Dezinfectarea casei cu oțet: este eficientă?
Cu siguranță ai auzit de dezinfectarea casei cu oțet – pe lângă faptul că oțetul este un ingredient culinar extraordinar, desigur! Oamenii îl folosesc de mult timp pentru a-și curăța bucătăria, baia și alte suprafețe din casă.
Oțetul ca produs de curățare este destul de eficient atunci când vine vorba de eliminarea mirosurilor neplăcute și îndepărtarea murdăriei și chiar a petelor. Unii oameni îl amestecă cu alte substanțe, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, pentru rezultate mai eficiente.
Cu toate acestea, trebuie să fii atent/ă când îl folosești. Este cu siguranță un produs de curățare eficient, dar nu atât de puternic ca dezinfectant. Citește mai departe pentru a afla care sunt cele mai bune utilizări ale oțetului și când este cazul să folosești un alt dezinfectant!
Dezinfectarea casei cu oțet: cât de eficientă este?
Termenii de curățare și dezinfectare sunt diferiți, chiar dacă oamenii îi folosesc în mod interschimbabil. Astfel, produsele de curățare îndepărtează murdăria, resturile și chiar și unii germeni de pe o suprafață dată. În schimb, dezinfectanții ucid sau neutralizează bacteriile, virușii și ciupercile.
Oțetul este un excelent produs natural de curățare. Acest lucru se datorează conținutului său de 5% acid acetic. Este mai mult decât suficient atunci când vine vorba de îndepărtarea murdăriei, a prafului și a reziduurilor de grăsime.
După cum am menționat mai sus, oțetul nu este un dezinfectant excelent, așadar utilizările sale în acest sens sunt destul de limitate. De exemplu, este bun numai împotriva anumitor tipuri de microorganisme dăunătoare, cum ar fi Salmonella și E. coli. Citește mai departe pentru a descoperi două studii de caz despre proprietățile dezinfectante ale oțetului!
Citește mai mult:
1. Dezinfectarea periuțelor de dinți
Aceasta este una dintre cele mai frecvente utilizări ale oțetului în gospodărie. Unele studii comparative confirmă faptul că oțetul are rezultate bune în dezinfectarea periuțelor de dinți, la fel ca și triclosanul, un ingredient din apa de gură.
Periuțele de dinți au fost înmuiate în ambele lichide separat, timp de două minute. Apoi, au fost determinate bacteriile ucise de fiecare dintre acestea. Reține faptul că eficacitatea oțetului nu se limitează la Escherichia coli. Cu toate acestea, nu a neutralizat în totalitate celelalte tipuri de bacterii prezente pe periuțe.
2. Dezinfectarea legumelor
Potrivit cercetărilor, scufundarea frunzelor de salată într-o soluție de apă și oțet reduce prezența bacteriilor E. coli. De asemenea, nu afectează textura sau aroma frunzelor. Totuși, proprietățile sale ca dezinfectant sunt limitate în acest scop și, prin urmare, cercetătorii nu îl recomandă.
Care sunt cei mai buni dezinfectanți?
Aceste substanțe ar trebui să poată ucide 99,9% din germenii dăunători în 5 până la 10 minute după aplicare. Mai mult, aceste tipuri de produse conțin substanțe precum etanolul (alcool etilic), izopropanolul, peroxidul de hidrogen (apa oxigenată), compușii fenolici și înălbitori sau hipocloritul.
Produsele sunt disponibile pe piață sub formă de spray-uri, lichide, tablete, geluri sau șervețele umede. Important este să verifici eticheta și să te asiguri că aceste substanțe sunt prezente în produs.
Oțetul este un bun dezinfectant?
Cu siguranță este, dar cu multe limitări. Este un produs ecologic, care îți va ușura treburile de curățare a gospodăriei. De exemplu, îl poți utiliza pentru a curăța ferestrele și alte suprafețe, precum și piscinele, țevile, bucătăria, electrocasnicele și dușurile, printre altele.
Cu toate acestea, acidul acetic [conținut de oțet] nu este recomandat pentru orice suprafață. Poate deteriora lemnul ceruit, granitul, marmura, fonta și aluminiul.
Iată câteva modalități de a folosi oțetul ca produs de curățare.
1. Curăță țevile
Acest mod de utilizare a oțetului nu te va ajuta doar să desfunzi scurgerile, ci va elimina și mucegaiul și depozitele de minerale. Tot ce trebuie să faci este să torni trei căni de apă clocotită în țeava înfundată și să adaugi o ceașcă de bicarbonat de sodiu. Apoi, adaugă o ceașcă de oțet amestecat cu puțină apă. Așteaptă 10 minute și toarnă din nou 2 căni de apă clocotită.
Citește mai mult:
2. Îndepărtează petele de pe pahare
Pentru a scăpa de petele de pe pahare, pune o linguriță de bicarbonat de sodiu și o linguriță de oțet în interiorul lor. Amestecă, așteaptă câteva minute și clătește paharele ca de obicei.
3. Curăță bine cuptorul cu microunde
Nu ai nevoie de un degresant puternic pentru igienizarea cuptorului cu microunde. O soluție de 1/4 oțet cu 3/4 apă este foarte utilă. Pune-o în cuptor pentru câteva secunde sau până când începe să elibereze abur. În cele din urmă, îndepărtează orice murdărie rămasă cu o cârpă umedă.
Nu amesteca niciodată oțetul cu înălbitor, deoarece acest lucru duce la degajarea substanțelor nocive.
O rețetă pentru o soluție de curățare cu oțet
Vei avea nevoie de următoarele pentru a face propriul produs de curățare pe bază de oțet:
- 1/2 cană de oțet alb distilat
- 2 căni de apă distilată sau filtrată
- O sticlă cu spray
Amestecă totul într-o sticlă cu pulverizator și folosește soluția pentru a curăța orice suprafață; apoi șterge suprafața cu o cârpă curată
Dezinfectarea casei cu oțet este posibilă, dar ai grijă!
Pe scurt, oțetul nu este un dezinfectant de încredere pe care să îl folosești în casă, dar este cu siguranță un agent de curățare eficient. Iată câteva recomandări pentru curățarea și dezinfectarea spațiilor:
- Mai întâi, aerisește camerele înainte de a utiliza orice produs de dezinfectare.
- Sterilizează obiectele pe care le folosești cel mai mult și uiți adesea să le cureți, cum ar fi clanțele ușilor, întrerupătoarele, telecomenzile și telefoanele (utilizează 70% alcool în acest scop).
- Citește etichetele produselor de curățare înainte de a le utiliza și urmează întotdeauna sfaturile producătorului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Uzárraga, J. L. (2017). Desinfectante Y Gel Anti-Bacterial, Teniendo Como Base A La Flor De Jamaica(Doctoral dissertation, Instituto Tecnológico De Durango).
- Rodríguez-Angeles, G. (2002). Principales características y diagnóstico de los grupos patógenos de Escherichia coli. salud pública de méxico, 44(5), 464-475.
- Gaona Tapia, M. E. (2014). Estudio comparativo entre el vinagre y el triclosán como sustancias alternativas para la desinfección de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2014.).
- Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección. sci. tech. Off. int. Epiz, 14(1), 143-163.
- Souza, Giovanna C, Spinosa, Wilma A, & Oliveira, Tereza CRM. (2018). Sanitizing action of triple-strength vinegar against Escherichia coli on lettuce. Horticultura Brasileira, 36(3), 414-418.
- Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología, 34(2), 156-174.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.