De ce pielea se încrețește în apă? Explicații științifice
Cu toții am văzut ridurile pielii în apă după câteva minute de contact cu lichidul. Acest lucru nu se întâmplă pe întregul corp, ci doar pe palme, degete și tălpile picioarelor. De ce se pielea se încrețește în apă?
După cum vom vedea mai târziu, au fost prezentate mai multe teorii în acest sens. În primul caz, s-a afirmat că partea exterioară a pielii suferă inflamații atunci când absoarbe apa.
Conform explicației tradiționale, pielea se încrețește în apă deoarece acesta este un mecanism de a crește aderența. Pielea absoarbe apa, se umflă, zona se extinde și ridurile echilibrează creșterea volumului.
De ce pielea se încrețește în apă?
Motivele pentru care pielea se ridează în apă sunt un mister care nu este pe deplin descifrat. Întrebarea este veche și, deși această reacție nu are implicații relevante, adevărul este că a stârnit controverse interesante.
Teza tradițională vorbește despre absorbția apei prin stratul exterior al pielii sau epidermă. Scopul ar fi prevenirea evaporării apei din corp și protejarea straturilor interioare de posibile daune.
Stratul exterior al epidermei se numește strat cornos. În stratul cornos, există celule de keratină care absorb apa și provoacă umflături. Deoarece epiderma este atașată foarte ferm, ridurile apar pentru a compensa volumul în exces din zonă.
Se pune întrebarea: de ce se întâmplă acest lucru numai în unele zone ale corpului? Răspunsul ar fi că mâinile și picioarele au un strat mai gros de celule de keratină. Prin urmare, numai în aceste zone pielea se încrețește în apă.
Citiți mai mult: 6 curiozități despre creierul uman
Ce părere aveți astăzi despre motivul pentru care pielea se încrețește în apă?
Pentru o lungă perioadă de timp, explicația de mai sus a fost acceptată. Totul a început să se schimbe în anul 1930. Oamenii de știință au descoperit că, dacă oamenii au leziuni ale nervilor la degete , atunci încrețirea nu are loc.
Acest lucru i-a făcut pe cercetători să creadă că încrețirea apare din cauza unei reacții involuntare a sistemului nervos autonom. Se crede că contactul cu lichidul activează nervul simpatic. Acest lucru, la rândul său, determină contracția vaselor de sânge. Se formează pliuri sau riduri.
Aceste explicații au luat o nouă întorsătură datorită intervenției neurobiologului Mark Changizi de la Institutul de Cercetare a Inteligenței Artificiale 2AI Labs. În 2011, acesta a propus o nouă teorie.
Changizi susține că ridurile pielii în apă apar ca efect al adaptării evolutive. Funcția acestor riduri ar fi îmbunătățirea aderenței. Tălpile picioarelor vor fi protejate de alunecarea pe suprafețe umede.
Decoperiți mai mult: 10 curiozități despre corpul uman
Cum a fost dovedită această teorie?
Teoria lui Mark Changizi indică faptul că ridurile funcționează ca un sistem de drenaj. Acest lucru a fost coroborat cu analiza fotografiilor a 28 de degete umane. În ele se putea vedea o zonă de piele bombată, separată de canale care nu sunt conectate între ele.
Potrivit lui Changizi, astfel de canale au funcția de a expulza apa și de a îmbunătăți aderența. El a mai constatat că pielea se ridează în apă numai după 5 minute de contact cu lichidul. Acest lucru se întâmplă mult mai repede în apa proaspătă decât în apa sărată.
Pentru a dovedi teoria, a fost realizat un studiu în care un grup de voluntari a fost rugat să ia diferite tipuri de obiecte mici cu mâinile fine și ridate. Rezultatele au arătat că aderența a fost mai mare atunci când pielea era încrețită.
Cu toate acestea, un alt studiu publicat în 2014 în Plos One a ajuns la concluzia opusă. Există dovezi, dar nu sunt concludente.
Deci, de ce pielea se încrețește în apă?
Pielea se ridează în apă pentru a susține greutatea corporală, nu pentru a lua obiecte mici în mâini. Prin urmare, această funcție ar trebui pusă la încercare în situații precum manipularea obiectelor grele. În laborator, teza este dificil de dovedit teza. Dezbaterea este încă în curs de desfășurare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kyriacos Kareklas, D. (2013, 23 abril). Water-induced finger wrinkles improve handling of wet objects. The Royal Society Publishing. https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsbl.2012.0999.
- Haseleu, J. (2014, 8 enero). Water-Induced Finger Wrinkles Do Not Affect Touch Acuity or Dexterity in Handling Wet Objects. Plos One. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084949.
- Davis, N. J. (2020, 1 enero). Water-immersion finger-wrinkling improves grip efficiency in handling wet objects. BioRxiv. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.07.372631v1.full.
- Moro, C. (2019). Why do our fingers & toes get wrinkly in water?
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.