Descoperă principalele trăsături de personalitate!
Când vorbim despre trăsături de personalitate, ar trebui să evităm să ne gândim la o construcție definită. Dimpotrivă, este un concept care a interesat mereu diferite discipline, pe lângă psihologie.
Înțelegând cum sunt oamenii, putem înțelege comportamentul lor. Trăsăturile de personalitate ne pot oferi câteva indicii, dar nu vorbim despre adevăruri sau propoziții terminate.
Ce este personalitatea?
În termeni generali, personalitatea este definită ca un model de sentimente, gânduri și comportamente caracteristice, care este stabil și persistent în timp (Phares, 1988) .
Modelul menționat este alimentat sau este un amestec de aspecte biologice (cunoscute ca temperament) și aspecte ale experienței și influenței mediului (caracterologice).
Principalele trăsături de personalitate
Personalitatea este unul dintre subiectele de care s-a ocupat psihologia de-a lungul timpului. Diferite școli și teorii au definit personalitatea.
De exemplu, Freud a dezvoltat o teorie a personalității influențată de motivații inconștiente, în timp ce Raymond Cattel s-a gândit la o abordare diferită, abordând personalitatea ca pe ceva măsurabil. Rogers și Allport s-au bazat pe influența fenomenelor din jur.
Departe de a fi ceva uniform, personalitatea poate fi unul și mai multe lucruri în același timp. Una dintre cele mai cunoscute abordări în ceea ce privește explicarea sa are de-a face cu cele 5 mari trăsături de personalitate, cunoscute și sub numele de OCEAN grație acronimului pe care îl formează în limba engleză.
Citiți și: Personalitatea INFJ, cea mai ciudată dintre toate
1. Deschidere către experiență (O)
Se referă la tendința spre curiozitate, orientarea spre descoperire, expresivitatea emoțională și receptivitatea la idei și experiențe noi. De exemplu, individul va fi mai deschis la schimbare. O persoană cu un scor mai mic va fi mai rezistentă la a experimenta situații noi.
2. Responsabilitate (C)
Este modul în care ne organizăm, în care ne orientăm către obiectivele noastre și angajamentul față de acestea. Astfel, cineva care are un înalt simț al responsabilității va fi cineva care planifică, care se pregătește și care se lasă ghidat de timp.
Cei mai puțini responsabili se vor simți mai puțin presați de termene limită și pot tinde spre amânare.
3. Extraversie (E)
Este tendința de a participa la situații sociale și de a simți bucurie și optimism. Opusul este introversia.
Introversia este orientarea spre solitudine. Nu este același lucru cu a fi timid. Cineva care este introvertit poate prefera izolarea. O persoană timidă poate avea dificultăți în interacțiunea socială.
4. Bunătate (A)
Este vorba despre empatia sau ostilitatea față de ceilalți. Cineva cu o tendință mai mare spre bunătate va fi interesat de ceilalți. Dimpotrivă, cineva cu mai puțină bunătate va simți mai puțin interes față de preocupările celorlalți și va avea tendința de a avea mai puțină empatie.
5. Nevrotism (N)
Este tendința către disconfort psihologic și comportament impulsiv. Cineva care este foarte nevrotic poate să-și facă griji în cea mai mare parte a timpului și să fie mai predispus la stres.
Ce informații ne pot furniza principalele trăsături de personalitate?
A vorbi în termeni de trăsături de personalitate ar trebui să ne permită să obținem câteva indicii despre caracteristicile generale ale oamenilor, dar în niciun caz nu trebuie să ne facă să-i vedem ca subiecte definite, terminate sau ermetice.
Este vorba despre găsirea unui echilibru între aceste trăsături de personalitate. De exemplu, responsabilitatea este pozitivă și ne poate aduce beneficii în atingerea obiectivelor, dar poate fi și dăunătoare dacă devenim obsedați de muncă.
Aceste profiluri ne ghidează și în ceea ce privește preferințele. Astfel, cineva care este interesat de experiențe noi se va simți mai confortabil când apar noi provocări la locul său de muncă decât cineva care prețuiește siguranța rutinei.
La nivel terapeutic, indicațiile nu sunt aceleași pentru cineva care are dificultăți în ceea ce privește controlul impulsurilor și pentru cineva care are probleme în a lua decizii.
Să ne amintim că oamenii sunt mult mai mult decât un catalog și că putem fi într-un fel la nivelul relațiilor sociale, dar diferiți când vine vorba de locul de muncă. Anumite trăsături pot funcționa diferit în funcție de zonă, de circumstanță sau de scopul urmărit.
Suntem mai complecși decât o listă
Desigur, clasificarea bazată pe aceste trăsături de personalitate este doar o modalitate simplificată de abordare a realității umane complexe. Nu suntem o simplă listă de caracteristici, ci suntem influențați (permanent) de circumstanțe și de tot ce se întâmplă în mediu.
Personalitatea are și o componentă socială. Nu putem nega că multe trăsături sunt promovate sau dezvoltate diferențiat în funcție de sex și vârstă, printre alți factori.
De exemplu, în anumite circumstanțe, cineva poate fi văzut ca aventuros sau iresponsabil, ca foarte sociabil sau dezinhibat. Prin urmare, generalizările trebuie să fie urmate de nuanțe de la caz la caz.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Palacios Cruz, Jenny, & Montaño Sinisterra, Merfi, & Gantiva, Carlos (2009). Teorías de la personalidad. Un análisis histórico del concepto y su medición. Psychologia. Avances de la disciplina, 3(2),81-107.[fecha de Consulta 15 de Mayo de 2022]. ISSN: 1900-2386. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=297225531007
- Rodriguez de Diaz, M. L., & Diaz-Guerrero, R. (1997). Son universales los rasgos de la personalidad?. Rev. latinoam. psicol, 35-48.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.