Tratamentul zâmbetului gingival - Doza de Sănătate
 

Tratamentul zâmbetului gingival

Zâmbetul gingival poate fi inconfortabil pentru persoana afectată. Deși nu este o problemă de sănătate, poate fi un inconvenient estetic. Astăzi, îți vom spune de ce apare și cum îl poți trata.
Tratamentul zâmbetului gingival

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Zâmbetul este un act sănătos – o dovadă de bucurie și legătură cu alte persoane. Dar, pentru unii, prezența unui zâmbet gingival poate afecta această acțiune simplă. Care este tratamentul zâmbetului gingival?

În cadrul acestei afecțiuni, zâmbetul unei persoane expune mai mult țesut gingival decât în mod normal. Oamenii care suferă de aceasta consideră că gingiile lor sunt prea mari, că dinții sunt prea mici sau că buzele se mișcă prea mult atunci când râd.

Mai jos, îți vom spune în ce constă această modificare și de ce apare. De asemenea, îți vom spune ce soluții există.

Ce este un zâmbet gingival?

Zâmbetul gingival este o afecțiune în care țesutul gingival trece peste dinți. Percepția depinde de fiecare pacient și de caracteristicile feței sale. Dar, în termeni generali, sunt vizibili mai mult de 3 sau 4 milimetri de gingie atunci când pacientul zâmbește.

Această lipsă de proporție între dinți și gingii poate produce efecte vizuale precum gingii foarte mari, dinți foarte mici sau buze mici. Deși nu reprezintă o problemă de sănătate, este o problemă estetică care poate afecta bunăstarea pacienților.

Femeie care zâmbește
Zâmbetul este un act social important, motiv pentru care unii oameni sunt frustrați în ceea ce privește aspectul acestuia.

Ce cauzează zâmbetul gingival?

Originea zâmbetului gingival poate fi dentară, osoasă sau musculară. Poate apărea și din cauza prezenței patologiilor ocluzale sau scheletice. Mai jos, vom detalia cele mai frecvente cauze.

Exces de țesut gingival

Reprezintă prezența mai multor țesuturi gingivale. Gingiile par lungi și dinții, deși au dimensiuni normale, par a fi mici din cauza lipsei de proporție între cele două țesuturi.

Anumiți pacienți prezintă o creștere excesivă a țesutului gingival idiopatic (cauza este necunoscută). Volumul crescut al gingiilor poate apărea și din cauza inflamației sau gingivitei și utilizării anumitor medicamente.

Medicația pentru prevenirea convulsiilor, medicamentele antihipertensive sau inhibitorii sistemului imunitar pot provoca hiperplazie gingivală. Gingiile cresc prea mult în jurul dinților și necesită tratament deoarece pot acoperi complet dinții și pot cauza probleme parodontale.

Buză mică sau cu mobilitate prea mare

Dacă buza este mai mică, nu este suficient de amplă pentru a acoperi gingiile atunci când persoana zâmbește. În cazul buzelor hipertonice sau hiperactive, care sunt mai mobile, acestea se întind și se ridică prea mult. Ca urmare, dezvăluie o cantitate excesivă de țesut gingival.

Diferențe în creșterea dinților

Uneori, zâmbetul gingival se formează din cauza modului în care apar elementele permanente ale dinților. De obicei, există un factor ereditar implicat.

Erupția pasivă modificată are loc atunci când gingiile acoperă mai mult din suprafața dintelui decât în mod normal atunci când dinții erup. O parte din coroana dintelui este acoperită de gingie. Acest lucru produce zâmbetul gingival.

Extrudarea excesivă a unui dinte apare atunci când un element dentar caută contactul cu antagonistul său, care și-a redus nivelul din cauza uzurii excesive sau care nu mai este acolo din cauza unei extracții. Gingia însoțește această mișcare dentară prin creșterea grosimii sale și apariția în timpul zâmbetului.

Probleme ocluzale

În cazurile în care dinții superiori acoperă aproape complet dinții inferiori la ocluzie, vorbim despre o mușcătură excesivă. Poate apărea un zâmbet gingival, deoarece înălțimea dinților și a gingiilor superioare sunt sub nivelul normal.

O mușcătură deschisă poate fi, de asemenea, originea unui zâmbet gingival. Când înălțimea sectorului frontal crește, buzele nu acoperă gingia, lăsând-o expusă.

Cauze osoase

Atunci când maxilarul superior crește mai mult decât în mod normal, apare o afecțiune numită exces vertical maxilar. Nivelul gingiilor și al dinților superiori este mai mic decât în mod normal.

Tratamentul zâmbetului gingival

Există mai multe opțiuni atunci când vine vorba de rezolvarea acestei probleme și de îmbunătățirea aspectului zâmbetului. Alegerea tratamentului va depinde de cauzele care produc problema. Iată câteva dintre opțiunile existente pentru rezolvarea acestei probleme estetice!

Chirurgia gingiilor

Gingivectomia este o intervenție chirurgicală orală care constă în conturarea gingiilor prin îndepărtarea excesului de țesut. Este o intervenție simplă sub anestezie locală, efectuată de parodontist în cabinetul stomatologic.

Cu un bisturiu sau laser, marginile gingiei sunt tăiate, eliminându-se excesul de țesut. O suprafață mai mare a dinților este lăsată neacoperită. De asemenea, poate fi necesară tăierea osului.

Gingiile pot sângera după operație. Dacă recuperarea este rapidă, nu lasă urme.

