De ce simt că îmi ard picioarele?
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Unii oameni simt că picioarele lor ard. Uneori, senzația este însoțită de furnicături, amorțeală și durere. Este un simptom căruia trebuie să-i acorzi atenție; nu reprezintă întotdeauna o problemă serioasă de sănătate, dar nici nu este ceva ce poate fi ignorat.
Motivele pentru care picioarele ard sunt foarte variate. De multe ori, există probleme nervoase în zonă, deși nu putem nici cauzele mai complicate. În orice caz, nu este normal să simți că îți ard picioarele.
Dacă simți că îți ard picioarele, mergi la medic. Acesta poate să-ți spună să-ți schimbi pantofi sau poate solicita analize legate de sistemul nervos sau circulator.
Simt că îmi ard picioarele
Senzația apare adesea pe tălpi. Uneori, ajunge chiar și la glezne și în spatele piciorului. Pot exista și furnicături sau înțepături în aceeași zonă în care se simte căldura. Senzația devine intolerabilă și doar o suprafață rece o poate calma.
De obicei, această senzație este sporadică și trecătoare. Totuși, ea se poate croniciza. Acest ultim scenariu este un simptom al sindromului Grierson-Gopalan. Senzația este mai intensă noaptea și mai ușoară în timpul zilei.
Principalele cauze
Principalele motive pentru care simți că te ard picioarele sunt următoarele:
- Neuropatia periferică: este o afecțiune în care există fibre nervoase lezate. O activitate intensă provoacă senzația de căldură și durere. Aceasta este însoțită de amorțeală și furnicături.
- Probleme circulatorii: senzația de arsura apare atunci când are loc o creștere a producției de globule roșii. Acest lucru duce la îngroșarea sângelui, generând căldură, mai ales când mergi la culcare.
- Probleme ale pielii: uneori, senzația de arsură nu vine din interiorul corpului, ci este generată de o problemă a pielii, cum ar fi dermatita, ciupercile sau alergiile. De obicei, apar vezicule, ulcere, erupții cutanate sau alte manifestări.
- Piciorul atletului: este o infecție fungică și poate fi una dintre cele mai frecvente cauze. Senzația este concentrată între degete sau pe tălpi.
- Carența de vitamina B: lipsa vitaminelor B12, B3, B1 și B6 este una dintre cele mai frecvente cauze ale arsurii la nivelul picioarelor. Apare alterarea metabolismului.
- Consumul exagerat de alcool: consumul excesiv de alcool în mod constant poate genera o patologie numită neuropatie alcoolică.
- Bolile renale cronice: cei care trăiesc cu insuficiență renală au tendința de a acumula substanțe precum ureea și creatinina în piele. Acest fapt provoacă simptome precum mâncărimea sau arsurile în orice parte a corpului, inclusiv la nivelul picioarelor.
- Hipotiroidismul: persoanele cu hipotiroidism au dezechilibre hormonale care pot provoca un edem ce comprimă nervii, provocând arsuri la picioare.
Toate aceste cauze pot fi primare sau secundare, adică sunt originea directă a problemei sau sunt rezultatul unei boli. De exemplu, neuropatia periferică este cauzată de diabet.
Alte motive pentru care simți că picioarele te ard
Există și alte motive cu o prevalență mai mică:
- Modificări hormonale: în zilele dinaintea menstruației și în timpul acesteia, femeile pot simți o creștere a temperaturii la nivelul picioarelor.
- Probleme neurologice: bolile coloanei vertebrale sau ale măduvei spinării provoacă senzația de căldură în picioare.
- Fasciita plantară: este o inflamație a fasciei, un țesut care merge de la călcâi până la degetele de la picioare, pe partea inferioară. Această afecțiune provoacă arsuri și disconfort la mers sau alergare.
- Infecții: microorganismele invadatoare care provoacă inflamații la nivelul nervilor periferici provoacă durere, furnicături și căldură în zonă. Acest lucru apare în zona zoster, mononucleoză și sindromul Guillain-Barré.
- Sindromul durerii regionale complexe: implică leziuni nervoase care afectează semnalizarea creierului și a coloanei vertebrale. Apare după o accidentare sau o intervenție chirurgicală, manifestându-se prin simptome neurologice.
