De ce nu este bun bicarbonatul de sodiu pentru tratarea acneei?
Potrivit revistei FMC, se estimează că 85% dintre oameni suferă de acnee în timpul adolescenței și tinereții. Acneea este generată de acumularea de resturi de sebum, celule moarte, bacterii și alte impurități în pori. Mulți cred că bicarbonatul de sodiu este bun pentru tratarea acneei . Este acest lucru adevărat?
Medicii nu recomandă tratamentele cu bicarbonat de sodiu, ci alte metode de combatere a acneei. De asemenea, nu există dovezi științifice ale eficienței sale în tratarea acestei afecțiuni cutanate. Deci, ce funcționează? Ce alternative aprobate există?
De ce se crede că bicarbonatul de sodiu este bun pentru tratarea acneei?
Bicarbonatul de sodiu este o substanță chimică care este folosită în diverse scopuri. Printre acestea, este util pentru curățarea gospodăriei ca dezinfectant. Acest lucru se datorează faptului că este eficient în inhibarea diferiților agenți patogeni, așa cum se menționează într-un studiu publicat în Frontiers in Microbiology. De asemenea, are proprietăți antimicrobiene, potrivit revistei Brazilian Oral Research.
Datorită calităților sale antibacteriene și antiseptice, se crede că ucide bacteriile care cauzează acnee de pe piele. Este folosit frecvent ca ingredient în tratamentele de casă și în măștile faciale. Este adesea combinat cu elemente naturale, precum lămâia, pentru a crea o pastă care este plasată pe leziunile acneice.
Dar acestea sunt metode care nu au fundament științific. Nu există studii care să susțină utilizarea bicarbonatului de sodiu pe piele ca tratament pentru acnee. În plus, specialiștii contraindica ca acesta să fie plasat pe pielea feței, deoarece poate provoca alte afecțiuni.
De ce nu este bun bicarbonatul de sodiu pentru tratarea acneei?
Microbiota pielii este formată din bacterii, ciuperci și acarieni care se află în ea. Pentru ca pielea să fie sănătoasă, acest ecosistem trebuie menținut în echilibru pentru că, dacă este deranjat, pot apărea boli.
Asociația Columbiană de Dermatologie și Chirurgie Dermatologică indică faptul că aplicarea bicarbonatului de sodiu pe față poate contribui la iritarea pielii, precum și la agravarea erupțiilor de acnee. Acest lucru se întâmplă deoarece bicarbonatul de sodiu poate elimina uleiurile naturale și bacteriile de care are nevoie pielea.
La rândul său, bicarbonatul de sodiu poate fi iritant datorită pH-ului său alcalin. pH-ul este măsurat pe o scară de la 0 la 14, unde o valoare mai mică de 7 indică aciditate și o valoare mai mare de 7 indică alcalinitate. pH-ul bicarbonatului de sodiu este aproape de 9, incompatibil cu pH-ul acid al pielii, care fluctuează între 3,5 și 5,5.
Prin urmare, folosirea lui pe față poate modifica aciditatea pielii, o poate răni și elimina uleiurile naturale care o mențin protejată. Cu alte cuvinte, poate altera microbiota pielii care o protejează.
În loc de bicarbonat de sodiu, ce tratamente putem folosi pentru tratarea acneei?
Dermatologii recomandă diferite tratamente și obiceiuri care sunt utile în îmbunătățirea aspectului acneei și punctelor negre. Vă îndemnăm să consultați un specialist.
Dieta
Există tot mai multe dovezi că dieta influențează acneea. Un raport din Jurnalul Internațional de Dermatologie menționează că o dietă cu indice glicemic ridicat poate fi un declanșator al acneei. Anumite produse lactate și zaharuri îl pot agrava. Un dermatolog va ști să vă spună ce alimente să consumați în cantități mai mari sau mai mici.
Descoperiți: Acidul lauric ajută la tratarea acneei?
