Descoperă cauzele durerilor în piept!
Durerea în piept poate proveni de la orice structură care se află în această zonă. Aceasta poate radia dintr-un organ precum esofagul sau din mușchi, nervi sau coaste. Durerea se poate răspândi, ceea ce înseamnă că se poate deplasa spre gât, membrele superioare sau chiar spre față. Descoperă în acest articol cauzele durerilor în piept!
Uneori, această durere începe ca o durere de spate. Totuși, acest lucru depinde de originea sa. Pentru a fi considerată durere în piept, ea trebuie să se manifeste în partea din față.
Mulți oameni se tem de acest tip de durere, pentru că îl asociază inconștient cu problemele cardiace. Aproximativ 5% dintre consultațiile de urgență sunt asociate cu durerile toracice. Sunt mai puțin obișnuite în pediatrie, reprezentând mai puțin de 1% din vizitele la camera de gardă.
În acest articol, vom arunca o privire mai atentă asupra a ceea ce poate provoca o durere în piept.
Pentru ca durerea să fie considerată durere în piept, trebuie să provină dintr-o zonă aflată între gât și abdomen. Unii pot descrie senzația resimțită ca fiind dureroasă, în timp ce alții o pot considera pur și simplu deranjantă.
Cauzele durerilor în piept
Experții împart, de obicei, această durere în două grupe principale: cardiacă și non-cardiacă. Acest lucru le permite medicilor să depisteze rapid durerea care necesită atenție urgentă și cea care poate fi tratată mai târziu.
Mai jos, vom enumera cauzele cardiace ale acestei dureri. Apoi, vom menționa și câteva cauze care pot provoca dureri toracice non-cardiace.
Cauze cardiace
- Boală cardiacă ischemică. Această durere este semnul distinctiv al anginei pectorale și al atacului de cord. Este o durere foarte intensă și debilitantă, care se manifestă brusc. Este localizată în zona inimii și radiază spre membrele superioare și gât. Această durere reprezintă o urgență medicală.
- Ruptură aortică. Deși aorta are un perete gros care rezistă la presiuni mari, se poate rupe în anumite circumstanțe. Aceasta este o afecțiune clinică neobișnuită numită disecție aortică, care provoacă dureri severe. De asemenea, necesită atenție imediată.
- Pericardită. Pericardul este căptușeala inimii. Din diverse motive, poate acumula lichid și se poate umfla, apărând pericardita. Pericardita se manifestă cu dureri în piept, care pot fi intermitente și variabile în funcție de poziția persoanei afectate.
Citește mai mult:
Cauze non-cardiace: dureri toracice pulmonare
- Pneumonie. Infecțiile pulmonare microbiene pot provoca această durere. Poate fi continuă și se intensifică odată cu tusea sau cu mișcările de respirație neobișnuite. În general, este o durere ce se manifestă în partea care coincide cu zona infectată.
- Embolie pulmonară. Arterele și venele sistemului respirator pot fi înfundate cu cheaguri. Această afecțiune este numită embolie pulmonară. Aceste cheaguri se pot forma în plămâni sau provin din alte părți ale corpului. Aceasta este, de asemenea, o problemă extrem de urgentă.
- Pneumotorax. La fel cum inima este înconjurată de pericard, plămânii sunt înconjurați de pleură. Dacă spațiul pe care îl formează pleura se umple cu aer, apare pneumotoraxul. Este foarte dureros și poate fi însoțit și de simptome precum imposibilitatea de a respira.
- Pleurezie. Pleura se poate umfla. Această problemă este cunoscută sub numele de pleurezie sau pleurită. Ca și în cazul pericarditei, durerea este intermitentă și poate varia odată cu schimbarea poziției.
Durere non-cardiacă: durere care apare în tractul digestiv
- Spasme esofagiene. Esofagul trece prin centrul pieptului pentru a face legătura între gură și stomac. Deoarece este un corp gol al cărui perete este format din mușchi, acesta poate suferi spasme. Dacă se întâmplă acest lucru, esofagul se închide, provocând dureri în piept și împiedicând trecerea alimentelor.
- Gastrită. Deși stomacul este mai jos, gastrita și dispepsia se manifestă uneori la nivelul pieptului. Gastrita este, de asemenea, însoțită de simptome digestive, cum ar fi râgâitul, refluxul acid și greața. Durerea în piept cauzată de refluxul gastroesofagian se manifestă în centrul pieptului.
- Calculi biliari. Dacă vezica biliară are calculi, acest lucru poate afecta și pieptul. Cu toate acestea, durerea abdominală este simptomul mai frecvent. În funcție de poziția anatomică a vezicii biliare și de poziția calculilor biliari, unele persoane percep dureri în regiunea pulmonară dreaptă, până la umărul drept.
Citește mai mult:
Alte cauze ale durerii în piept
Așa cum am menționat mai sus, pe lângă organele toracelui și ale abdomenului, și alte structuri și situații pot provoca această durere. Este necesar ca medicii să excludă cele mai grave cauze ale acestei dureri înainte de a încerca să identifice alte cauze care pot fi tratate cu mai multă ușurință.
Aceste cauze sunt:
- Cauze psihogene. Un atac de panică, de exemplu, poate provoca dureri în piept. Cu toate acestea, durerea este psihologică, nu anatomică. Există o senzație de strângere și disconfort în piept, care nu este cauzată de un organ sau de o problemă fizică.
- Costocondrită. Aceasta este inflamația cartilajului care leagă coastele de stern. Un efort sau o lovitură intensă poate declanșa boala. Este ușor de tratat cu medicamente antiinflamatoare și comprese locale reci.
- Mialgie. În acest caz, mușchii care formează peretele toracic pot avea răni din cauza efortului intens și hematoame cauzate de o lovitură sau pot fi inflamați. În general, tratamentul constă în medicamente antiinflamatoare.
- Nevrită. Nervii care trec printre coaste se pot inflama și pot fi o sursă de durere în piept. Un exemplu clasic este herpesul zoster, în care infecția virală se manifestă prin durere severă și arsură care se întinde de-a lungul nervului afectat.
După cum poți vedea, există nenumărate cauze ale acestui tip de durere. Consultă medicul dacă ai întrebări legate de cauzele durerilor în piept.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Amsterdam EA, Wenger NK, Brindis RG, et al. 2014 AHA/ACC guideline for the management of patients with non-ST-elevation acute coronary syndromes: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014;64(24):e139-e228.
- Bonica JJ, Graney DO. General considerations of pain in the chest. En: Loeser. Bonica’s management of pain. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2001. p. 1114-48.
- López Bescos L, Fernandez Ortiz A, Bueno Zamora H, Coma Canella I, Lindon Gorbi RM, Cequier Fillat A, et al. Guías de práctica clínica de la Sociedad española de Cardiología en la angina inestable /Infarto sin elevación ST. Rev Esp Cardiol 2000; 53:838-50.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.