- Sindromul tunelului tarsal: apare atunci când nervul tibial este comprimat în zona tunelului tarsian, pe talpa piciorului.
- Sindromul Gitelman: nivel scăzut de magneziu și potasiu.
- Boala Charcot-Marie-Tooth: este una dintre cele mai frecvente boli nervoase moștenite. Unul dintre primele simptome este arsura li nivelul picioarelor, care evoluează spre o senzație de usturime și atrofie musculară.
- Eritromegalie: aceasta este o patologie rară în care picioarele prezintă roșeață, durere și arsuri fără o cauză aparentă. Simptomele apar după efort.
- Chimioterapie: medicamentele folosite pot provoca neuropatie periferică.
Ce tratamente poți folosi dacă simți că te ard picioarele?
Tratamentul va depinde de cauză. Din fericire, măsurile terapeutice sunt adesea simple:
- Antifungice pentru piciorul atletului
- Pantofi comozi
- Suplimente nutritive
- Medicamente pentru hipotiroidism
- Branțuri de protecție pentru pantofi
Neuropatiile vor avea nevoie de un tratament diferit. Ideal este să faci un tratament de stimulare nervoasă electric, magnetic, cu laser sau cu lumină. Doar medicul va putea stabili cauza și îți va recomanda cel mai bun tratament.
Remedii acasă
Deși multe remedii casnice nu sunt susținute de studii, mulți oameni raportează rezultate pozitive după aplicarea lor. Printre remediile recomandate se numără următoarele:
- Înmoaie picioarele în apă rece sau fă băi cu gheață.
- Înmoaie picioarele în săruri Epsom.
- Ia suplimente cu turmeric.
- Aplică creme cu capsaicină.
- Masează-ți picioarele.
În general, aceste remedii urmăresc să îmbunătățească circulația sângelui în zonă pentru a reduce simptomele. Cu toate acestea, ele nu vor vindeca boala de bază.
Dacă te ard picioarele, mergi la medic
După cum poți vedea, există multe cauze care pot provoca această senzație. Mergi la medic pentru a descoperi motivul pentru care apare acest simptom enervant.
Specialistul va solicita testele necesare și va iniția un tratament adecvat. Când cauza este ușoară, o mică schimbare a obiceiurilor rezolvă problema.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alva-Diaz, C., Mori, N., Pacheco-Barrios, K., Velásquez-Rimachi, V., Rivera-Torrejon, O., Huerta-Rosario, C. A., … & Mazzetti-Soler, P. E. (2020). Guía de práctica clínica para el diagnóstico y tratamiento del paciente con síndrome de Guillain-Barré. Neurología Argentina, 12(1), 36-48. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1853002819300692
- Calderón-Ospina, C. A., Palacios-Sánchez, L., Nava-Mesa, M. O., & Huertas-Quintero, J. A. (2023). Vitaminas B neurotrópicas y neuropatía periférica: estado del arte y acuerdo de expertos. Acta Neurológica Colombiana, 39(4). http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0120-87482023000400009&script=sci_arttext
- Castelli, G., Desai, K. M., & Cantone, R. E. (2020). Peripheral neuropathy: evaluation and differential diagnosis. American family physician, 102(12), 732-739. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2020/1215/p732.html
- Feldman, E. L., Callaghan, B. C., Pop-Busui, R., Zochodne, D. W., Wright, D. E., Bennett, D. L., … & Viswanathan, V. (2019). Diabetic neuropathy. Nature Reviews Disease Primers, 5(1), 1-18. https://www.nature.com/articles/s41572-019-0092-1/1000
- Morata-Alba, J., & Morata-Alba, L. (2023). Síndrome de Gitelman: cuándo sospecharlo. Pediatría Atención Primaria, 25(97), 57-61. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1139-76322023000100010&script=sci_arttext&tlng=en
- Pérez-Garrido, L., Gómez-Lechón, L., Manzano-Canabal, G., González, O. M., Nieves, A. T., & del Pino-Montes, J. (2018). Síndrome de dolor regional complejo. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 12(60), 3524-3532. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304541218301756
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.