Logo image
Logo image

Dieta în insuficiența renală: ce trebuie să știi

5 minute
Dieta corectă în insuficiență renală este foarte importantă pentru a preveni malnutriția și pentru a încetini evoluția bolii. Citește acest articol pentru a afla o mulțime de informații vitale pentru sănătatea ta!
Dieta în insuficiența renală: ce trebuie să știi
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Persoanele care suferă de insuficiență renală, în special în forma cronică a bolii, trebuie să facă modificări în alimentație pentru a rămâne sănătoase și pentru a reduce acumularea de substanțe toxice pe care rinichii nu le pot elimina. În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre dieta în insuficiența renală.

Nutriția și insuficiența renală

În cazul pacienților cu insuficiență renală cronică, malnutriția proteic-calorică este frecvent întâlnită. De asemenea, aceasta este un bun prezicător al mortalității și morbidității. Prin urmare, satisfacerea nevoilor nutriționale ale pacienților cu insuficiență renală este importantă pentru a preveni malnutriția.

În primul rând, trebuie să știi că există diferite stadii ale bolii. Există insuficiență renală acută, insuficiență renală cronică și terapie de substituție renală (hemodializă și dializă peritoneală). În acest articol, vom prezenta îndrumări generale privind nutriția în această boală. Cu toate acestea, sfaturile noastre trebuie adaptate la starea de sănătate a pacientului.

Citește mai mult:

Principalele cauze ale durerii de rinichi

Dieta în insuficiența renală

Dieta în insuficiență renală este considerată strictă, deoarece acești pacienți trebuie să limiteze sau să elimine mai multe grupe alimentare. Cu toate acestea, dacă pacientul face continuu dializă, dieta sa nu este la fel de restrictivă.

Ține sub control aportul de proteine

Some figure
Este important ca nutriționistul să adapteze cantitatea de proteine din dieta pacienților cu insuficiență renală.

Restricția proteică în cazul pacienților cu insuficiență renală moderată încetinește progresia bolii. Deși proteinele pun presiune pe rinichi, toți oamenii trebuie să le consume. În prezent, experții recomandă diete cu conținut redus de proteine dacă pacientul nu este supus dializei. Cu alte cuvinte, pacientul trebuie să consume 0,8 g/kg corp/zi (60% din proteine având valoare biologică ridicată). Dacă pacientul face dializă, aceste are nevoie de mai multe proteine.

Redu aportul de potasiu și fosfor

Dacă potasiul se acumulează în sânge, acesta crește riscul de anomalii cardiace. Medicii specialiști ar trebui să monitorizeze concentrațiile plasmatice de potasiu.

În plus, nivelul ridicat de fosfor din sânge continuă să afecteze semnificativ oasele. Restricția proteică reprezintă și o reducere a aportului de fosfor. Este important să îți limitezi consumul dacă ai probleme renale sau dacă medicul îți recomandă să faci acest lucru.

Consumă suficient calciu și vitamina D

De obicei, pacienții cu insuficiență renală au un deficit de calciu din cauza absorbției intestinale precare. Este necesară și administrarea de vitamina D, deoarece deficitul poate provoca ateroscleroză, disfuncție endotelială sau hipertrofie ventriculară. Într-un studiu apărut în publicația Nefrologie, experții sugerează faptul că suplimentarea cu vitamina D oferă beneficii vasculare, motiv pentru care este o idee bună ca aceasta să fie consumată de cei cu probleme renale.

Controlează-ți aportul de sare

Alți factori care trebuie luați în considerare atunci când vine vorba de dieta în insuficiență renală este controlul aportului de sodiu. Sodiul determină retenția de lichide pe care rinichii nu le pot elimina. Dacă pacientul nu suferă de hipertensiune arterială, acesta poate consuma 1000-2000 mg de sodiu pe zi.

Îți recomandăm:

5 băuturi din plante care previn pietrele la rinichi

Limitează-ți aportul de lichide

Some figure
Pacienții cu insuficiență renală trebuie să își limiteze aportul de lichide, în special în cazurile de tratament prin dializă.

Dacă pacientul face dializă, acesta ar trebui să-și monitorizeze aportul de lichide, deoarece persoanele care urmează acest tratament nu urinează des. Dacă beau multe lichide și nu le excretă, acesta se poate acumula în glezne și chiar în plămâni și inimă. De asemenea, este recomandat ca pacienții să se cântărească mereu pe aceeași cântar, pentru a se asigura că nu vor câștiga în greutate între sesiunile de dializă.

Dieta în insuficiența renală: sfaturi utile

Pentru a respecta cele prezentate mai sus, este important să ai în vedere următoarele sfaturi de nutriție. Cu toate acestea, cel mai bine este să te consulți direct cu medicul specialist sau cu nutriționistul, pentru a putea fi consiliat în funcție de nevoile tale specifice.

  • Consumul de proteine ​​găsite în carne, pește, produse lactate și ouă trebuie adaptat în funcție de fiecare pacient.
  • În plus, pacienții ar trebui să își controleze consumul de leguminoase, legume, fructe, nuci și cacao, deoarece aceste produse conțin cantități mari de potasiu. Este necesar ca pacienții să urmeze acest sfat pentru a evita hiperkalemia.
  • Când vor consuma legume, leguminoase sau cartofi, persoanele cu probleme renale ar trebui să le înmoaie în apă timp de trei ore înainte de a le găti. Apoi, ar trebui să le fiarbă de câteva ori, aruncând de fiecare dată apa de gătit. De asemenea, după fierbere, aceste alimente trebuie sotate pentru a li se reduce conținutul de apă.
  • O altă metodă de a consuma legume este alegerea celor congelate. De asemenea, pot fi consumate compoturi de fructe sau fructe gătite (până la de două ori pe zi).
  • În plus, este mai bine ca pacienții să mănânce pâine prăjită, deoarece aceasta conține mai puțină apă.
  • Cu toate acestea, pacienții ar trebui să își limiteze consumul de produse din cereale integrale, deoarece acestea sunt bogate în fosfor și potasiu.
  • Bolnavii ar trebui să evite și băuturile răcoritoare, chiar dacă acestea nu sunt îndulcite artificial. Aceste lichide nu elimină în mod corespunzător senzația de sete. În plus, nu sunt deloc sănătoase pentru organism!
  • Pacienții trebuie să evite alimentele ultraprocesate, supele sau piureurile instant, cârnații, carnea și peștele afumat și gustările ambalate, astfel încât să-și reducă aportul de sare.
  • Aceștia trebuie să consume cu moderație produse lactate integrale, deoarece acestea conțin fosfor.

Concluzii

Așa cum ai putut vedea mai sus, pacienții cu insuficiență renală trebuie să urmeze o dietă strictă. Dacă suferi de probleme renale, nu ezita să vizitezi specialiști care îți pot adapta dieta și tratamentul în funcție de nevoile tale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aggarwal, H. K., et al. “Assessment of Malnutrition Inflammation Score in Different Stages of Chronic Kidney Disease.” prilozi 39.2-3 (2018): 51-61.
  • Assimon, Magdalene M., et al. “Nutritional vitamin D supplementation in haemodialysis: A potential vascular benefit?.” Nephrology 17.3 (2012): 237-242.
  • Serván, P. Riobó, and A. Ortíz Arduán. “Nutrición e insuficiencia renal crónica.” Nutrición Hospitalaria 5.1 (2012): 41-52.
  • Sociedad Andaluza de Nefrología. NEFROSAN.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.