Rutina facială
Curățarea feței de două ori pe zi, aplicarea cremelor hidratante și utilizarea zilnică de protecție solară pot îmbunătăți pielea cu acnee și puncte negre. Pentru a face acest lucru, alegeți produse blânde și menținând pH-ul pielii. Asociația Academiei Americane de Dermatologie menționează că produsele non-abrazive, fără alcool, vor preveni uscarea pielii și acneea să arate mai rău.
Produsele non-comedogenice
Produsele comedogenice conțin uleiuri sau alte ingrediente care înfundă porii pielii. Dacă aveți acnee, cel mai bine este să optați pentru creme hidratante și creme de protecție solară care nu sunt comedogenice. În mod similar, cercetările din revista SKIN indică faptul că utilizarea regulată a machiajului poate provoca acnee, astfel încât reducerea aplicării poate ajuta la controlul severității.
Produsele cosmetice care reglează sebumul
Unele creme și seruri faciale au active capabile să regleze sebumul generat de pielea predispusă la acnee. În revista EMC , ei indică faptul că unul dintre aceste active este niacinamida , care are și proprietăți antiinflamatorii. În combinație cu alte tratamente medicale pentru acnee, este un bun complement.
Măștile faciale
Măștile faciale sunt o opțiune bună pentru a reduce punctele negre și petele. Pot fi folosite o dată pe săptămână pentru a completa rutina de îngrijire a feței. Cele care au atuuri precum resveratrolul se caracterizează prin acțiunea lor antiinflamatoare și seboreglatoare. Acest compus special a demonstrat efecte antimicrobiene împotriva Propionibacterium acnes.
Exfolierea pielii
Peelingurile chimice pot fi incorporate o data pe saptamana. Conform lucrărilor publicate în Journal of Cosmetic Dermatology , peelingurile cu acid mandelic 45% pot fi eficiente pentru leziunile inflamatorii ale acneei. Îmbunătățirea acneei active și a pigmentării sale ulterioare a fost raportată cu terapia cu acid glicolic 35% .
Tratamentele prescrise de medic
Există creme cu antibiotice care sunt specifice pentru tratamentul acneei. O opțiune sunt cele cu peroxid de benzoil . Acest ingredient are proprietăți antimicrobiene și poate fi eficient pentru acneea ușoară. Pentru acneea moderată și severă, este de obicei utilizat împreună cu alte tratamente orale, cum ar fi izotretinoina, așa cum este indicat de revista Science and Health Integrating Knowledge Magazine .
Evitați să aplicați bicarbonatul de sodiu pe piele
Pentru a evita să ne punem pielea în pericol, mai bine lăsăm utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru acele aspecte în care există dovezi ale acțiunii sale, cum ar fi curățarea locuinței. În ceea ce privește utilizarea sa pe piele, este indicat sa folosești produse cu eficacitate dovedită.
