pot obstrucționa căile respiratorii ale bebelușilor. Bebelușii trebuie să doarmă într-un pătuț amplasat cât mai aproape de patul părinților. În acest fel, părinții pot reacționa imediat când aud un zgomot ciudat.

Deși co-sleepingul oferă beneficii spectaculoase pentru copii, fiecare familie are libertatea de a alege varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor sale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lewis, R. J., & Janda, L. H. (1988). The relationship between adult sexual adjustment and childhood experiences regarding exposure to nudity, sleeping in the parental bed, and parental attitudes toward sexuality. Archives of Sexual Behavior, 17(4), 349–362. https://doi.org/10.1007/BF01541812
  • Revista sanitaria de investigación. Riesgos y beneficios del colecho para el recién nacido. (s.f). Revista sanitaria de investigación; 2021. [citado 08 de septiembre de 2022].

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.