De ce dietele tale nu dau rezultate? - Doza de Sănătate
 

De ce dietele tale nu dau rezultate?

Ții o cură de slăbire, dar nu are niciun efect? Află de ce nu reușești să slăbești indiferent ce mănânci!
De ce dietele tale nu dau rezultate?

Ultima actualizare: 15 iunie, 2020

De ce dietele tale nu dau rezultate? Este posibil să fi încercat aproape toate planurile alimentare cunoscute, să fi consultat un nutriționist sau să fi făcut tot felul de exerciții, dar nimic nu a dat rezultatele pe care ți le-ai dorit. Probabil te întrebi de ce tu slăbești atât de greu și ce poți face pentru a rezolva această problemă. Află mai multe în rândurile de mai jos!

Cauza problemei tale poate fi genetică sau poți avea obiceiuri alimentare nesănătoase. Chiar și hormonii tăi ar putea fi motivul pentru care dietele nu funcționează. Este timpul să găsim o soluție, astfel încât să te oprești din testarea dietelor și a exercițiilor fizice care nu funcționează și îți provoacă frustrare, depresie, furie, anxietate, etc.

De ce dietele tale nu dau rezultate?

Dacă nu poți slăbi, deși faci regulat sport și mănânci normal, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să vezi dacă ai o problemă de sănătate. Evaluează-ți trăsăturile particulare în scopul de a-ți înțelege mai bine metabolismul, care poate fi un alt motiv important ce împiedică dietele să dea rezultate. Pentru început, răspunde la acest chestionar scurt, dar concludent:

  • Slăbești greu chiar și atunci când combini dietele cu exerciții fizice regulate?
  • Iei vreun medicament pentru glanda tiroidă, hipertensiune arterială, antidepresive, insulină, steroizi sau anticonvulsive?
  • Te-ai confruntat frecvent cu sensibilitate la frig sau schimbări bruște de temperatură, constipație, oboseală, piele uscată sau palidă, pierderi de memorie, subțierea părului sau dificultăți de concentrare?
Dietele tale nu dau rezultate dacă ai burtă
  • Ai mărimea taliei mai mare de 88 cm (pentru femei) sau 95 cm (pentru bărbați)?
  • Suferi de hipertensiune arterială, ai valori crescute ale zahărului din sânge sau trigliceridele peste limita normală?
  • Ai depozite de grăsime pe șolduri și coapse?
  • Te-ai confruntat cu schimbări de dispoziție, menstruație neregulată, sensibilitate la nivelul sânilor, bufeuri, transpirație excesivă sau senzația de uscăciune în zona genitală?

Dacă ai răspuns “da” la cel puțin două dintre aceste întrebări, cu siguranță vei slăbi mai greu decât alții.

De ce nu slăbești?

Unele dintre medicamente pe care le-am menționat mai sus pot contribui la creșterea în greutate sau pot îngreuna slăbirea, indiferent de cât de multe calorii consumi sau arzi. Consultă medicul pentru a solicita un tratament alternativ.

De asemenea, trebuie să iei în considerare și o posibilă problemă a glandei tiroide. Mulți oameni află că au o problemă cu această glandă atunci când văd că dietele nu dau rezultate în cazul lor sau slăbesc prea mult și prea repede.

Dacă tiroida nu funcționează corect, este posibil să suferi de intoleranță la frig, oboseală, constipație, subțierea părului și probleme cu memoria. Dacă crezi că acest lucru ar putea fi cauza problemei tale sau dacă în familia ta există persoane cu tulburări tiroidiene, poți face analizele uzuale de sânge pentru a evalua funcționarea  tiroidei. 

În cazul tău poate fi vorba și despre sindromul metabolic, care afectează capacitatea organismului de a procesa zahărul din sânge. Corpul produce și depozitează mai multă grăsime.

Alte cauze

Există și alte probleme de care ar trebui să ții cont. Dacă ai multă grăsime pe abdomen și pe șolduri, este posibil ca trigliceridele tale să fi prea mari. Verifică-ți și tensiunea arterială. Genetica poate avea o influență majoră în cazul tuturor acestor factori, așadar adresează-te medicului. Amintește-ți că dietele necorespunzătoare, sedentarismul, fumatul în exces și consumul de alcool pot agrava situația.

Una dintre întrebările de mai sus se adresează exclusiv femeilor. Acest lucru se datorează faptului că în cazul femeilor există o problemă care le împiedică să slăbească cu ușurință. Este vorba despre nivelurile de estrogen. Dacă iei medicamente anticoncepționale sau de substituție hormonală, organismul tău poate produce mai mult estrogen decât în mod normal, ceea ce duce la acumularea mai rapidă de grăsime pe șolduri și coapse.

Alte simptome pe care le-ai putea avea sunt schimbările de dispoziție, transpirația excesivă, senzația de uscăciune vaginală și sensibilitatea la nivelul sânilor. Pentru toate acestea, consultă un ginecolog. De asemenea, privește-te în oglindă. Dacă ai o construcție de tip pară – mai îngustă la nivelul trunchiului și mai lată în solduri, acest lucru ar putea fi un indiciu al faptului că nivelul tău de estrogen este mai mare decât normal.

Fată în fustă

Pentru fiecare problemă, există o soluție

După ce ai descoperit de ce dietele nu funcționează în cazul tău, este timpul să elaborezi un plan de acțiune.

Pentru problemele tiroidiene

Pe lângă administrarea corectă a medicamentelor (așa cum ți-a prescris medicul), va trebui să-ți reduci aportul caloric. Mănâncă mai multe alimente bogate în fibre și iod, evită alimentele rafinate și procesate, fă mișcare și redu-ți nivelul de stres.

Pentru problemele metabolice

Scade consumul de alimente rafinate sau prelucrate, mănâncă mai multe fibre, fă cel puțin 30 de minute de exerciții în fiecare zi (de luni până vineri), renunță la fumat și redu consumul de alcool. De asemenea, redu-ți nivelul de stres și ia medicamentele prescrise de medic. Verifică-ți periodic nivelul tensiunii arteriale și al colesterolului, precum și trigliceridele și glicemia.

Pentru probleme legate de nivelul de estrogen

Consumă mai multe fibre. Alege produse din soia(preferabil organică) în loc de carne, ia multivitamine în fiecare zi și efectuează exerciții fizice moderate sau cardio, inclusiv cu greutăți pentru tonificarea musculaturii de cel puțin două ori pe săptămână.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.