Bicarbonatul de sodiu poate fi foarte agresiv pentru piele, mai ales dacă este o piele predispusă la acnee. Este cu atât mai mult dacă este amestecat cu alte ingrediente naturale, precum lămâia. Este întotdeauna recomandabil să consultați un dermatolog cu privire la cele mai potrivite tratamente. Medicul va ști să indice o terapie în funcție de fiecare tip de acnee.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Conforti, C., Agozzino, M., Emendato, G., Fai, A., Fichera, F., Marangi, G. F., Neagu, N., Pellacani, G., Persichetti, P., Segreto, F., Zalaudek, I., Dianzani, C. (2021). Acne and diet: a review. International Journal of Dermatology, 61 (8), 930-934. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijd.15862
- Dagnelie, M. A., & Dréno, B. (2023). Cosmetici per seborrea e acne. EMC-Cosmetologia Medica e Medicina degli Inestetismi Cutanei, 20(1), 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1776031322475101#bib0045
- Dayal, S., Kalra, K. D., & Sahu, P. (2020). Comparative study of efficacy and safety of 45% mandelic acid versus 30% salicylic acid peels in mild-to-moderate acne vulgaris. Journal of cosmetic dermatology, 19(2), 393–399. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31553119/
- Díez Vallejo, C., Pellicer Jacomet, M. A., Robert Sabaté, L., Diego, L. (2022). Uso seguro de medicamentos tópicos III: acné y rosácea. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 29 (7), 397-404. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134207222001293
- Dobay, O., Laub, K., Stercz, B., Kéri, A., Balázs, B., Tóthpál, A., Kardos, S., Jaikumpun, P. Ruksakiet, K., Quinton, P. M., Zsembery, Á. (2018). Bicarbonate inhibits bacterial growth and biofilm formation of prevalent cystic fibrosis pathogens. Frontiers in microbiology, 9, 2245. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.02245/full
- Fernández Vaglio, R., Pérez Céspedes, N. (2020). Acné vulgaris: actualizaciones en fisiopatología y tratamiento. Revista Ciencia y Salud Integrando Conocimientos, 4(4), 52–65. https://www.revistacienciaysalud.ac.cr/ojs/index.php/cienciaysalud/article/view/174
- Ghani, H., Rahman, R., Liu, K., & Cubelli , S. (2021). An Investigation of Makeup Ingredients and their Effects on Acne Cosmetica with Dermatologic Practice Recommendations. SKIN The Journal of Cutaneous Medicine, 5(5), 474–481. https://jofskin.org/index.php/skin/article/view/1289
- López-Ybarra, R. (2021). Nuevos tratamientos en acné. El Farmacéutico, 605. https://www.elfarmaceutico.es/uploads/s1/12/31/95/27-ef-605-web-tendencias-te-interesa-tratamiento-acne.pdf
- Ludmann, P., & Schleehauf, B. (2022, 16 de noviembre). Acne: tips for managing. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/tips
- M.-A. Dagnelie, B. Dréno (2023). Cosmetici per seborrea e acne. EMC – Cosmetologia Medica e Medicina degli Inestetismi Cutanei, 20 (1), 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1776031322475101#bib0045
- Pires, J. R., Rossa Junior, C., & Pizzolitto, A. C. (2007). In vitro antimicrobial efficiency of a mouthwash containing triclosan/gantrez and sodium bicarbonate. Brazilian oral research, 21, 342-347. https://www.scielo.br/j/bor/a/RXqgYM4HwmkVYH6KZLKRmDL/?lang=en
- Rico Pires, J., Rossa Junior, C., Pizzolitto, A. C. (2007). In vitro antimicrobial efficiency of a mouthwash containing triclosan/gantrez and sodium bicarbonate. Brazilian Oral Research, 21 (4), 342-347. https://www.scielo.br/j/bor/a/RXqgYM4HwmkVYH6KZLKRmDL/?lang=en
- Seidel, A. (s. f.). ¿Es bueno usar bicarbonato de sodio para exfoliarme la cara?. Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica. Consultado el 10 de mayo de 2023. https://dev.asocolderma.org.co/tips-del-dermatologo/tratamientos-para-la-piel/es-bueno-usar-bicarbonato-de-sodio-para-exfoliarme-la
- Taylor, E. J., Yu, Y., Champer, J., & Kim, J. (2014). Resveratrol Demonstrates Antimicrobial Effects Against Propionibacterium acnes In Vitro. Dermatology and therapy, 4(2), 249–257. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4257953/
- Vaglio, R. F., & Céspedes, N. P. (2020). Acné vulgaris: actualizaciones en fisiopatología y tratamiento. Revista Ciencia y Salud Integrando Conocimientos, 4(4), ág-52. https://www.revistacienciaysalud.ac.cr/ojs/index.php/cienciaysalud/article/view/174
- Vallejo, C. D., Jacomet, M. À. P., Sabaté, L. R., & Diego, L. (2022). Uso seguro de medicamentos tópicos III: acné y rosácea. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 29(7), 397-404. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134207222001293