5 remedii pentru entorsa de gleznă - Doza de Sănătate
 

5 remedii pentru entorsa de gleznă

Te confrunți cu o entorsă de gleznă? Tratează-te în mod natural și eficient!
5 remedii pentru entorsa de gleznă

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Entorsa de gleznă poate fi foarte dureroasă, întrucât devenim incapabili de a merge sau de a ne mișca așa cum dorim. Este esențial să ne putem baza pe remedii care pot calma simptomele și permit o vindecare rapidă. În următorul articol îți vom arăta prezenta câteva remedii pentru entorsa de gleznă care te pot ajuta să ameliorezi durerile. Aceste tratamente te ajută să te vindeci mai rapid și să îți reiei activitățile zilnice fără probleme.

Cum se produce o entorsă de gleznă?

Primul factor pe care trebuie să îl luăm în considerare este să cunoaștem mai bine această parte a corpului și să înțelegem motivul pentru care se produce o entorsă. Pentru aceasta, trebuie să știm ce sunt ligamentele. Acestea  sunt țesuturi fibroase care permit mișcarea și oferă stabilitate articulațiilor. Atunci când fibrele se forțează să se întindă în mod excesiv, se pot rupe. Așa apare entorsa. Entorsa gleznei este cea mai comună, mai ales la persoanele active din punct de vedere fizic.

În cazul femeilor care folosesc tocuri, există o posibilitate mai mare de a suferi o entorsă din cauza poziției piciorului. Dacă susținem doar degetele, restul piciorului nu va avea o susținere stabilă, iar ligamentele se vor întinde dincolo de limitele normale. Din această cauză, entorsa nu este neapărat cauzată de o cădere sau o răsucire accidentală care produce o leziune. În anumite ocazii, entorsa poate fi provocată și de încălțămintea purtată.

O entorsă de gleznă este mult mai frecventă decât credem, mai ales dacă folosim tocuri sau ne grăbim. Durerea pe care o provoacă este uneori foarte puternică. Pe lângă durere, o astfel de entorsă ne afectează mersul timp de mai multe zile.

Remedii pentru entorsa de gleznă

Odată ce se produce leziunea, este foarte important să imobilizăm zona, adică să mergem pe jos cât mai puțin posibil și să stăm în pat.

Anumite remedii naturale sunt utile pentru calmarea durerilor în caz de entorsă de gleznă. Următoarele tratamente preparate în casă ajută și la refacerea țesuturilor, a ligamentelor și a tendoanelor lezate.

1. Unguent cu argilă roșie și oțet de vin

Remedii pentru entorsa de gleznă cauzată de tocuri

Acest unguent este unul dintre cele mai vechi remedii pentru entorsa de gleznă. Unguentul poate fi folosit pentru orice contuzie sau entorsă. Tratamentul este un amestec sub formă de pastă groasă care se aplică în scopuri medicinale pe diferite părți ale corpului.

Argila roșie are multe proprietăți benefice: are efect cicatrizant, anestezic, previne infectarea, reduce inflamația și remineralizează. Proprietățile sale se datorează conținutului de vitamine și minerale precum fierul.

În cazul oțetului de vin, acesta are o acțiune dezinfectantă și previne formarea vânătăilor pe piele datorită proprietăților sale antibacteriene.

Ingrediente

 • O cană de argilă roșie pudră (180 g)
 • Oțet de vin (cantitatea necesară)
 • Folie de plastic

Instrucțiuni

 • În primul rând, pune argila roșie într-un vas de dimensiuni mari. Apoi, adaugă treptat oțetul de vin în timp ce amesteci. Vei obține o pastă ușor de aplicat pe zona afectată de entorsă.
 • După ce este gata, lasă tratamentul să se usuce și să se întărească.
 • La sfârșit, aplică unguentul pe piele și înfășoară zona cu o folie. După 20 de minute, clătește cu apă caldă spre fierbinte.

2. Gheață

Aplicarea a ceva rece este unul dintre cele mai bune metode de a reduce inflamația în caz de entorsă de gleznă. Cu toate acestea, pentru a obține efectul dorit, gheața trebuie aplicată cât mai repede după ce s-a produs leziunea.

Instrucțiuni

 • Pune mai multe cuburi de gheață într-o pungă de plastic și apasă punga pe zona afectată.
 • Apoi, stai culcat pe canapea sau pe pat și ridică glezna deasupra nivelului inimii. Astfel, vei evita ca sângele să se acumuleze și vei reduce umflăturile.
 • Menține gheața pe zona afectată timp de 15 minute, așteaptă o jumătate de oră, apoi aplică din nou.

3. Sare Epsom

Aceste cristale conțin magneziu, un mineral foarte eficient pentru ameliorarea durerilor musculare.

Ingrediente

 • 4 căni de apă (1 litru)
 • ½ cană de sare Epsom (75 g)

Instrucțiuni

 • Încălzește un litru de apă și toarn-o într-un lighean sau alt vas în care îți vei așeza picioarele. Adaugă o jumătate de cană de sare Epsom în apă și amestecă bine până când sarea se dizolvă și apa se răcește.
 • Atunci când apa atinge temperatura camerei (poți să o amesteci cu apă rece), așază picioarele în vas pentru o jumătate de oră.
 • Poți repeta acest proces de două ori pe zi.

4. Comprese calde

După ce au trecut 24 de ore de la producerea entorsei și umflarea s-a redus, probabil și durerea s-a calmat. Acest lucru nu înseamnă că nu mai putem face nimic să grăbim vindecarea. Compresele calde ne pot fi de mare folos, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii pentru entorsa de gleznă. Compresa caldă stimulează circulația sângelui și ajută la vindecarea mușchilor afectați.

Poți aplica o pânză înmuiată în apă caldă pe piele, o pernă electrică sau, pur și simplu, să acoperi zona cu mai multe pături.

Remedii pentru entorsa de gleznă și durere

5. Mușețel

Atunci când ai o entorsă de gleznă, există mai multe plante medicinale care îți pot fi de ajutor. Pe lângă mușețel, poți folosi coada-calului, brusture sau tătănească. Toate aceste plante au proprietăți antiinflamatoare și calmante pentru mușchi.

Ingrediente

 • 60 g din planta aleasă
 • 4 căni de apă (1 litru)

Instrucțiuni

 • În primul rând, adaugă planta aleasă într-un vas cu apă clocotită. Procedează la fel ca și în cazul remediului cu sare Epsom.
 • După ce apa s-a încălzit un pic, așază piciorul în lighean sau vas timp de cel puțin 20 de minute.

6. Piper Cayenne

Acest condiment utilizat frecvent în bucătărie datorită aromei și gustului său deosebit are proprietăți medicinale foarte interesante. Din acest motiv, piperul Cayenne este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru entorsa de gleznă. Totul se datorează capsaicinei, principalul său component, care este un alcaloid util în calmarea durerilor.

Ingrediente

 • O cană de apă fierbinte (250 ml)
 • Puțin piper Cayenne

Instrucțiuni

 • Într-un vas cu apă clocotită, adaugă puțin piper Cayenne și apoi înmoaie un prosop mic în lichid.
 • Aplică prosopul înmuiat pe zona afectată. Nu este nevoie să clătești zona.

În caz că s-a produs o entorsă de gleznă, îți recomandăm să consulți cât mai repede un medic pentru ca el să îți ofere un tratament corespunzător. Nu uita, remediile preparate în casă au ca scop suplimentarea tratamentului medicinal și acordarea primului ajutor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.