9 obiceiuri nocturne care îngrașă - Doza de Sănătate
 

9 obiceiuri nocturne care îngrașă

Deseori nu realizăm că anumite practici ne afectează sănătatea. În articolul de azi îți prezentăm câteva obiceiurile nocturne care îngrașă, astfel încât să le schimbi cât mai curând posibil.
9 obiceiuri nocturne care îngrașă
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fără să ne dăm seama, putem adopta o serie de practici care, în loc să ne facă bine, duc la câștigul în greutate. Citește în continuare pentru a descoperi 9 obiceiuri nocturne care îngrașă. Încearcă să renunți la ele cât mai curând posibil.

1. Somnul insuficient

Lipsa de somn presupune să nu te odihnești suficient. Drept consecință, metabolismul are de suferit. Acesta este încetinit, senzația de foame survine mai des, iar nivelul de cortizol crește. Astfel, nu vei avea energia necesară pentru a putea face mișcare și te vei simți din ce în ce mai obosită.

2. Servirea cinelor copioase

Cine copioase și alte obiceiuri nocturne care îngrașă

Cinele copioase se numără printre principalii inamici ai siluetei. Dacă mănânci prea mult la cină (sau servești o cină foarte grea), nu vei dormi bine noaptea. Reține faptul că, la această oră corpul digeră mâncarea mult mai lent.

Deoarece îți distrage atenția, uitatul la televizor în timp ce servești cina determină mâncatul în exces.

Te sfătuim să optezi pentru meniuri bogate în surse de proteine și legume.

3. Somnul imediat după cină

O altă greșeală pe care mulți dintre noi o comitem este culcatul imediat după cină. Acest obicei cauzează acumularea grăsimii și inhibă digestia corectă. Așadar, servește cina cu cel puțin 1,5-2 ore înainte de culcare.

4. Consumul de prăjeli

Obiceiuri nocturne care îngrașă precum consumul de prăjeli

Prăjelile sunt inamici ai siluetei. Aceste preparate sunt bogate în calorii pe care nu le poți arde, ducând la câștigul în greutate. În plus, prăjelile inhibă somnul odihnitor. Te sfătuim să consumi alimente coapte, gătite la grătar sau fierte la aburi.

5. Servirea de alimente picante, pe lista de obiceiuri nocturne care îngrașă

La fel ca în cazul prăjelilor, nu este bine să consumi mâncăruri picante noaptea. Atât alimentele picante, cât și mirodeniile pot cauza indigestie, ceea ce îngreunează somnul.

O altă problemă care poate surveni atunci când mănânci alimente picante pe stomacul gol este reprezentată de arsurile în capul pieptului. Dacă îți plac preparatele picante, nu este nevoie să renunți la ele. Pur și simplu servește-le în alte momente ale zilei. Nu uita, acest tip de alimente sunt recomandate pentru accelerarea metabolismului, dar cel mai bine este să le evităm noaptea.

6. Consumul de cereale

Cereale incluse în obiceiuri nocturne care îngrașă

Ai impresia că un castron de cereale cu lapte este o opțiune benefică la cină? Ei bine, află că nu ai dreptate. Fiecare dintre noi a comis această greșeală la un moment dat. Problema este că cerealele constituie o sursă de carbohidrați. Așadar, ele îți oferă mai multă energie decât poți să arzi noaptea.

Acest tip de aliment conține zaharuri rafinate care trebuie folosite atunci când le ingerăm. În caz contrar, se vor transforma în grăsimi. Înlocuiește cerealele cu porții adecvate de fructe, salate sau surse de proteine slabe.

7. Servirea deserturilor, printre cele mai frecvente obiceiuri nocturne care îngrașă

Deserturile dulci sunt pline de zahăr, drept pentru care este indicat să uiți de ele. Ingrediente precum zahărul și făina albă se acumulează la nivelul celulelor și conțin multe calorii pe care nu le putem arde pe timp de noapte.

Dacă îți este poftă de ceva dulce, cel mai bine este să optezi pentru un fruct. Gustul delicios al fructelor este 100% natural.

8. Servirea de gustări după cină

Femeie care practică obiceiuri nocturne care îngrașă

După cină, te sfătuim să te speli pe dinți. Astfel, nu vei servi o gustare dacă ți se face foame mai târziu. Servirea de gustări după ultima masă a zilei presupune să ingerezi calorii de care nu ai nevoie. Evită în special alimente ca pâinea, fursecurile și dulciurile în această perioadă a zilei.

În cazul în care ți se face foame după ce ai servit cina și vrei să mănânci ceva, optează pentru un preparat ușor și sănătos, care conține sub 200 de calorii.

9. Săritul peste cină

Oricât de greu de crezut ar părea, săritul peste cină intră în categoria de obiceiuri nocturne care îngrașă. Această practică nu face decât să îngreuneze pierderea în greutate deoarece încetinește metabolismul și intensifică senzația de foame.

În plus, săritul peste cină provoacă anxietate, pierderea masei musculare și lăsarea pielii. Ține cont de aceste aspecte și nu recurge la măsuri drastice. Rezervă-ți timpul necesar pentru a mânca cel puțin un fruct și nu te băga în pat cu stomacul gol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sáenz Duran, S., González Martínez, F., & Díaz Cárdenas, S. (2011). Hábitos y Trastornos Alimenticios asociados a factores Socio-demográficos, Físicos y Conductuales en Universitarios de Cartagena, Colombia. Revista Clínica de Medicina de Familia. https://doi.org/10.4321/S1699-695X2011000300003
  • Estivill, E. (2000). Insomnio infantil por habitos incorrectos. Revista de Neurologia.
  • Quirantes, A., López, M., Hernández, E., & Pérez, A. (2009). DEBATE Estilo de vida, desarrollo científico-técnico y obesidad Lifestyle, scientific and technical development and obesity. Revista Cubana de Salud Pública. https://doi.org/10.1111/j.1477-9552.2000.tb01228.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.