Beneficii oferite de aloe vera pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficii oferite de aloe vera pentru sănătate

Gelul din interiorul plantei de aloe vera este foarte bogat în vitamine și minerale. Îl poți folosi atât topic, cât și oral pentru a profita din plin de beneficiile sale!
Beneficii oferite de aloe vera pentru sănătate
Karla Henríquez

Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știai că există nenumărate beneficii oferite de aloe vera pentru sănătate? Aloe vera este o plantă cunoscută încă din Antichitate grație proprietăților sale interesante. Gelul extras din frunzele sale are multiple utilizări.

Planta aloe vera aduce multe beneficii importante pentru sănătate deoarece conține doze mari de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime și alte ingrediente active. Citește mai departe pentru a descoperi de ce trebuie să o folosești mai des!

Beneficii oferite de aloe vera pentru sănătate: top 5

1. Este minunată pentru sănătatea dentară

Beneficii oferite de aloe vera pentru sănătatea dentară

Aloe vera ajută la protejarea sănătății bucale. Printre altele, aceasta îndepărtează placa bacteriană, reduce sângerarea gingiilor și ajută la ameliorarea inflamației gingiilor. În plus, aloe vera este un adjuvant excelent în tratarea afecțiunilor precum gingivita și parodontita.

De asemenea, minunatele beneficii oferite de aloe vera pentru sănătate nu se opresc aici. Această plantă ajută la vindecarea mai rapidă a aftelor și ameliorează durerea produsă de acestea. Ceea ce face ca aloe vera să fie atât de puternică și eficientă este abilitatea sa de a ucide bacteriile dăunătoare.

2. Poate fi de mare ajutor în pierderea în greutate

Aloe vera îmbunătățește digestia și ajută la detoxifierea organismului. Prin urmare, aceasta va susține și pierderea în greutate. Utilizarea acestei plante contribuie la eliminarea deșeurilor din corp și înlesnește digestia. De asemenea, îți oferă și o doză mare de energie.

Pentru a profita de aceste beneficii oferite de aloe vera, îți recomandăm să o folosești cu moderație, atunci când este cu adevărat necesar. Sucul de aloe vera are un gust foarte puternic. Dacă nu tolerezi aroma sa, îl poți amesteca cu ingrediente pentru a prepara un smoothie sănătos.

3. Este un hidratant natural ideal pentru scalp și păr

Beneficii oferite de aloe vera pentru scalp și păr

Aloe vera este un tratament natural minunat pentru a elimina mâncărimea și inflamația asociate cu mătreața și deshidratarea scalpului. Grație proprietăților sale antibacteriene și antifungice, ajută la înlăturarea mătreței, la ameliorarea psoriazisului și la tratarea dermatitei ce provoacă leziuni dureroase pe scalp.

Aplicarea de gel de aloe vera pe scalp contribuie la creșterea părului și hrănește foliculii piloși grație vitaminelor și mineralelor din compoziția acestuia. Enzimele plantei de aloe vera:

 • Ajută la eliminarea celulelor moarte de pe scalp.
 • Susțin regenerarea țesutului din jurul foliculilor piloși.

„Sănătatea nu este ceva ce putem cumpăra. De aceea trebuie să o îngrijim.”

– Anne Wilson Schaef –

4. Poate reduce inflamația

Cu toții cunoaștem faptul că planta de aloe vera are numeroase proprietăți antiinflamatoare, ce pot elimina simptomele unor afecțiuni precum sindromul de intestin iritabil și durerile articulare.

Această plantă miraculoasă reduce și disconfortul asociat bolilor menționate, îmbunătățind calitatea vieții persoanelor afectate. Tocmai de aceea, vedem din ce în ce mai des loțiuni cu efect analgezic ce au în componența lor gel sau extract de aloe vera.

5. Are multiple beneficii pentru piele

Grație beneficiilor pentru piele oferite de planta aloe vera, aceasta a devenit un ingredient des întâlnit în produsele cosmetice. Deoarece conține mai mult de 99% apă, aloe vera reprezintă o opțiune minunată pentru a-ți hidrata și reîntineri pielea.

Aloe vera poate îmbunătăți elasticitatea dermei, redându-i flexibilitatea prin stimularea producției de colagen și elastină. Aceasta este un emolient care înmoaie și netezește pielea. De asemenea, aloe vera permite oxigenului să penetreze celulele, oferind pielii un aspect tineresc.

Pe lângă toate aceste beneficii oferite de aloe vera, planta are abilitatea de a absorbi excesul de ulei și de a desfunda porii în cazul tenului predispus la apariția acneei. Gelul obținut din frunzele plantei este utilizat într-o gamă largă de preparate antiacneice eficiente.

 • Îți recomandăm să aplici gelul de aloe vera direct pe coșuri cu mișcări blânde, pentru ca acesta să penetreze pielea.
 • Poți repeta procesul de mai multe ori pe zi, până la dispariția supărătoarelor pustule.

După cum ai putut observa, aloe vera este o plantă vindecătoare ce oferă multe beneficii pentru sănătate. Îți recomandăm să ai răbdare atunci când o folosești, deoarece, la fel ca în cazul oricărui remediu natural, rezultatele nu sunt imediate. Dar merită!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • 1. Vogler BK, Ernst E. Aloe vera: A systematic review of its clinical effectiveness. Br J Gen Pract. 1999;
  2. Hamman JH. Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. 2008.
  3. Rodriguez-Fragoso L, Reyes-Esparza J, Burchiel SW, Herrera-Ruiz D, Torres E. Risks and benefits of commonly used herbal medicines in Mexico. Toxicol Appl Pharmacol. 2008;
  4. Manigandan T, Elumalai M, Cholan P, Kaur R, Mangaiyarkarasi S. Benefits of Aloe vera in dentistry. J Pharm Bioallied Sci. 2015;
  5. Christaki E V., Florou-Paneri PC. Aloe vera: A plant for many uses. Journal of Food, Agriculture and Environment. 2010.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.