Descoperă cauzele dinților pătați
Medicii stomatologi studiază aspectul, morfologia și cauzele dinților pătați pentru a descoperi cum să-i trateze și să-i prevină. Pentru pacienți, petele de pe dinți sunt o preocupare cosmetică. Zâmbetul și vorbitul nu ar trebui afectate de decolorările care îți fac dinții să pară lipsiți de strălucire.
Haide să analizăm câteva dintre posibilele cauze ale acestei probleme comune.
Tipuri de dinți pătați
În primul rând, este important de reținut că există două tipuri de pete care pot apărea pe dinți:
1. Extrinseci
Aceste decolorări afectează straturile exterioare ale dintelui. Sunt adesea cauzate de reziduurile pigmentate ale diferitelor băuturi sau alimente. Vinul, cafeaua și sosul de soia le pot provoca.
Și fumătorii au pete extrinseci pe dinți din cauza tutunului. Însă ele pot apărea și din cauza îmbătrânirii și uzurii dinților, chiar și fără a fi expuși la acești factori.
2. Intrinseci
Aceste pete dentare afectează stratul interior al dinților. Traumatismele sau un defect congenital le pot provoca.
Câteodată apar atunci când o femeie gravidă ingerează un anumit medicament în timpul sarcinii, cum ar fi tetraciclinele. O afecțiune specifică care le provoacă este fluoroza, cauzată de aportul excesiv de fluor.
Petele dentare extrinseci pot deveni intrinseci din cauza penetrării. O pată dentară pe smalț, care este stratul cel mai exterior, poate pătrunde în interiorul dintelui până la dentină.
Cauzele dinților pătați
Mai jos, îți vom spune care sunt cauzele cele mai frecvente ale dinților pătați în rândul populației generale. Printre acestea se numără:
- Vârsta: De-a lungul anilor, smalțul dinților devine mai închis la culoare. Uzura îl subțiază, scoțând la iveală straturile interioare, care au o culoare diferită.
- Alimentele: Așa cum am menționat anterior, unele băuturi și alimente pot păta dinții. Cafeaua este unul din principalii vinovați. Vinul roșu, morcovii, citricele și oțetul erodează smalțul și provoacă pete dentare.
- Tutunul: Nicotina duce la apariția unor pete maronii pe dinți.
- Culoarea naturală: Nu toți oamenii au dinți de aceeași culoare. La naștere, diferite nuanțe pot face petele mai evidente.
- Medicamentele: Unele medicamente, cum ar fi difenhidramina și clorhexidina, sunt asociate cu decolorarea dinților. Însă acest lucru se întâmplă doar dacă sunt consumate pentru perioade lungi de timp. Alte medicamente, inclusiv tetraciclinele, perturbă formarea dinților în copilărie.
- Fluoroza: Atunci când o persoană consumă mai mult fluor decât este indicat, acesta se acumulează în corp, în special la nivelul dinților. Fluorul din dinți produce pete.
- Traumatismele: În principal la copii, ai căror dinți sunt încă în curs de dezvoltare. Un traumatism poate altera procesul de creștere, ducând la formarea unei pete.
- Igiena precară: Lipsa periajului sau tehnicile de periaj inadecvate pot provoca pătarea dinților.
Culorile dinților pătați
Nu toate petele dentare sunt la fel. Ele pot avea diferite culori, în funcție de cauze. Culoarea este importantă pentru dentistul consultat din cauza dinților pătați, deoarece poate ajuta la stabilirea diagnosticului.
De pildă, petele albe indică prezența fluorozei. Petele cauzate de acumularea plăcii bacteriene sunt, de asemenea, albe, fiind mai evidente cu cât igiena orală este mai precară.
Culoarea maronie este, de obicei, produsă de alimente sau băuturi. Și tutunul provoacă o colorație maronie la nivelul dinților. Acumularea de resturi alimentare provoacă pete galbene.
Îngălbenirea dinților dezvăluie prezența plăcii bacteriene, care apare din cauza microorganismelor ce au găsit un loc bun pentru a se dezvolta din cauza igienei inadecvate.
Petele verzui sunt mai frecvente la o vârstă fragedă. Asemenea celor galbene, sunt asociate periajului greșit. Pigmentul verde din spatele acestor pete se numește fenazină și este gnerat de anumite bacterii și ciuperci.
Citește și:
Nu în ultimul rând, petele negre de pe dinți au la bază consumul excesiv de fier sau medicamente precum clorhexidina. Acestea constituie un simptom al periodontitei.
Cum să previi dinții pătați
Poți aplica niște reguli de bază pentru a încerca să eviți apariția petelor pe dinți. Unele dintre acestea sunt:
- Îmbunătățește-ți igiena dentară: Periajul corect și frecvent constituie modul principal de a-ți proteja dinții.
- Mergi la dentist: Consultă medicul stomatolog în mod regulat pentru a-ți verifica dinții și a primi recomandări adecvate.
- Redu-ți aportul de băuturi precum cafeaua și băuturile răcoritoare.
- Evită sau lasă-te de fumat.
Ai observat că ai pete pe dinți?
Ar putea să te intereseze:
Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, fă-ți o programare la dentist pentru a descoperi ce se întâmplă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ramírez, Paula, et al. “Prevalencia de manchas blancas antes y después del tratamiento de ortodoncia.” CES Odontología 27.2 (2014): 61-67.
- Morán, Vera, and Dick Bryan. Estudio comparativo de los agentes blanqueadores en dientes con discromía. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
- Viñuela, Alicia Celemín. “ESTUDIO COMPARATIVO DEL COLOR DENTAL SEGÚN EDAD, GÉNERO Y TIPO DE DIENTE.” (2016).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.