Diagnosticul și simptomele spondiloartropatiei
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
În linii mari, spondiloartropatiile se referă la bolile legate de artrita inflamatorie. Putem identifica diferite patologii care aparțin grupului de spondiloartropatii. Toate au simptome destul de frecvente. În rândurile de mai jos, vom discuta despre diagnosticul și simptomele spondiloartropatiei.
Ce sunt spondiloartropatiile?
Spondiloartropatiile se referă la boli care sunt legate de artrita inflamatorie.
După cum afirmă articolul „Patogenia spondiloartropatiilor seronegative”, spondiloartropatiile constituie un tip de artrită inflamatorie. Dacă diagnosticul este seronegativ, acest lucru înseamnă că nu afectează articulațiile periferice și atlanto-axiale, enterita sau zonele extraarticulare.
Ce boli sunt incluse în grupul spondiloartropatiilor? Acesta sunt enumerate în articolul „Spondiloartropatiile. Utilitatea criteriilor de clasificare”. Să vedem care sunt acestea:
- Spondilită anchilozantă. O boală reumatică cronică.
- Artrită psoriazică. Inflamația cronică a articulațiilor periferice, a coloanei vertebrale și a entezelor, asociată cu prezența psoriazisului.
- Spondiloartrită juvenilă. La fel ca boala de mai sus, dar afectează pacienții tineri.
- Artrită reactivă. Inflamația articulațiilor care apare din cauza unei infecții.
- Artrită enteropatică. Asociată cu boala Crohn și colita ulcerativă inflamatorie (UC).
Grupul de spondiloartropatii include, de asemenea, spondiloartrita nediferențiată (uSpA). Deși se referă la un grup de pacienți cu caracteristici care îi fac pe medici să suspecteze această boală, criteriile de diagnostic nu permit încadrarea în altă categorie.
Simptomele spondiloartropatiei
Acum că am enumerat bolile care se încadrează în grupul spondiloartropatiilor, vom vedea simptomele care le caracterizează. În ciuda faptului că, așa cum am explicat mai sus, există diferite boli asociate, toate au simptomele pe care le vom vedea mai jos:
- Dureri lombare. De obicei, acesta este principalul semn de avertizare care arată că ceva nu este în regulă.
- Durere și umflături. Afectează brațele și picioarele. Cu toate acestea, nu este un simptom foarte frecvent.
- Fuziune spinală. Este o consecință a spondilitei anchilozante, care provoacă dureri de spate.
Acestea sunt câteva dintre simptome. Totuși, așa cum am menționat mai sus, pot apărea și psoriazisul sau boala Crohn. Este important să mergi la medic dacă simți vreun disconfort. Medicul poate solicita testele adecvate și te poate diagnostica.
Diagnostic
Când mergi la medic din cauza oricărui simptom pe care l-am explicat mai sus, acesta va solicita o serie de teste. În primul rând, îți va examina istoricul medical și apoi va continua cu un examen fizic. Dacă nu este suficient, există și alte opțiuni:
- Raze X. Acestea vor permite medicului să vadă modificările care au avut loc la nivelul articulațiilor. Cu toate acestea, dacă schimbările sunt foarte recente, este posibil să nu fie remarcabile.
- Rezonanță magnetică. Permite medicilor să detecteze semnele timpurii ale spondiloartropatiilor care nu ar apărea la razele X.
În mod normal, înainte de a face aceste teste, medicii solicită un test de sânge. Dacă markerul genetic HLA-B27 este detectat în sânge, este probabil ca pacientul să sufere de spondiloartropatie. Cu toate acestea, este necesară și o radiografie sau un RMN pentru a confirma boala.
Cum sunt tratate spondiloartropatiile?
Acum că știi care sunt simptomele spondiloartropatiei, cu siguranță te gândești la opțiunile actuale de tratament. Dacă există o fuziune a coloanei vertebrale, alegerea evidentă este intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, dacă afecțiunea nu este gravă, profesioniștii din domeniul medical apelează în principal la:
- Exerciții care promovează flexibilitatea și mobilitatea articulațiilor
- Medicamente care ajută la reducerea durerii și a inflamației
- În cazurile severe, este necesară o intervenție chirurgicală de substituție totală sau parțială.
Pe scurt, un diagnostic precoce al unei spondiloartropatii îți va permite să iei măsurile necesare pentru a evita să fii supus unei intervenții chirurgicale. Însă acest lucru nu este întotdeauna ușor, deoarece poți atribui durerea unei posturi deficitare, de exemplu.
Acest articol își propune să scoată în evidență importanța de a consulta întotdeauna medicul. Tratamentul timpuriu te va ajuta să eviți multe probleme în acest tip de situație.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ávila, D. G. F., Beltrán, A., Patiño, J. L., Sanmiguel, E. R., Karam, C. M., Moreno, P. S., … & Oñate, R. V. (2009). Diagnóstico de artritis psoriática. Revista Colombiana de Reumatología, 16(4), 342-351.
- García Carballo, M. Mª., Miraflores Carpio, J. L., & García Parejo, Y.. (2001). Artritis reactiva: A propósito de un caso. Medifam, 11(8), 92-94. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682001000800011&lng=es&tlng=es.
- González Cortiñas, Modesto, Faurés Vergara, Lourdes, Rodríguez Viera, Ricardo, & Gómez Arbesú, Jesús. (1997). HLA B27 y las espondilartropatías seronegativas. Revista Cubana de Medicina, 36(1), 24-28. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75231997000100005&lng=es&tlng=es.
- Kokuina, Elena, Chico, Araceli, Estévez, Miguel, Calzadilla, Flora, & Gutiérrez, Ángela. (2007). Espondilitis anquilosante primaria: patrones clínicos en pacientes cubanos. Revista Cubana de Medicina, 46(1) Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232007000100006&lng=es&tlng=es.
- Sampaio-Barros, PD, Carvalho, MAP, Azevedo, VF, Campos, WR, Carneiro, SCS, Giorgi, RDN, Gonçalves, CR, Hilário, MOE, Keiserman, MW, Leite, NH, Pereira, IA, Vieira, WP, Vilela, EG, Xavier, RM, & Ximenes, AC. (2004). Espondiloartropatias: outras artropatias. Revista Brasileira de Reumatologia, 44(6), 470-475. https://dx.doi.org/10.1590/S0482-50042004000600013
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.