Dieta pentru boala celiacă: ce trebuie să știi

Boala celiacă are o prevalență de 1% și este mai frecventă la femei decât la bărbați. Tratamentul de bază constă în urmarea unei diete fără gluten. În acest articol, descoperă tot ce ar trebui să știi despre boala celiacă și dieta potrivită pentru persoanele afectate!
Dieta pentru boala celiacă: ce trebuie să știi

Ultima actualizare: 22 Ianuarie, 2021

În zilele noastre, dieta pentru boala celiacă este din ce în ce mai populară. Din păcate, acest lucru nu apare din cauza faptului că există o mai mare conștientizare a bolii celiace, ci din pricina ideii că este potrivită pentru toți oamenii și chiar mai sănătoasă decât alte diete.

Pacienții celiaci suferă de o intoleranță imună la glutenul din orz, grâu sau secară. Respectiva intoleranță provoacă inflamația mucoasei intestinului subțire. În unele cazuri, pacienții pot fi sensibili și la ovăz, în funcție de istoricul lor genetic.

Tratamentul pentru această afecțiune constă în eliminarea definitivă a glutenului din dietă, deoarece consumul acestuia poate provoca diaree, scaune grase și dureri abdominale. Pentru a face acest lucru, este important să respecți o serie de îndrumări pe care ți le vom explica mai jos.

Dieta pentru boala celiacă: ce trebuie să conțină

Alimente interzise deoarece conțin gluten

Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz, secară, ovăz și derivații acestora. Prin urmare, toate alimentele care conțin aceste cereale trebuie eliminate din dieta pentru boala celiacă. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Făină de grâu, orz, secară, ovăz sau triticale (hibrid de grâu și secară)
  • Paste – fidea, macaroane, spaghete, foi de lasagna preparate folosind grâu
  • Alimente procesate care conțin făină – piure de cartofi instant, sosuri gata preparate, supe instant, etc.
  • Produse de patiserie care conțin grâu
  • Băuturi fermentate preparate din cereale – bere, lager, etc.

Alimente care pot conține gluten

Aceste alimente nu conțin gluten în starea lor naturală, dar, deoarece sunt ultraprocesate, sunt permise numai dacă producătorul dă asigurări în privința absenței acestei proteine ​​pe etichetă.

  • Jeleuri
  • Nuci prăjite sau coapte
  • Nuga și marțipan
  • Supe instant
  • Mixuri de condimente
  • Conserve de carne sau pește
  • Brânză ultraprocesată – topită, light, feliată, etc.
  • Deserturi lactate. Cremă de caramel, budincă, iaurturi aromate, etc.
  • Înghețată

Alimente fără gluten

  • Lapte și produse lactate – iaurturi naturale, unt, smântână, brânzeturi naturale, etc.
  • Pește și fructe de mare proaspete și congelate (fără panadă)
  • Carne proaspătă și congelată (fără panadă). Șuncă serrano, șuncă extra fiartă, piept de pui, piept de curcan, etc.
  • Leguminoase și derivate. Linte, năut, fasole, soia, etc.
  • Cafea, infuzii, băuturi răcoritoare
  • Ulei, sare, oțet de vin, condimente
  • Nuci crude
  • Fructe si legume
  • Orez și porumb
  • Ouă
Alimente incluse în dieta pentru boala celiacă

Recomandări generale

  • Nu cumpăra alimente neetichetate. Producătorii sunt obligați să indice prezența alergenilor în produsele alimentare.
  • Înainte de a comanda mâncare în baruri și restaurante, întreabă cum se pregătesc preparatele pe care vrei să le consumi. Nu le comanda dacă informațiile menționate nu sunt furnizate.
  • Pentru a urma dieta pentru boala celiacă, va trebui să-ți reduci consumul de alimente ultraprocesate.
  • Unele medicamente pot conține gluten. Astfel, este important să consulți medicul sau farmacistul înainte de a începe orice tratament. De asemenea, citește prospectul și eticheta produselor.
  • Poate fi foarte util, în special pentru pacienții nou diagnosticați, să solicite informații de la organizațiile dedicate acestei boli.
  • Verifică etichetele și evită consumul de alimente care conțin următoarele ingrediente: proteine vegetale, malț, sirop de malț, amidon, griș, fibre, arome, drojdie, etc.
Femeie care citește etichetele alimentelor

Recomandări pentru dieta în boala celiacă

Pentru a urma corect o dietă, este esențial să respecți o serie de recomandări, de la modul în care manipulezi alimentele, până la modul în care le gătești. Trebuie să-ți amintești faptul că manipularea necorespunzătoare a alimentelor poate duce la contaminare și poate declanșa disconfort digestiv.

  • Utilizează ustensile diferite atunci când gătești simultan feluri de mâncare cu și fără gluten.
  • Nu ar trebui să prăjești alimente fără gluten în uleiuri în care au fost prăjite produsele care conțin gluten sau aluaturi pe bază de făină.
  • Dacă un singur membru al familiei suferă de boală celiacă, alimentele trebuie gătite și păstrate separat. În acest fel, vei evita contaminarea încrucișată în timpul gătitului.

Este foarte important să respecți fiecare recomandare pe care ți-a oferit-o medicul și să eviți adoptarea oricărei măsuri fără aprobarea sa.

Dacă nu ai fost diagnosticat, dar vrei să urmezi o dietă pentru boala celiacă, ar trebui să știi că, potrivit experților, nu este benefic să eviți alimentele cu gluten dacă le tolerezi și le digeri bine. Dacă ai dubii, îți recomandăm să te adresezi medicului pentru a face testele necesare.

S-ar putea să te intereseze...
Cea mai bună dietă pentru persoanele cu boala celiacă
Doza de SănătateCitește-l în Doza de Sănătate
Cea mai bună dietă pentru persoanele cu boala celiacă

Singura opțiune pentru persoanele cu boala celiacă este să urmeze o dietă fără gluten. Această măsură susține repararea leziunilor intestinale.



  • Wilczek MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
  • Schnabel L., Kesse Guyot E., Alles B., Touvier M., et al., Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle aged adults in France. JAMA, 2019. 179 (4): 490-498.