De ce este șahul un sport?
 

De ce este șahul un sport?

Șahul este un joc tradițional cu o încărcătură mintală și fizică semnificativă. Știați că este un sport? În acest articol, vă spunem de ce!
De ce este șahul un sport?

Ultima actualizare: 26 mai, 2023

Dacă ni s-ar cere să numim un sport, probabil că șahul nu ar fi pe listă. Însă, acest joc de strategie are același statut ca fotbalul, rugby-ul sau baschetul. Citiți mai departe pentru a afla de ce șahul este considerat un sport și ce beneficii are!

Sporturile sunt acele activități care implică dexteritate sau forță fizică. Ele nu trebuie să fie neapărat competitive, deși acesta este cel mai comun scenariu.

În cazul șahului, activitatea fizică este diferită. Șahul este recunoscut ca sport de Comitetul Olimpic Internațional (CIO), de Federația Internațională de Șah (FIDE) și de majoritatea țărilor.

De ce șahul este recunoscut ca sport?

Șahul a apărut în India sau într-o regiune din apropiere, unde era numit chaturanga sau joc de armată. S-a răspândit apoi în China, Rusia, Persia și diferite țări europene.

Șahul este un joc de masă în care doi adversari se confruntă. Se folosește o tablă cu 64 de pătrate alb-negru dispuse alternativ și 16 piese pentru fiecare jucător.

Câștigătorul este cel care reușește să elimine regele adversarului. Fiecare joc necesită o mare concentrare și generează o încărcătură emoțională și fizică foarte importantă. În continuare, vom vedea de ce șahul este considerat un sport.

Femeie care știe că șahul este un sport
Concentrarea este cheia în șah, deoarece necesită un efort mintal mare.

1. Este reglementat și structurat

Campionatul mondial de șah se ține din 1886, cu mult înainte de cele de fotbal, hochei, rugby, ciclism, judo, volei sau baschet. Există reguli clare, se folosește un sistem de sancțiuni pentru încălcarea codului de etică și există o politică anti-doping impusă de CIO.

2. Este competitiv

Fiecare joc este un duel care poate dura multe ore sau chiar zile. Pot exista jocuri de maximă tensiune în care nervii, concentrarea, strategia și diversele abilități ale sportivilor joacă un rol fundamental.

La șah, este foarte probabil ca cine greșește să piardă. Așadar, nu există aproape nicio marjă de eroare. Înaintea fiecărei mișcări există o mare responsabilitate care generează o încărcătură fizică și psihologică importantă. În majoritatea sporturilor, succesul poate fi obținut chiar și atunci când sunt apar mai multe greșeli sau adversarul este superior de-a lungul partidei.

3. Necesită efort mintal și pregătire fizică

Șahul este un joc de strategie în care concentrarea și durata partidelor pot duce la epuizare. În comparație cu alte sporturi, efortul și epuizarea se manifestă într-un mod diferit.

Înaintea celor mai importante competiții, jucătorii profesioniști apelează la antrenori sau consilieri, nutriționiști și psihologi. Acest studiu a arătat că antrenamentul îmbunătățește cunoașterea, starea de spirit și calitatea vieții.

4. Este recunoscut internațional

Șahul a fost recunoscut ca sport de către CIO în iunie 1999. Cu toate acestea, FIDE încă negociază pentru ca acesta să fie inclus în Jocurile Olimpice. Până acum, jocurile de masă au fost prezente doar în 2004. Solicitarea de includere în competiția de la Paris din 2024 nu este luată în considerare, șahul nefiind o practică atletică.

Totuși, șahul ca sport se bucură de aprobarea a peste 100 de țări. De exemplu, 24 din cele 28 de țări ale Uniunii Europene recunosc șahul ca sport (cu excepția Regatului Unit, Suediei, Belgiei și Irlandei).

Jocurile Olimpice de la Tokyo
Ultimele Jocuri Olimpice nu au avut șahul ca disciplină competitivă. Se pare că nu va exista nici la Paris în 2024.

Beneficiile jocului de șah

Jocul de șah ne aduce mari beneficii, în principal pentru creier. Este un joc care necesită planificare, concentrare și memorie, ceea ce îl face sportul ideal pentru exersarea minții.

Un studiu realizat în China a stabilit că experiența profesională în șah modulează omogenitatea și modelele de conectivitate funcțională ale întregului creier. Pe termen lung, șahul poate îmbunătăți procesarea semantică și episodică, eficiența transformării vizual-motorii și capacitatea cognitivă.

Iată câteva beneficii ale practicii continue:

  • Îmbunătățește concentrarea.
  • Încurajează creativitatea.
  • Antrenează memoria.
  • Îmbunătățește capacitatea de a lucra în situații stresante.
  • Ajută la prevenirea bolii Alzheimer.

Învățați șah și faceți sport!

Șahul ne permite să lucrăm și să dezvoltăm creierul. În plus, este un joc distractiv care poate fi jucat de oameni de toate vârstele.

De multe ori, servește și ca terapie, în principal pentru adulții în vârstă. La copii, este un joc foarte recomandat, deoarece îi ajută să-și îmbunătățească concentrarea, să-și dezvolte gândirea și, de asemenea, să promoveze relațiile sociale. Învățați să jucați șah și veți face și sport!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Song L, Yang H, Yang M, Liu D, Ge Y, Long J, Dong P. Professional chess expertise modulates whole brain functional connectivity pattern homogeneity and couplings. Brain Imaging Behav. 2021 Aug 28. doi: 10.1007/s11682-021-00537-1. Epub ahead of print. PMID: 34453664. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34453664/
  • Cibeira N, Lorenzo-López L, Maseda A, Blanco-Fandiño J, López-López R, Millán-Calenti JC. Effectiveness of a chess-training program for improving cognition, mood, and quality of life in older adults: A pilot study. Geriatr Nurs. 2021 Jul-Aug;42(4):894-900. doi: 10.1016/j.gerinurse.2021.04.026. Epub 2021 Jun 4. PMID: 34098442. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34098442/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.