Chirurgie de repoziționare a buzelor

Atunci când cauza zâmbetului gingival este labială, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a schimba poziția buzelor în raport cu dinții. Aceasta constă în îndepărtarea unei porțiuni de țesut conjunctiv din partea inferioară a buzei superioare pentru a împiedica mușchii implicați în râs să o ridice prea mult.

Din nou, intervenția se efectuează sub anestezie locală. Tăieturile sunt realizate în buză pentru îndepărtarea țesutului conjunctiv și apoi suturate. Recuperarea este rapidă, iar rezultatele sunt permanente, deși există cazuri de recurență.

Chirurgie ortognatică

Chirurgia ortognatică este utilizată în cazul în care originea zâmbetului gingival este creșterea osoasă. Prin intervenție chirurgicală, înălțimea maxilarului poate fi echilibrată.

Aceste cazuri trebuie abordate în mod interdisciplinar. Necesită multă planificare anterioară și sunt însoțite de tratament ortodontic. Schimbarea feței pacientului este foarte vizibilă. Implică utilizarea anesteziei generale în sala de operație. Chirurgul secționează o fracțiune din osul maxilarului și apoi reașază capetele cu plăci sau șuruburi.

Spitalizarea durează câteva zile, iar procesul de recuperare este lent. Benzile și aparatele elastice sunt utilizate pentru a menține maxilarul imobil în timp ce se vindecă. Apoi, operația trebuie completată cu tratament ortodontic. Este un proces lent care durează câțiva ani.

Ortodonție

Utilizarea aparatelor fixe sau detașabile va ajuta la alinierea elementelor dentare în poziția corectă. De exemplu, servește la mutarea dinților cu erupție excesivă.

De asemenea, ortodonția este utilă pentru tratarea problemelor ocluzale, cum ar fi mușcăturile deschise și mușcăturile excesive, care produc efectul vizual al zâmbetului gingival.

Tratamentul zâmbetului gingival la ortodont
Ortodonția poate fi utilă în tratarea zâmbetului gingival în cazuri specifice.

Injecții cu toxină botulinică pentru tratamentul zâmbetului gingival

Injecțiile cu toxină botulinică (botox) pot fi soluția pentru cazurile în care gingia este vizibilă din cauza mișcării excesive a buzelor în sus în timpul zâmbetului. Injecțiile sunt administrate la baza nasului. Ele paralizează mușchii care ridică buzele, lăsându-le mai puțină forță pentru a ridica gingia atunci când pacientul zâmbește.

Dezavantajul acestui tratament este faptul că necesită repetare la fiecare 3 sau 4 luni pentru menținerea efectelor. De asemenea, dacă se injectează prea multă toxină botulinică, zâmbetul va fi distorsionat.

Acid hialuronic

Această substanță este utilă pentru zâmbetul gingival apărut din cauza buzelor hipermobile. Tratamentul constă în aplicarea de material de umplutură în buze. Tratamentul restricționează mișcarea fibrelor musculare. Efectul său poate dura până la 8 luni.

Deși dozele sunt, de obicei, mici și complicațiile sunt rare, este important să cunoaștem efectele adverse ale acestei substanțe.

Zâmbește fără rușine și caută tratamentul zâmbetului gingival

Zâmbetul gingival nu apare din cauza unei probleme de sănătate orală, dar poate fi enervant pentru cei care suferă de acesta. Complexele, frustrarea și obiceiurile ciudate, cum ar fi acoperirea gurii atunci când zâmbesc, sunt frecvente la acești oameni.

Este important să cunoaștem originea problemei pentru a ajunge la un diagnostic adecvat și la o soluție eficientă. Tratamentele sunt variate, așadar discuția cu un medic stomatolog este primul pas în rezolvarea acestei probleme.

Zâmbetul trebuie să fie plăcut pentru toată lumea. Dacă zâmbetul gingival te împiedică să te manifești liber, trebuie să soliciți ajutorul unui profesionist. După cum am menționat, există multe posibilități de a obține un zâmbet care să se potrivească personalității și intereselor fiecărei persoane.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ogando, Mónica González, Nuno Gustavo d’Oliveira, and Josep Mª Ustrell Torrent. “Protocolo diagnóstico de la sonrisa gingival.” Revista Española de Ortodoncia 47.3 (2017): 136-145.
  • Pintado Barros, Ángela María. Diagnòstico y tratamiento para la corrección de la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
  • Del Rey, Sulay Fonseca. “Sonrisa gingival. CaracterÃsticas, etiologÃa y opciones de tratamiento.” Revista de Medicina Isla de la Juventud 19.1 (2018).
  • Briones Manzo, Scarlett. Efectividad estética del alargamiento de corona en casos de sonrisa Gingival. BS thesis. 2020.
  • Guaranda Acuña, Karen Michelle. Tratamiento quirúrgico para la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Falcón-Guerrero, Britto. “Tratamiento de la sonrisa gingival excesiva mediante reposicionamiento labial.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.2 (2018): 112-116.
  • Gregnanin Pedron, Irineu, and Patricia Verónica Aulestia-Viera. “La toxina botulínica como adyuvante en el tratamiento de la sonrisa gingival.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 10.2 (2017): 87-89.
  • Álvarez Romero, Cristina. “Papel de la toxina botulímica en el tratamiento de la sonrisa gingival.” (2018).
  • Mancheno Gálvez, Davis Nicolas. Gingivectomía en paciente con sonrisa gingival a causa de erupción pasiva alterada en dientes anterosuperiores. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Díaz, Deysi Desirée Domínguez, and Ana Isabel López Flores. “Tratamiento multidisciplinario mínimamente invasivo de la sonrisa gingival.” Revista Científica Odontológica 8.2 (2020): e008-e008.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.