Descoperă 5 obiceiuri care pot ucide o relație - Doza de Sănătate
 

Descoperă 5 obiceiuri care pot ucide o relație

O relație sănătoasă are la bază angajament, respect și comunicare. Însă există anumite amenințări, cum ar fi rutina sau rea-credința, care pot ucide iubirea și, drept consecință, relația de cuplu.
Descoperă 5 obiceiuri care pot ucide o relație
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Iubirea poate muri la fel de repede cum a luat naștere. Există anumite atitudini și obiceiuri care, fără să ne dăm seama, pot ucide o relație de cuplu. Sentimentul pe care îl numim „iubire” este asemenea unui bob tocmai încolțit, care are nevoie de apă și de nutrienți pentru a înflori și a crește. Trebuie să avem grijă de aceasta, să îi dedicăm timp și efort pentru a ne asigura că este cât mai frumoasă și sănătoasă posibil.

Dacă iubești pe cineva, probabil vrei să descoperi principalele obiceiuri care pot ucide o relație, astfel încât să le poți evita. Citește în continuare și ia aminte!

Obiceiuri nocive care pot ucide o relație de cuplu

O relație presupune existența a doi parteneri. Fiecare dintre aceștia trebuie să depună efort pentru a o ajuta să supraviețuiască. Ca să puteți locui împreună, trebuie să vă respectați reciproc. Acest lucru necesită muncă și să vă puneți deoparte egoul, mândria și noțiunile preconcepute.

Un cuplu este o echipă formată din două persoane. Amândoi trebuie să jucați un rol activ și să faceți tot felul de concesii pentru a juca jocul iubirii. În plus, este nevoie să stabiliți limite pe care să le și respectați. Numai așa veți avea o relație echilibrată de durată.

Acestea fiind spuse, care sunt acele obiceiuri nocive care pot ucide o relație?

1. Gelozia

Femeie privindu-și iubitul cum își butonează telefonul mobil
Gelozia limitează libertatea personală, iar sentimentul de neîncredere și de frustrare pe care îl produce poate face ca relația să devină toxică.

Să te simți gelos din când în când este ceva firesc. Este logic și acceptabil să-ți fie frică că vei pierde acea persoană specială care înseamnă atât de mult pentru tine. Însă dacă această emoție devine extremă și irațională, nu-ți va cauza decât probleme. Oare nu este ridicol faptul că majoritatea crimelor din pasiune au la bază nevoia unui individ de a controla pe altcineva?

Gelozia nu este un compliment și transformă ființa pe care o iubim într-un obiect pe care trebuie să-l protejăm asemenea unui câine care își apără bolul cu mâncare. Totodată, acest sentiment sugerează absența încrederii reciproce și neîncrederea în propria valoare. Așadar, gelozia afectează principalii doi piloni ai oricărei relații: încrederea și respectul.

În cazurile extreme, gelozia îl poate determina pe partener să încerce să îngrădească libertatea celuilalt. Dacă te comporți astfel, riști să distrugi ceea ce ar putea fi o relație echilibrată și armonioasă.

2. Rutina

Rutina reprezintă unul dintre cei mai mari inamici ai oricărei relații, indiferent de durata acesteia. Aceasta poate cauza plictiseală și alte emoții incomode, cum ar fi frustrarea. În plus, rutina poate duce la deteriorarea comunicării.

Dacă nu încerci să o combați, riști să ai resentimente și să te simți izolat de partener, chiar și atunci când dormiți în același pat. Nimic nu este mai complicat decât să te simți singur pentru că ești ignorat de ființa iubită. Acesta este un semnal de alarmă care arată că relația voastră este în pericol.

Ai grijă de sămânța de iubire pe care ai sădit-o dacă vrei să fii cu partenerul tău. Este esențial să găsiți activități în care să vă puteți implica împreună.

