Durerile de gleznă: cauze și tratamente
 

Durerile de gleznă: cauze și tratamente

Durerea de gleznă este o situație foarte frecventă. Cauzele acestei probleme pot fi foarte diverse. Cu toate acestea, unele remedii naturale pot ajuta la prevenirea acestui disconfort.
Durerile de gleznă: cauze și tratamente

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Durerile de gleznă reprezintă un disconfort comun. Apar după ce am executat incorect o mișcare sau după ce am făcut o plimbare lungă. De obicei, se manifestă ca o înțepătură care împiedică mersul normal. Uneori, dispar cu puțină odihnă, iar alteori durează câteva zile.

În orice caz, este important să se determine cauza care a generat durerea de gleznă, pentru a ști ce se poate face în privința acesteia și când este necesar un consult medical.

Cauzele durerii de gleznă

Durerea de gleznă poate apărea din diverse motive, de la o mișcare prost executată, până la o suprasolicitare din cauza folosirii continue a încălțămintei necorespunzătoare.

Conform experților MedlinePlus, principalele cauze ale durerii de gleznă sunt:

  1. Glezne fragile
  2. Entorse
  3. Artrită
  4. Gută

1. Glezne fragile

Există persoane care suferă regulat de dureri de gleznă deoarece ligamentele lor sunt mai slabe și, prin urmare, obosesc mai rapid și sunt mai predispuse la leziuni precum entorsele.

Dacă există și obiceiuri proaste de viață (sedentarism, alimentație deficitară, folosirea încălțămintei inadecvate, etc.), există un risc mai mare de a suferi diverse tipuri de disconfort, precum durerile de gleznă.

Trebuie avut în vedere faptul că folosirea încălțămintei necorespunzătoare (cum ar fi tocuri înalte, de exemplu) pentru o perioadă lungă de timp tinde să slăbească ligamentele și, în consecință, să provoace dureri, inflamații, etc.

Exercițiile blânde sau proprioceptive, cum ar fi yoga, sunt bune pentru întărirea mușchilor și articulațiilor.

2. Entorse

Entorsele sunt o leziune a ligamentelor care fac parte din articulațiile gleznei. Aceste ligamente sunt întinse prea mult și se pot rupe.

O entorsă este un tip de leziune foarte frecvent în rândul sportivilor, având în vedere tipul de activitate pe care aceștia o desfășoară.

Durerile de gleznă la alergători

3. Artrită

O altă cauză posibilă a durerii de gleznă este artrita reumatoidă. Această boală nu afectează doar persoanele cu vârsta peste 40-50 de ani. Potrivit experților MedlinePlus, „Nu se cunoaște cauza afecțiunii. Este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat țesutul sănătos”.

Deoarece pare să existe o legătură cu sistemul imunitar, experții de la Fundația pentru artrită consideră că este important să avem un stil de viață sănătos pentru a preveni durerea de gleznă. Acest lucru implică, printre altele, dieta sănătoasă și evitarea sedentarismului.

Simptomele pot varia de la o persoană la alta, dar, în general, durerea de gleznă cauzată de artrită este ca un fel de arsură care afectează întregul picior.

4. Gută

Guta este un tip de artrită dureroasă care apare atunci când acidul uric se acumulează în exces în organism. Acest exces formează cristale care sunt stocate în articulații, provocând durere. Pacientul nu va experimenta doar durere de gleznă, ci și inflamație.

Pentru a ști dacă cauza durerii de gleznă este guta, este necesar să mergeți la medic pentru un control. Profesionistul va solicita o analiză de sânge sau va preleva o probă de lichid din articulațiile inflamate pentru a pune diagnosticul.

Gleznă afectată de gută

Tratamente pentru durerile de gleznă

În funcție de cauza durerii de gleznă, medicul va prescrie un anumit tratament. Prin urmare, este esențial să mergeți la o consultație. Nu este indicat să apelați la automedicație sau la consumul de remedii la domiciliu, deoarece acest lucru ar putea fi contraproductiv.

Dacă este un disconfort ușor, se poate obține o ameliorare prin odihnă, aplicarea de comprese reci și masaje blânde în zonă. Puteți apela și la băi cu sare și rozmarin.

Rozmarinul poate contribui la ameliorarea durerilor musculare și articulare minore, deoarece are un anumit efect antiinflamator.

Cel mai bun remediu pentru durerile de gleznă este prevenția. Aceasta se realizează printr-un stil de viață sănătos. Prin urmare, este indicat să aveți o alimentație bună, să evitați sedentarismul și, în cazul în care aveți dubii, să consultați medicul.

Trebuie avut în vedere faptul că alimentația este legată de sănătatea oaselor, articulațiilor, mușchilor și ligamentelor, așa că menținerea unei diete echilibrate ajută – printre altele – la prevenirea disconfortului precum durerile de gleznă.

De fapt, una dintre principalele recomandări ale Colegiului American de Reumatologie pentru bolnavii de gută este îmbunătățirea alimentației. Mai exact, se recomandă evitarea consumului de carne roșie, grăsimi sau organe și creșterea consumului de lichide și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.