Dieta ketogenică și alcoolul: tot ce trebuie să știi
 

Dieta ketogenică și alcoolul: tot ce trebuie să știi

Descoperiții motivele pentru care consumul de alcool în contextul unei diete ketogenice nu este indicat! Riscurile sunt mari.
Dieta ketogenică și alcoolul: tot ce trebuie să știi
Saúl Sánchez Arias

Verificat și aprobat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alcoolul este o substanță toxică care poate fi periculoasă în dieta ketogenică, așa că cel mai bine este să-l evitați complet. În caz contrar, pot apărea efecte nocive asupra sistemului nervos central.

De asemenea, alcoolul va afecta negativ alte organe, cum ar fi ficatul. În ciuda acestui fapt, aportul său este standardizat astăzi, devenind cel mai popular drog. Care sunt efectele lui?

Dieta ketogenică și alcoolul: pericolul ascuns

În contextul dietei ketogenice, consumul de alcool devine cu adevărat periculos, deoarece poate crește riscul de cetoacidoză. Poate apărea și hipoglicemia, deoarece alcoolul este capabil să modifice homeostazia glucozei în organism.

Din aceste motive, trebuie evitat cât mai mult posibil, chiar dacă vorbim de băuturi alcoolice care nu conțin carbohidrați. În mod similar, rețineți că alcoolul oferă o cantitate foarte mare de calorii goale.

Aceste elemente modifică echilibrul energetic al dietei, ceea ce poate duce la o creștere nedorită a grăsimii corporale. Este esențial să prevenim dezvoltarea țesutului adipos pentru a nu dezvolta patologii cronice și complexe, așa cum arată cercetările publicate în revista Current Obesity Reports.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că aportul de alcool crește diureza, care poate condiționa echilibrul electrolitic din organism și poate determina o excreție mai mare a mineralelor importante, precum sodiul.

Este indicat sa evitați aceste pierderi pentru a nu suferi modificări grave precum hiponatremia. Este necesară optimizarea măsurilor de hidratare și evitarea substanțelor diuretice, mai ales în perioadele calde.

Fată care a combinat dieta ketogenica și alcoolul

Alte pericole ale alcoolului

După cum am discutat, alcoolul nu este periculos doar în contextul dietei ketogenice. Există câteva efecte secundare suplimentare. Acest element provoacă o degenerare progresivă a funcției sistemului nervos central.

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Molecular Sciences , consumul regulat de alcool poate condiționa dezvoltarea unor patologii precum Parkinson.

Pericolul este și mai mare în cazul adolescenților. Consumul mare al acestei toxine poate afecta conexiunile neuronale și numărul de celule care alcătuiesc sistemul nervos central, ceea ce îi îngreunează funcțiile.

Pentru a experimenta aceste daune, nu este necesar să ajungeți la un punct de intoxicație cu alcool, ci este suficient un aport moderat. Printre altele, trebuie remarcat faptul că prezența acestei substanțe în dietă este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția problemelor legate de ficat.

Ciroza alcoolică poate fi experimentată în urma consumului excesiv. Alte tipuri de modificări inflamatorii vor apărea chiar și în cazul unui consum moderat. O investigație publicată în revista Annals of Hepatology confirmă acest lucru.

Alternative la alcool în dieta keto

Dacă sunteți în căutarea unor alternative pentru a reduce consumul de alcool, o opțiune bună poate fi apa carbogazoasă. Mulți oameni se bucură de o băutură răcoritoare carbogazoasă, în acest caz fără adaos de zaharuri.

Apa carbogazoasă nu scoate corpul din cetoză și nu dăunează organismului, atât timp cât este consumată cu moderație. Doar acele persoane cu tendința de a experimenta dureri intestinale sau gaze pot fi afectate de acest tip de băutură.

Femeie care bea apă
Apa este cea mai bună băutură pentru hidratarea organismului în orice tip de dietă.

Dieta ketogenică și alcoolul: mare atenție!

După cum ați văzut, alcoolul este o substanță periculoasă și toxică pentru sănătate, care trebuie evitată, cu atât mai mult în contextul dietei ketogenice (poate duce la o serie de complicații de sănătate).

Cel mai bun lucru pentru o stare optimă de hidratare în acest caz este apa minerală. Astfel, se asigură menținerea echilibrului electrolitic fără ca cetoza să fie afectată. Acest lucru devine și mai important în perioadele calde sau când faceți exerciții fizice regulat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alpert, M. A., Omran, J., & Bostick, B. P. (2016). Effects of Obesity on Cardiovascular Hemodynamics, Cardiac Morphology, and Ventricular Function. Current obesity reports5(4), 424–434. https://doi.org/10.1007/s13679-016-0235-6
  • Peng, B., Yang, Q., B Joshi, R., Liu, Y., Akbar, M., Song, B. J., Zhou, S., & Wang, X. (2020). Role of Alcohol Drinking in Alzheimer’s Disease, Parkinson’s Disease, and Amyotrophic Lateral Sclerosis. International journal of molecular sciences21(7), 2316. https://doi.org/10.3390/ijms21072316
  • Campollo O. (2019). Alcohol and the Liver: The Return of the Prodigal Son. Annals of hepatology18(1), 6–10. https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.7854

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.