Logo image
Logo image

20 de tipuri de aloe pentru casă și grădină

4 minute
Există mai multe tipuri de aloe vera pe care le puteți cultiva în casă sau în grădină. Vă arătăm 20 de opțiuni ușor de îngrijit!
20 de tipuri de aloe pentru casă și grădină
Ultima actualizare: 12 aprilie, 2023

Știați că există mai multe tipuri de aloe? Sute de specii au fost descoperite și clasificate, toate având caracteristici unice. Din acest număr mare, doar patru au proprietăți medicinale confirmate până acum. Dincolo de acest aspect, sunt specii decorative frumoase. Din acest motiv, sunt folosite din ce în ce mai mult în grădini și chiar în interior. Descoperiți ce tipuri de aloe puteți cultiva acasă!

6 tipuri de aloe pentru a decora casa și grădina

Aloe vera este o plantă folosită de sute de ani în medicina alternativă. Conform articolelor științifice, are proprietăți antioxidante, antiseptice, hidratante, purificatoare și laxative.

1. Aloe arborescens

Some figure
Aloe arborescens

 

Aloe arborescens are frunze în formă de rozetă, lanceolate și cărnoase. Înflorește iarna și are flori portocalii foarte frumoase. Cultivarea se poate face în ghivece sau direct în gradină, într-o zonă cu semiumbră.

Rezistă mult mai bine la frig decât la căldură.

2. Aloe brevifolia

Some figure
Aloe brevifolia

 

Aloe brevifolia, cunoscută și sub denumirea de „dinte de crocodil”, are frunze foarte frumoase de culoare verzui cenușiu, cu formă triunghiulară. Acestea au vârfuri care arată ca niște dinți.

Înflorirea are loc primăvara, când tulpinile ajung la aproximativ 50 centimetri lungime. Florile roșii strălucitoare au formă de clopot.

3. Aloe ferox

Some figure
Aloe ferox

 

Aloe ferox are o formă neobișnuită. Seamănă mai mult cu un copac, pentru că pe măsură ce crește, dezvoltă o tulpină lungă pe care se sprijină frunzele și tijele cu flori.

Crește în parcuri și grădini datorită îngrijirii ușoare și frumuseții florilor sale, care sunt mici, grupate și alungite, de culoare portocaliu-roșiatic. Înflorește în timpul iernii.

Recomandăm: Cum să faci săpun natural cu aloe vera și miere

4. Aloe saponaria

Some figure
Aloe saponaria

 

Aloe saponaria sau Aloe maculata este o specie endemică în Africa de Sud și arată grozav datorită frunzelor sale late, cărnoase, în formă de rozetă. Culoarea variază de la verde-albăstrui la brun-roșcat cu pete albe și margini cu țepi maro.

Deși poate fi cultivată în grădină, se recomandă să fie cultivată în ghiveci pentru o dezvoltare optimă.

5. Aloe barbadensis

Some figure
Aloe barbadensis

 

Aloe barbadensis este unul dintre cele mai frumoase tipuri de aloe. Este cunoscută sub denumirea de „aloe vera”. Proprietățile sale medicinale sunt atestate de o analiză din 2020. Este bogată în aminoacizi, vitamine și enzime. Cea mai mare valoare nutritivă o are gelul din frunze.

Frunzele sunt lungi și verzi, destul de dure și în formă de sabie, cu vârf ascuțit și margini ghimpate. Ele cresc lipite de pământ și se dezvoltă concentric. Cultivarea acasă este o idee grozavă pentru a profita de proprietățile sale. Tija are în vârf flori mici cilindrice grupate.

6. Aloe juvenna

Some figure
Aloe juvenna

 

Aloe juvenna este mică și poate fi ținută în grădină, acasă sau la birou. Frunzele sale cresc vertical, formând o rozetă verde cu puncte albe și spini. Perioada în care se dezvoltă cel mai bine este primăvara și vara. Nu supraviețuiește înghețului.

Deși foarte mică, Aloe juvenna înflorește frumos, dar rar. Florile sale portocalii au formă de clopot și sunt grupate în ciorchini.

Alte 14 tipuri de aloe pentru a decora casa

Există și alte tipuri de aloe care sunt frumoase și foarte utile. Printre acestea se numără și cele patru specii medicinale:

  • Aloe vera sau barbadensis
  • Arborele de aloe
  • Aloe maculata
  • Aloe ferox
Some figure
Aloe polyphila
  1. Aloe aristata: este un soi mic, care nu depășește 15 – 30 centimetri în diametru.
  2. Aloe striata: nu are spini.
  3. Aloe variegata: are dimensiunea ideală pentru a crește în interior.
  4. Aloe deltoideodonta: se distinge prin forma de stea și culoarea verde cu pete mici albe.
  5. Aloe ciliaris: crește cel mai bine în soluri nisipoase sau pietroase, care garantează drenajul de care are nevoie.
  6. Aloe plicatilis: crește în zone foarte reci și umede.
  7. Aloe vaombe: este o aloe curgătoare mare, veșnic verde.
  8. Aloe polyphylla: este originară din Munții Maluti. Frunzele sale cresc într-o spirală mare.
  9. Aloe squarrosa: are o creștere lentă și este o idee bună să o păstrați în interior.
  10. Aloe thraskii: are rozete mici, albastru-verzui, cu tulpini florale cu frunze roșii.
  11. Aloe cameronii: este originară din Zimbabwe și Malawi. Poate trăi până la 40 de ani.
  12. Aloe marlothii: provine din Africa de Sud și atinge o înălțime de 3 metri.
  13. Aloe africana: se distinge prin marginile frunzelor, care sunt roșiatice. Mugurii sunt portocalii, deși își schimbă culoarea când se deschid.
  14. Aloe dorotheae: este originară din Tanzania. Este verde deschis cu vârfuri roșiatice.

Descoperiți: Aloe sălbatic: caracteristici și îngrijire

Ce tipuri de aloe aveți deja?

Cu siguranță ați avut contact cu multe dintre aceste tipuri de aloe, dar nu știați exact ce sunt. Datorită dimensiunilor, formelor și culorilor, pot fi confundate cu alte specii, cum ar fi plantele suculente.

Dacă ați luat decizia de a oferi grădinii o nouă față prin cultivarea diferitelor tipuri de aloe, aveți o listă lungă de opțiuni. Care v-a plăcut cel mai mult?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jadhav, A. S., Patil, O. A., Kadam, S. V., & Bhutkar, M. A. (2020). Review on Aloe Vera is used in medicinal plant. Asian Journal of Research in Pharmaceutical Science10(1), 26-30. https://www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:ajrps&volume=10&issue=1&article=006
  • Usman, R. B., Adamu, M., Isyaku, I. M., & Bala, H. A. (2020). Quantitative and qualitative phytochemicals and proximate analysis of Aloe vera (Aloe barbadensis miller). Int J Adv Acad Res Sci Technol Eng6(1), 95-109. https://www.academia.edu/download/63977509/My_Paper_120200720-26338-1pp2g5r.pdf
  • Vega, A., Ampuero, N., Díaz, L., & Lemus, R. (2005). El Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) como componente de alimentos funcionales. Revista chilena de nutrición32(3), 208-214. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182005000300005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.