De ce trebuie să eviți pâinea din comerț?
Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán
Pâinea comercială este tentantă datorită gustului său irezistibil și faptului că este foarte ușor de găsit. Cu toate acestea, este un aliment nociv pentru sănătate. Citește în continuare pentru a afla de ce trebuie să eviți pâinea din comerț!
De ce trebuie să eviți pâinea din comerț?
Ce părere ai atunci când auzi expresia „produse de panificație comerciale”?
În cazul în care nu știai deja, acest termen se referă la un grup de produse care include diverse tipuri de pâine, chiflele, franzelele, pâinea feliată, produsele de patiserie, cereale pentru micul dejun, batoanele, cornurile, etc. Toate aceste alimente au anumite caracteristici comune, cum ar fi:
- Numărul imens de calorii
- Făina rafinată
- Grăsimile trans și uleiurile vegetale de proastă calitate
- Grăsimile saturate
- Zahărul
În cele ce urmează, vom discuta în detaliu despre aceste componente ale pâinii comerciale și pericolele consumării lor.
Pâinea comercială este o bombă calorică
Pâinea din comerț conține o cantitate mare de calorii concentrate într-un volum mic. De fapt, 100 g de pâine albă oferă în medie 450 kcal, ceea ce echivalează cu consumul de 21 de cartofi noi sau 564 de boabe de fasole. De asemenea, pentru a arde aceste calorii, ai nevoie de o oră de exerciții fizice. Această cantitate de calorii reprezintă 30% din caloriile totale pe care le consumă o persoană pe zi.
Majoritatea caloriilor din pâinea comercială sunt calorii goale, ceea ce înseamnă că nu oferă deloc nutrienți benefici organismului. Consumând pâine, consumi o mulțime de calorii și zero nutrienți, deoarece aceasta nu conține proteine de calitate înaltă, grăsimi sănătoase, fibre sau minerale, cu excepția sării. Însă sarea este, de obicei, prezentă în cantități foarte mari.
Conține uleiuri hidrogenate/grăsimi trans
Uleiurile hidrogenate sau grăsimile trans sunt rezultatele unui proces chimic care prezintă multe avantaje pentru industria alimentară când vine vorba de profit, deoarece sunt ieftine. Industria de panificație introduce hidrogen în ulei la temperaturi foarte ridicate, astfel încât acesta să devină solid.
Astfel, aceste alimente au un termen de valabilitate mult mai lung, creează dependență și sunt ușor de găsit. Consumul a doar 5 g de grăsime trans este dăunător pentru sănătate.
Îți recomandăm:
Pâinea comercială conține prea mult zahăr
Potrivit OMS, zahărul din dieta oamenilor nu ar trebui să depășească 5% din caloriile consumate zilnic. Așadar, nu ar trebui să consumi mai mult de aproximativ 20 g de zahăr pe zi. În cazul copiilor, această cantitate scade la 10 g. De exemplu, consumând patru fursecuri cu ciocolată, care conțin aproximativ 35 g de zahăr, ai depășit deja doza zilnică permisă.
Zaharurile rafinate și zaharurile simple, cum ar fi zaharoza, glucoza și siropul de zahăr invertit cresc considerabil nivelul de insulină din sânge, contribuind la creșterea riscului de diabet de tip 2.
Are un conținut ridicat de sare
Pâinea din comerț nu conține aproape deloc vitamine și antioxidanți. În schimb, aportul de produse de panificație din comerț stimulează producția de radicali liberi. Prezența mineralelor este, de asemenea, foarte slabă, sodiul fiind singurul element de acest fel, prezent însă în exces. Așa cum știi deja, aportul ridicat de sare ar putea duce la apariția hipertensiunii arteriale.
Conține făinuri rafinate
Faina rafinată trece printr-un proces industrial pentru a se crea particule mai mici prin eliminarea unei părți din componentele fundamentale ale produselor din cereale integrale. Procesarea dă naștere unor ingrediente mai simplu de digerat, pentru a le permite să fie utilizate mai ușor în produsele de patiserie. Aceste făinuri nu conțin tărâțe și germeni, elemente care înglobează toate vitaminele, mineralele și fibrele prezente în cereale.
Pâinea comercială conține uleiuri vegetale de proastă calitate
Unul dintre motivele pentru care produsele de patiserie industriale nu sunt sănătoase este conținutul lor de uleiuri vegetale de proastă calitate. Acestea sunt uleiuri rafinate din care s-au extras deja vitaminele și mineralele.
Elaborarea acestor uleiuri constă într-un proces industrial în care se folosesc temperaturi foarte ridicate ce produc oxidarea grăsimilor și a produselor chimice. Aceste tipuri de uleiuri sporesc gustul alimentelor. De asemenea, scad costurile de producție. Așa cum îți poți imagina, producătorii de pâine comercială înlocuiesc uleiurile de calitate cu versiuni nesănătoase.
De ce trebuie să eviți pâinea din comerț? Pentru că provoacă probleme de sănătate!
Industria de panificație scoate pe piață produse periculoase pentru sănătate din cauza ingredientelor utilizate. Pâinea din comerț reprezintă o amenințare pentru sănătate, deoarece:
Provoacă dependență
Gradul de prelucrare a unui produs și combinația de grăsimi și zaharuri pe care le conține te determină să îl consumi, însă acesta nu-ți va satisface nevoile nutriționale.
De asemenea, zaharurile reduc nivelul de stres prin scăderea nivelului de cortizol din sânge. Așadar, atunci când suntem stresați, apelăm la produse procesate de patiserie și putem deveni dependenți.
Duce la apariția obezității și a diabetului
Pâinea din comerț și produsele de panificație provoacă creșterea în greutate din cauza aportului ridicat de calorii și restului de ingrediente nesănătoase. De asemenea, așa cum am menționat mai sus, aceste tipuri de produse stimulează pofta de mâncare, dar nu sunt sățioase, așadar ajungem să mâncăm mai mult decât ar trebui.
Deoarece aceste produse au o încărcătură glicemică ridicată, consumul de pâine din comerț este direct legat de creșterea incidenței diabetului de tip 2.
Citește mai mult:
Crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare
Consumul de grăsimi trans, uleiuri rafinate și sare crește riscul de hipertensiune arterială și colesterol ridicat, ceea ce duce la un risc crescut de boli cardiovasculare. De asemenea, acești compuși contribuie la oxidarea lipoproteinelor LDL, la apariția inflamației și la creșterea nivelului trigliceridelor în sânge.
Concluzie
Pâinea din comerț nu aduce deloc beneficii nutriționale. De fapt, aceasta poate dăuna grav sănătății. Încearcă să o elimini din alimentație sau să reduci pe cât posibil consumul acesteia. În schimb, optează pentru pâine și dulciuri de casă hrănitoare, din ingrediente sănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Islam A., Amin MN., Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
- Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
- Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one, 10(2), e0117959.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.