Logo image
Logo image

De ce infecția cu Salmonella apare mai des vara?

4 minute
Infecția cu Salmonella este o boală destul de cunoscută. Cu toate acestea, ai idee de ce numărul cazurilor crește vara?
De ce infecția cu Salmonella apare mai des vara?
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

La sosirea verii, apar temperaturile ridicate și se înmulțesc călătoriile. Gustarea de alimente din alte culturi pe marginea plajei poate fi o experiență de neuitat, dar nu poți ignora faptul că există un anumit risc când vine vorba de a servi preparate care nu respectă protocoalele de sănătate. Un turist îndrăzneț poate ajunge să se confrunte cu infecția cu Salmonella.

Bacteriile din genul Salmonella, care cauzează infecția denumită salmoneloză, sunt prezente pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, există întotdeauna mai multe cazuri de intoxicație alimentară vara.

De ce? Continuă să citești pentru a afla mai multe informații utile!

Înțelegerea bacteriilor Salmonella

Salmonella este un gen bacterian format din bacili gram negativi anaerobi facultativi – adică pot obține energie în absența oxigenului. Aceste bacterii sunt numite în mod obișnuit Salmonella. Habitatul natural al acestor microorganisme este, din păcate, intestinul oricărui tip de animal cu sânge cald, inclusiv al oamenilor.

Există diverse tulpini de Salmonella. S-au descoperit peste 2500 de serotipuri. Cele mai multe dintre ele aparțin speciei Salmonella enterica, care cauzează mai mult de 99% din cazurile de salmoneloză la om.

Salmoneloza nu apare ușor, deoarece aceste bacterii nu tolerează pH-ul acid al stomacului și pot muri înainte de a ajunge în intestin. Bacteriile care ajung la destinație trebuie să facă față florei bacteriene și tranzitului intestinal rapid.

Doar un mic procent din aceste microorganisme patogene reușesc să adere și să se reproducă în mucoasa intestinală. Atunci apar simptomele caracteristice:

Citește mai mult:

Care sunt simptomele gastroenteritei?

Some figure

De ce infecția cu Salmonella apare mai des vara?

Răspunsul este simplu: temperaturile ridicate cresc rata de dezvoltare a bacteriilor de tipul Salmonella. Înmulțirea bacteriană pe o suprafață este ca un roller coaster:

  • Există o fază de adaptare în care bacteriile colonizează mediul în care au fost depuse alimente crude, nepăstrate în frigider.
  • Apoi, bacteriile experimentează o înmulțire exponențială. Fiecare bacterie dă naștere la două celule noi printr-o tehnică numită fisiune binară. Un mediu favorabil (în acest caz, o temperatură mai ridicată) accelerează înmulțirea exponențială a Salmonellei.
  • După aceasta, există o fază staționară, „platoul” (sau partea de sus a roller coaster-ului), în care bacteriile se dezvoltă și mor în același ritm din cauza epuizării nutrienților. Aici se atinge limita populației bacteriene.
  • În cele din urmă, începe declinul, deoarece lipsa nutrienților și acumularea de produse toxice ajung să fie dăunătoare coloniei bacteriene.

Astfel, cu cât este mai mare încărcătura bacteriană în timpul fazelor exponențiale și staționare, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta salmoneloză dacă o ființă umană este expusă la alimente contaminate. Cu toate acestea, nu este clar cât de multe bacterii trebuie să mănânce o persoană pentru a dezvolta această intoxicație alimentară. Cercetătorii estimează între 1 și 10 milioane.

Some figure

Factori antropici și de mediu

Așa cum am menționat deja, cu cât temperatura este mai mare, cu atât bacteriile se reproduc mai repede și este mai probabil ca o persoană să ingereze o încărcătură bacteriană suficient de mare pentru a se îmbolnăvi de salmoneloză.

Totuși, riscul nu apar doar din cauza temperaturii în sine. După cum am spus mai sus, anumite obiceiuri pot crește probabilitatea de contaminare. Acestea sunt următoarele:

  • Consumul de alimente crude fără control sanitar
  • Aducerea de mâncare negătită, nerefrigerată la picnic
  • Consumul de alimente în locuri insalubre în care materialele sau ustensilele nu sunt curate și pot conține urme de Salmonella

De asemenea, și alți factori pot crește incidența salmonelozei pe termen lung. Un studiu publicat în jurnalul medical „Agenții patogeni și bolile alimentare” ne avertizează că schimbările climatice par a fi corelate cu înmulțirea acestor infecții în Statele Unite. Acest lucru are sens din cauza temperaturilor crescute care încurajează dezvoltarea bacteriană.

Citește mai mult:

Care sunt patogenii periculoși vara?

Cum poate fi prevenită infecția cu Salmonella vara?

Pe scurt, Salmonella se va înmulți în mod inevitabil mai mult în timpul verii. Cu toate acestea, ar trebui să iei măsurile de igienă adecvate și să alegi cu atenție restaurantul în care să mănânci, de exemplu.

Vara este un anotimp cu risc ridicat atunci când vine vorba de intoxicații alimentare. Este important să ai grijă când manipulezi și pregătești mâncarea. La urma urmei, este mai bine să previi decât să vindeci.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salmonella, wikipedia. Recogido a 27 de mayo en https://es.wikipedia.org/wiki/Salmonella#Virulencia.
  • Salmonella and food, CDC. Recogido a 25 de mayo en https://www.cdc.gov/features/salmonella-food/index.html.
  • Uribe, C., & Suárez, M. C. (2006). Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia médica37(2), 151-158.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.