Logo image
Logo image

De la coconi la haine: cum se face mătasea?

3 minute
Descoperiți cum se face mătasea, de la hrănirea viermilor, până când mâinile artizanilor o transformă în articole vestimentare sau obiecte valoroase pentru a decora casa!
De la coconi la haine: cum se face mătasea?
Ultima actualizare: 02 iunie, 2023

Cu toții cunoaștem mătasea, dar puțini știu cum este realizată această țesătură râvnită. Descoperiți cum se face mătasea din care sunt confecționate articolele de îmbrăcăminte elegante! Producția acestei fibre naturale se face în mod artizanal sau industrial și necesită lucru în echipă între oameni și insecte.

De unde vine mătasea?

Mătasea provine din coconii creați de viermii de mătase (Bombyx mori L.). Aceste insecte se hrănesc exclusiv cu frunzele dudului.

După cum afirmă articolele de cercetare, dudul este o plantă multifuncțională cu nutrienți excelenți pentru viermii de mătase. Din frunze, viermii obțin proteine și suficientă energie pentru a-și crea coconii.

Mătasea iese din niște găuri foarte mici pe care viermii le au la nivelul capului și este produsul glandelor acestora. Când această fibră intră în contact cu aerul, se solidifică și creează inele foarte fine care dau forma celebrilor coconi de mătase. Aceștia sunt formați din fibroină și sericină.

Viermele Bombyx mori L. își face coconul rotindu-se. În cocon, viermele începe metamorfoza pentru a deveni fluture. Fiecare cocon reprezintă aproximativ 1.500 metri de fir de mătase.

Descoperiți: Stilul oriental chic: noua tendință pentru decorarea interioarelor

Some figure
Viermii de mătase fac un cocon dintr-o singură fibră naturală.

Cum se face mătasea?

Acum că am lămurit de unde provine mătasea, este timpul să detaliem modul în care este prelucrată. După ce viermele își face coconul, munca este preluată de im. Această activitate este cunoscută sub denumirea de sericultură. Nu include doar creșterea viermilor, ci și cultivarea duzilor pentru hrana acestora.

După cum ne arată diverse publicații, această practică are o lungă istorie în țări precum Mexic. Având în vedere că dudul, hrana exclusivă a viermilor de mătase, crește în zonele tropicale și aride, viermii sunt crescuți și în țări precum Columbia și alte state de pe continentul american.

Creșterea și îngrijirea viermelui

Creșterea viermilor se realizează în incinte închise pentru a le oferi o îngrijire mai bună. Se folosesc așa-numitele păduri de plastic, adică structuri în care viermii pot forma mai ușor coconii.

Colectarea și selecția coconilor

La fiecare trei zile (timpul necesar fiecărui vierme pentru a-și face coconul), cultivatorii recoltează coconii. Aceștia se separă în două categorii: coconi de calitatea întâi, care au fir continuu și coconi de calitate a doua, care din diferite motive au firul întrerupt.

Există și o a treia categorie cunoscută sub numele de puf, care este un fel de lână care acoperă coconii. Este moale, deci este folosită pentru fabricarea de articole de îmbrăcăminte delicate, cum ar fi hainele pentru bebeluși.

Bobinarea și vopsirea mătăsii

Some figure
Mătasea este fabricată cu mare grijă și într-un mod tradițional, deci costul ei este mare.

Coconii vor trece apoi printr-un alt proces cunoscut sub numele de bobinarea mătăsii, în care sunt fierți în apă. Acest lucru facilitează găsirea capătului firului fiecărui cocon. Firul poate varia în lungime: între 600 și 2000 de metri. Ulterior, mătasea trece printr-un proces în care culoarea ei este schimbată.

Pentru colorarea fibrelor se pot folosi coloranți naturali. Acest proces, în funcție de nuanța dorită, poate dura câteva zile.

Filarea și țeserea mătăsii

Deși pare a fi același proces, nu este așa. Mătasea este trecută mai întâi printr-o roată care se învârte pentru ca firul să fie aplatizat și pregătit pentru țesut. Țesătura poate avea diferite aspecte: satinată, netedă sau aspră. La final, țesătura este folosită pentru a crea diverse articole.

Descoperiți: Stilul Japandi în decorarea locuinței

În afară de îmbrăcăminte, ce se mai face din mătase?

Cearșafurile de mătase și tunicile religioase sunt unele dintre cele mai comune articole realizate din această fibră naturală. Mătasea se folosește și pentru covoare sau perdele. De fapt, este un material care este adesea folosit pentru nunți și botezuri.

Deși sericultura este o practică care nu necesită investiții mari și este considerată economică pentru cei care o desfășoară, hainele și articolele din mătase au o mare valoare economică și socială. Transformarea acestei materii prime este o adevărată operă de artă.

În plus, mătasea are o valoare istorică. Cu mii de ani în urmă, exista o întreagă piață de mătase în care acest material era schimbat cu alimente și alte obiecte de valoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martín, G.J.; Noda-Leyva, Y.; Pentón, G.; Garcia, D.; Garcia, F.; González-García, E.; Ojeda, F.; Milera-Rodríguez, M.; López-Vigoa, O. Ly, J.; Leiva, L. & Arece-García, J. (2007). La morera (Morus alba, Linn.): una especie de interés para la alimentación animal. Pastos y Forrajes.
  • Ortega, A.; Jorge, M.; Monter, V.; Alejandro, M. Maza, V.; Aarón, M.; Menchaca, M.; Martínez, J.; Ehsan, M. & Lara-Viveros, F. (2012) Manual de Sericultura en Hidalgo: Principios básicos.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.