Descrierea și caracteristicile pitiriazisului versicolor - Doza de Sănătate
 

Descrierea și caracteristicile pitiriazisului versicolor

Multe patologii pot modifica pigmentarea normală a pielii, iar pitiriazisul versicolor este una dintre ele. Este o infecție fungică destul de frecventă la tinerii din întreaga lume.
Descrierea și caracteristicile pitiriazisului versicolor

Ultima actualizare: 24 februarie, 2021

Pielea este prima linie de apărare împotriva microorganismelor patogene. De aceea, infecțiile fungice precum pitiriazisul versicolor sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru solicitarea consultațiilor dermatologice. În acest articol, vom discuta despre caracteristicile pitiriazisului versicolor.

În primul rând, reține faptul că un număr mare de microorganisme populează suprafața pielii și fac parte din microbiota normală. Acestea sunt inofensive în condiții normale, dar pot provoca infecții în anumite circumstanțe.

Ce este pitiriazisul versicolor?

Această infecție fungică a pielii, cunoscută și sub numele de Tinea versicolor, apare din cauza unei ciuperci din genul Malassezia. Conform mai multor studii, agentul cauzal poate varia în funcție de locația geografică. M. globosa este responsabilă de infecții în țările temperate și M. furfur în cele tropicale.

Această boală afectează în mod egal oamenii din toate categoriile sociale și are o distribuție aproape uniformă la nivel mondial. Cu toate acestea, infecția este mai frecventă în țările cu climat cald și umed. Aceste condiții favorizează înmulțirea acestui tip de ciuperci pe piele.

Cele mai afectate persoane tind să fie tinere și există o incidență maximă a bolii între 20 și 40 de ani. Agentul cauzal colonizează pielea fără a provoca leziuni; cu toate acestea, el poate prolifera în anumite condiții și poate duce la o infecție.

Infecție fungică pe piele
Petele cutanate provocate de Tinea versicolor pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente între 20 și 40 de ani.

Caracteristicile pitiriazisului versicolor

Cauze

După cum am menționat mai sus, infecția apare din cauza unei ciuperci din genul Malassezia, comună la nivelul pielii. De fapt, Malassezia furfur a fost izolată în 95% din zonele cu glande sebacee numeroase la diferiți indivizi.

Ciuperca colonizează aceste zone deoarece are nevoie de grăsimi pentru hrană. Anumiți factori care pot modifica compoziția grasă a pielii vor duce la proliferarea microorganismului. În acest fel, numărul tulpinilor ciupercii va crește.

Următoarele situații pot încuraja apariția pitiriazisului versicolor:

  • Un climat cald și umed
  • Transpirație excesivă și purtarea de haine strâmte
  • Sarcina
  • Pielea grasă
  • Utilizarea corticosteroizilor

În plus, o deficiență a sistemului imunitar și administrarea de antibiotice pot promova, de asemenea, apariția bolii. Ambele situații afectează mecanismele de control prin care corpul uman previne proliferarea agenților patogeni.

Simptome

Principala caracteristică a acestei infecții este apariția maculelor cu formă ovală – pete solzoase pe piele. Aceste pete pot fi mai deschise sau mai închise la culoare decât țesutul înconjurător și sunt roșiatice, maronii sau albe.

Leziunile pot apărea oriunde pe corp, deși apar cel mai frecvent pe spate, gât, piept și treimea superioară a brațului. Pot apărea și în pliurile pielii și oamenii le pot confunda cu ușurință cu psoriazisul.

În afară de leziunile cutanate, infecția este, de obicei, asimptomatică, deși poate apărea și mâncărime în anumite circumstanțe – transpirație, de exemplu. Reține faptul că pitiriazisul versicolor nu este nici dureros, nici contagios, dar provoacă un disconfort psihologic important.

Diagnosticul pitiriazisului versicolor

Acum că am stabilit care sunt caracteristicile pitiriazisului versicolor, vom discuta despre metoda de diagnostic.

Stabilirea diagnosticului este destul de simplă. Medicii dermatologi pot pune un diagnostic precis uitându-se pur și simplu la leziunile pielii. Totuși, această afecțiune poate fi confundată și cu alte afecțiuni ale pielii – cum ar fi dermatita seboreică.

Există diferite teste pentru un diagnostic diferențial, deși cel mai frecvent se apelează la observarea directă la microscop. În acest sens, medicii vor lua un eșantion din leziuni, vor adăuga hidroxid de potasiu și vor examina materialul la microscop.

În anumite ocazii, poate fi necesară o cultură cu singurul scop de a face diferența între tipurile de Malassezia care ar putea provoca infecția.

Caracteristicile pitiriazisului versicolor observate la microscop
Tehnicienii de laborator folosesc culturi pentru a diferenția tipurile de ciuperci, nu pentru a confirma un diagnostic.

Tratamente pentru pitiriazisul versicolor

După cum am menționat mai sus, aceasta este o infecție fungică și, prin urmare, antifungicele sunt tratamentul potrivit. Potrivit unor surse medicale, șampoanele și cremele sunt eficiente în majoritatea cazurilor. Astfel, medicii ar trebui să rezerve tratamentul sistemic pentru pacienții care se confruntă cu recidive și eșecul abordării obișnuite.

În ceea ce privește tratamentul topic, utilizarea cremelor, a gelurilor sau a șampoanelor cu ketoconazol sau ciclopirox s-a dovedit eficientă. În plus, utilizarea unui șampon cu sulfură de seleniu în concentrație de 2,5% este foarte benefică. Leziunile dispar, de obicei, în decurs de 1-2 săptămâni în majoritatea cazurilor.

Tratamentul sistemic trebuie utilizat în cazul în care tratamentul topic nu este eficient. În acest sens, fluconazolul, ketoconazolul sau itraconazolul pot fi administrate pe cale orală pentru o anumită perioadă de timp.

Cum se previne pitiriazisul versicolor?

Deși este cauzat de o ciupercă care trăiește pe piele, există mai multe măsuri care pot fi luate pentru a preveni apariția acestei boli. Majoritatea sfaturilor preventive sunt orientate către menținerea unei igiene personale adecvate și reducerea cantității de sebum de pe piele.

În plus, reține faptul că Tinea versicolor este recurentă. Așadar, aportul oral de antifungice este recomandat în lunile calde, cu autorizație medicală prealabilă, dacă ai fost anterior afectat de aceste ciuperci.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.