Faceți lucruri care să vă demonstreze că încă mai țineți unul la celălalt. De pildă, înscrieți-vă la un curs de yoga, de Pilates sau de dans împreună. Este important să vă rezervați timp pentru voi înșivă. Astfel, partenerului i se va face dor de tine și va tânji după compania ta și viceversa. Puteți să planificați călătorii împreună și să vă faceți diverse surprize. Folosește-ți imaginația și dorințele pentru a reaprinde flacăra iubirii și a vă reînnoi legătura.

3. Lipsa de sinceritate

Cuplu ilustrând obiceiuri care pot ucide o relație
O singură minciună poate pune sub semnul întrebării mai multe adevăruri.

Încrederea este unul dintre stâlpii de temelie ai oricărei relații sănătoase, iar minciunile se numără printre cei mai mari inamici ai acesteia.

Evident, este mult mai bine să spui adevărul cu blândețe, chiar dacă acest lucru duce la un conflict. Trebuie să fii capabil de sinceritate fără frică și să fii dispus să-ți asumi consecințele. Mințind, riști să spulberi încrederea pe care partenerul tău o are în tine.

Lipsa de sinceritate poate reduce iubirea, deoarece o relație trebuie bazată pe sinceritate. De îndată ce ești prins cu minciuna, partenerul va începe să pună totul legat de voi sub semnul întrebării.

4. Criticile și lamentările

Așa cum am menționat anterior, termenul „cuplu” desemnează o relație între două persoane – și nu există doi oameni identici! Nu te aștepta ca relația ta actuală să evolueze la fel ca cele precedente. Partenerul tău este un individ unic, cu experiențe diferite față de tine și al cărui mod de a gândi și a se comporta nu se va suprapune cu al tău.

Să te aștepți ca partenerul să acționeze la fel ca tine este ceva greșit, irațional și chiar toxic. Dacă te plângi constant și îl critici pentru comportamentul său, relația voastră se va deteriora.

Cel mai bine este să comunicați, să aveți conversații constructive și să ajungeți la un acord care funcționeze pentru amândoi.

5. Infidelitatea

Femeie privind un cuplu cu gelozie
Infidelitatea distruge componentele de bază ale relației de cuplu: încrederea și respectul.

Un lucru trebuie să fie clar: infidelitatea este trădare. Dacă ești genul de persoană căreia nu-i place monogamia sau nu este capabilă de așa ceva, trebuie să te asiguri că partenerul tău înțelege acest lucru în momentul în care decideți să fiți împreună. Dacă jumătatea ta are impresia că ești monogam, infidelitatea i se va părea un atac la adresa fundamentelor relației voastre: încrederea, respectul și iubirea.

Să fii infidel denotă o lipsă de sinceritate și de angajament. Partenerul tău poate interpreta acest lucru și ca pe o dovadă de egocentrism. Indiferent de cât de dornic este să te ierte și să mergeți mai departe, este posibil ca anumite daune să nu mai poată fi reparate.

Pentru a vă proteja iubirea și a avea o relația de durată și armonioasă, nu subestima costul real al unui singur moment de iresponsabilitate. Merită să-ți pui în pericol familia?

Infidelitatea este unul dintre lucrurile de neiertat pentru adepții monogamiei, așadar nu ar trebui să te surprindă faptul că o asemenea greșeală poate duce la despărțire.

Nu permite relației voastre să moară!

Când iubești pe cineva cu adevărat și vrei să ca această persoană să fie mereu alături de tine, trebuie să o respecți ca individ, ca partener și ca ființă care are încredere în tine. Nimeni nu este obligat să te ierte pentru că l-ai trădat. În plus, chiar dacă vrea să facă asta, există riscul să nu poată.

În concluzie, privește relația de cuplu asemenea unei ființe vii, pe care trebuie să o îngrijești tot timpul. Hrănește-o cu iubire, încredere, respect și aventuri distractive. Menține în viață sentimentul care v-a apropiat inițial.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.