Cum se spală hainele bebelușilor pentru a evita iritația pielii
 

Cum se spală hainele bebelușilor pentru a evita iritația pielii

Spălarea hainelor unui nou-născut are trucurile ei. Pentru a face acest lucru în siguranță și pentru a evita iritarea pielii, urmați aceste sfaturi utile.
Cum se spală hainele bebelușilor pentru a evita iritația pielii
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 15 mai, 2023

În calitate de părinți, vrem să asigurăm tot timpul bunăstarea copiilor. În cazul bebelușilor, îngrijirea hainelor este un proces delicat. Spălând în mod corespunzător hainele nou-născuților, putem preveni iritațiile. Cum se spală corect hainele bebelușilor pentru a evita iritațiile pielii?

Cu ce detergent se spală hainele bebelușilor?

Atunci când alegeți detergentul pentru hainele nou-născutului, este indicat sa optați pentru unul fără parfumuri sau coloranți, care este etichetat drept hipoalergenic sau neutru. În plus, pH-ul pielii bebelușului variază între 6,34 și 7,5. Prin urmare, detergentul trebuie să se încadreze în acest interval. Țineți cont de acest aspect, mai ales dacă bebelușul are piele atopică.

Detergent cu care se spală hainele bebelușilor
Uitați-vă bine la săpunul și detergentul pe care le cumpărați pentru a spăla rufele bebelușului. Nu toate sunt potrivite!

Cum se spală hainele bebelușilor pentru a evita iritația pielii

Acum că știți cât de delicată este pielea unui nou-născut, este timpul să învățați cum să spălați corect hainele acestuia!

1. Separați hainele bebelușului de hainele adulților

Înainte de a spăla hainele nou-născutului, este indicat să le separați de cele ale adulților. În acest fel, veți evita contaminarea încrucișată cu germeni și expunerea la iritanți.

2. Manual sau în mașina de spălat rufe?

Ambele variante sunt eficiente!

Dacă decideți să utilizați mașina de spălat, este important să programați un ciclu de centrifugare blând și să adăugați o clătire suplimentară. În acest fel, veți evita reziduurile de detergent. Dacă vă temeți că utilizarea mașinii ar putea deteriora îmbrăcămintea copilului, puteți cumpăra saci de pânză pentru a o proteja.

Spălarea manuală garantează o îngrijire mai bună a articolelor de îmbrăcăminte din dantelă, lână sau broderie. Dacă decideți să spălați hainele bebelușului manual, clătiți-le în mod repetat pentru a îndepărta tot detergentul din fibre.

3. Folosiți doza recomandată de detergent

Este esențial să respectați instrucțiunile de pe sticla de detergent și să utilizați doar cantitatea recomandată. Adăugarea de detergent în exces nu va face hainele mai curate, ci va provoca iritații pielii bebelușului, așa cum au detaliat experții de la Clinica Cleveland.

4. Nu folosiți înălbitor

Hainele bebelușului sunt adesea pătate de urină, vărsături sau fecale. Îndepărtarea acestor pete poate fi o provocare pentru părinți. Cu toate acestea, nu se recomandată utilizarea înălbitorilor. Aceste preparate comerciale conțin substanțe chimice dure care pot provoca alergii.

Acționați rapid atunci când aveți de-a face cu petele: înmuiați hainele înainte de a le spăla.

5. Evitați balsamurile de rufe

Deși balsamul poate face ca hainele bebelușului să fie mai plăcute la atingere, utilizarea acestuia nu este recomandată. Balsamurile de rufe conțin parfumuri, iar acestea pot provoca iritații pielii delicate a bebelușului. De asemenea, balsamurile lasă reziduuri în fibrele hainelor.

6. Folosiți apă călduță

Nu este necesar să spălați hainele nou-născuților în apă fierbinte.

Folosiți apă caldă pentru a îndepărta murdăria și germenii. Rețineți că temperatura ideală este între 30 și 40 °C.

Cum să faceți față petelor dificile de pe hainele bebelușilor?

Dacă hainele bebelușului se pătează, înmuiați-le timp de 1 oră pentru a preveni impregnarea substanțelor în țesătură. Apoi, în funcție de originea petei, respectați următoarele recomandări:

  • Pentru petele de vărsături, puteți înmuia hainele în apă cu o lingură de oțet sau bicarbonat de sodiu înainte de spălare. Acest lucru va ajuta și la eliminarea mirosului urât.
  • Pentru petele de fecale, frecați zona murdară cu săpun pe o suprafață tare înainte de a spăla articolul.

Cu aceste trucuri, puteți păstra hainele bebelușului curate și în stare bună!

Bicarbonat cu care se spală hainele bebelușilor
Bicarbonatul de sodiu curăță petele și elimină mirosul urât al hainelor.

Alte aspecte de luat în considerare atunci când spălați hainele unui nou-născut

Spălarea hainelor nou-născutului este o sarcină care necesită atenție. Pe lângă alegerea unui detergent bun, va trebui să luați în considerare următoarele:

  • Spălați hainele albe separat și evitați amestecarea culorilor închise și deschise. Astfel, puteți preveni accidentele.
  • Înainte de prima utilizare, spălați hainele. În acest fel, veți elimina orice substanță care poate irita pielea bebelușului.
  • Dacă îmbrăcămintea copilului are desene, spălați-o pe dos pentru a evita deteriorarea designului.
  • Evitați să spălați hainele nou-născutului împreună cu pături sau prosoape. Acestea trebuie curățate la fiecare două utilizări.

După ce ați spălat hainele bebelușului, este esențial să le uscați bine pentru a evita mirosurile neplăcute. Puteți folosi un uscător sau le puteți agăța în aer liber, în funcție de preferințe.

Dacă doriți să călcați hainele, asigurați-vă că verificați eticheta. Utilizați o temperatură scăzută pentru a evita deteriorarea țesuturilor.

Aveți grijă de bebeluș și de hainele lui!

Spălarea corectă a hainelor nou-născutului este esențială pentru a-i proteja pielea delicată. Amintiți-vă că sfaturile de îngrijire de mai sus contribuie la confortul și bunăstarea noului membru al familiei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.