Hiperglicemia și diabetul: semne de avertizare
Știai că hiperglicemia și diabetul sunt cunoscute drept un „ucigaș tăcut” care atacă fără să îți dai seama? Chiar dacă hiperglicemia poate fi recunoscută după anumite semne, acestea sunt deseori confundate cu alte afecțiuni sau probleme temporare.
În articolul de azi, îți prezentăm o serie de simptome care indică prezența hiperglicemiei și care te ajută să detectezi la timp diabetul.
Hiperglicemia: de ce trebuie să îi acorzi o importanță deosebită?
Hiperglicemia poate fi cauzată de diverse modificări în organism. Multe dintre acestea țin de procesarea carbohidraților.
Toate celulele au nevoie de glucoză pentru a avea energie. Pentru ca acestea să își primească „doza” necesară, în corp se desfășoară diverse procese. Atunci când, dintr-un motiv sau altul, acest sistem dă greș, celulele au nevoie de mai multă mâncare pentru a-și îndeplini activitățile.
La început, nu există semne negative care te-ar putea avertiza în privința hiperglicemiei. Însă, odată cu trecerea timpului, simptomele se agravează. Acesta este momentul în care pacienții merg la medic pentru a li se prescrie un tratament, în cazul în care suferă, într-adevăr, de diabet.
Semne care indică hiperglicemia și diabetul
Hiperglicemia slăbește sistemul imunitar. Astfel, organismul este mai vulnerabil la tot felul de infecții și răni care afectează atât pielea, cât și membranele mucoase. În plus, pierzi vase mici de sânge.
După cum poți vedea, este foarte important să fii atent la semnalele pe care ți le transmite corpul tău. În ceea ce privește hiperglicemia, semnele de avertizare sunt următoarele:
Poftă de mâncare în exces
În primul rând, este necesar să faci diferența între foamea propriu-zisă, fiziologică și cea manifestată în plan emoțional. Cea din urmă se caracterizează printr-o alegere irațională a alimentelor și a cantităților consumate.
În cazul nevoii „adevărate” de a mânca, stomacul emite anumite zgomote caracteristice, pot apărea dureri de cap, iar meniul în sine nu are nicio importanță: ai putea mânca orice.
- Hiperglicemia saturează capacitatea celulelor de a consuma glucoză.
- Organismul înțelege acest lucru ca pe o lipsă de nutrienți și îi „cere” creierului să transmită semnalele de rigoare care îți induc senzația de foame.
- În acest fel, obții o doză suplimentară de glucoză, adică de energie, pentru ca totul să funcționeze așa cum ar trebui.
Te-ar putea interesa și:
Hiperglicemia și diabetul provoacă vindecarea mai lentă a rănilor
O altă modalitate de a-ți da seama dacă ai hiperglicemie este următoarea: dacă te-ai tăiat la bucătărie în timp ce găteai, te-ai supus unei intervenții chirurgicale sau ai suferit un accident, rănile tale se vindecă mult mai greu.
Care este explicația? Arterele și venele sunt încărcate cu glucoză, drept pentru care nu mai pot transporta sângele în zonele care necesită vindecare.
Probleme dermatologice
Printre principalele simptome ale diabetului se numără pielea uscată și pruritul. În anumite cazuri, este posibil să îți apară pete închise la culoare în jurul gâtului și pe partea interioară a brațelor.
Infecții fungice
Întrucât diabetul slăbește sistemul imunitar, organismul nu se mai poate apăra de atacurile microorganismelor dăunătoare. Tocmai de aceea, pacienții se confruntă frecvent cu infecții cauzate de ciuperci (în special Candida) și bacterii. Excesul de zahăr creează mediul ideal pentru dezvoltarea și reproducerea rapidă a acestora.
În cazul femeilor, secreția vaginală poate fi o modalitate bună de a descoperi dacă ai o infecție fungică, în special candidoză.
Te-ar putea interesa și:
Hiperglicemia și diabetul produc o scădere în greutate
Pierderea în greutate fără a urma o dietă sau a face exerciții fizice nu este sănătoasă, ci un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat. Dacă ai slăbit fără justificare într-o perioadă scurtă de timp (mai mult de 3 kg pe lună), motivul îl poate reprezenta hiperglicemia.
Când celulele nu primesc glucoză ca sursă de energie, caută „combustibil” în alte locuri. Unde? În proteinele din masa musculară.
În plus, rinichii trebuie să facă un efort suplimentar pentru a elimina excesul de zahăr, fapt care duce la pierderea în greutate (dar și la dezvoltarea insuficienței renale).
Hiperglicemia și diabetul provoacă o sete excesivă
Știi deja că apa este esențială pentru sănătatea organismului și că, în anumite circumstanțe (când este cald afară sau când faci sport), corpul „îți cere” mai multe lichide. Însă dacă îți este sete mereu, chiar dacă bei destulă apă, nu este normal.
Dacă ai hiperglicemie, organismul are nevoie de apă pentru a-și reface depozitele de lichide. Cea pe care ai consumat-o a fost deja folosită pentru a hrăni celulele încărcate cu glucoză.
Nevoia constantă de a urina
Întrucât corpul îți cere permanent apă, îți vine să mergi și la baie mai des. Dacă nu te trezeai niciodată noaptea pentru a urina, iar acum faci asta sau dacă ești nevoit să încetezi orice activitate pentru că nevoia de a-ți goli vezica este prea mare, îți recomandăm să mergi la medic.
Hiperglicemia și diabetul induc o oboseală accentuată
Oricât de mult ai dormi sau te-ai odihni, ești mereu obosit și slăbit. Persoanele cu hiperglicemie se confruntă cu o oboseală accentuată și o senzație de letargie. În plus, dacă se trezesc mereu în timpul nopții pentru a urina, este posibil să nu reușească să se odihnească suficient.
Alte simptome ale hiperglicemiei sunt:
- Vedere încețoșată
- Iritabilitate
- Furnicături la nivelul extremităților
- Cârcei la picioare
- Greață și vomă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lows and highs: blood sugar levels. Diabetes Canada Clinical Practice Guidelines © 2018. [Online]. Avaiable at: https://guidelines.diabetes.ca/docs/patient-resources/lows-and-highs-blood-sugar-levels.pdf
- Understanding blood sugar. Learning About Diabetes, Inc. 2018. [Online]. Avaiable at: https://www.learningaboutdiabetes.org/wp-content/uploads/pdfs-blood-sugar/UnderstandingBloodSugarEN.pdf
- Hiperglucemia American Diabetes Association. 2013. [Online] Avaiable at: http://www.diabetes.org/es/vivir-con-diabetes/tratamiento-y-cuidado/el-control-de-la-glucosa-en-la-sangre/hiperglucemia.html
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.