Diete periculoase pentru sănătate
În zilele noastre, vedem peste tot diete periculoase pentru sănătate, dar care promit pierderea rapidă în greutate. În loc să te ajute, aceste diete deloc magice îți vor provoca probleme grave de sănătate. Vom discuta despre ele în rândurile de mai jos.
Diete periculoase pentru sănătate
Când vorbim despre diete periculoase pentru sănătate, ne referim la planurile alimentare care nu sunt echilibrate și, prin urmare, nu furnizează toate substanțele nutritive de care organismul are nevoie. Dimpotrivă, este posibil ca acestea să promoveze excesiv un aliment benefic, în cantități deloc rezonabile. Trebuie să menționăm faptul că alimentele promovate nu sunt rele, ci consumul excesiv al acestora este dăunător. (Nu uita, chiar și apa poate fi letală dacă bei o cantitate prea mare.)
Citește mai mult:
Există mulți escroci și oameni iresponsabili și, din păcate, internetul este plin de tot felul de diete periculoase pentru sănătate. Dacă ceva sună prea bine pentru a fi adevărat, de obicei nu este. Cu cât slăbești mai rapid, cu atât te vei îngrășa înapoi mai rapid. Acesta se numește efectul yo-yo.
Pe termen lung, persoanele care urmează acest tipar pot ajunge să sufere de dislipidemie. Aceasta este o afecțiune în care nivelul lipidelor din sângele este fie prea mare, fie prea mic.
Dietele miraculoase nu au în spate dovezi științifice. În schimb, acestea se bazează pe opinii și afirmații ale unor necunoscuți, multe dintre ele fiind nu numai periculoase, ci și absurde.
Semnale de avertizare date de dietele periculoase pentru sănătate
Vei ști aproape imediat că urmezi o dietă periculoasă, deoarece vei observa semnalele de avertizare pe care ți le trimite întregul corp:
- Foame extremă: aceste diete sunt adesea restrictive și nu te vei simți niciodată sătul.
- Căderea părului: Dacă ți se întâmplă acest lucru, înseamnă că îți lipsește vitamina B8 (biotină). În plus, aspectul cenușiu al părului, pielea înroșită, unghiile fragile și durerile musculare sunt, de asemenea, indicii ale faptului că urmezi o dietă periculoasă.
- Lipsa de energie: Dacă suferi de lipsă de vitamina C și B, metabolismul tău funcționează mai intens, iar acest efort suplimentar duce la apariția oboselii, însoțită de o anumită apatie și somnolență.
- Cojirea scalpului: Acest lucru poate indica o posibilă lipsă de acizi grași esențiali, cum ar fi omega 3. Aceștia acționează ca lubrifianți în întregul corp.
- Afecțiuni și răni ale gurii: Prezența recurentă a afecțiunilor și a rănilor bucale poate semnala deficiența de vitamina B12. În acest caz, consumă carne de pasăre de curte, carne roșie și ouă.
- Tremurături sau amorțeli la nivelul mâinilor și al picioarelor: Acestea indică o lipsă de vitamine din grupul B, cum ar fi folatul (B9). În plus, B6 și B12 sunt legate de probleme la nivelul nervilor periferici, care pot provoca anxietate, depresie și dezechilibre hormonale.
Consecințele urmării dietelor periculoase
După cum ai putut observa, dietele cu un conținut scăzut de calorii sunt periculoase chiar și atunci când sunt urmate pe termen scurt. În plus, acestea reprezintă un risc inacceptabil pentru sănătate deoarece:
- Cresc riscul apariției sindromului metabolic.
- Duc la malnutriție și deficite de vitamine și minerale.
- Pot declanșa tulburări alimentare, cum ar fi anorexia și bulimia, ceea ce aduce cu sine consecințe și mai grave decât excesul de greutate.
- Produc efecte psihologice negative și promovează alimentația de tip yo-yo.
O dietă sănătoasă
Orice dietă ar trebui să îndeplinească câteva caracteristici pentru a fi eficientă și a nu prezenta un risc pentru sănătate:
- În primul rând, trebuie să urmărești o pierdere treptată și moderată în greutate în funcție de tipul tău de corp, vârstă și sex. Pentru a face acest lucru fără a înregistra deficiențe nutriționale, ar trebui să consumi cel puțin 13 calorii pe kilogram de greutate corporală.
- Un aport echilibrat de nutrienți este foarte important pentru a pierde în greutate într-un mod sănătos, astfel încât să obții nutrienți care provin din fiecare grupă alimentară.
- Pentru buna funcționare a sistemului nervos (creier, nervi), a inimii și a celulelor sanguine (globule roșii, globule albe și trombocite), 40% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din carbohidrați.
- De asemenea, 30% din caloriile zilnice trebuie să provină din proteine din carne, pește, ouă, brânză maturată, iaurt și nuci.
- Procentul rămas din mesele zilnice ar trebui să includă o formă de grăsime animală și o formă de grăsime vegetală. Grăsimea nu este dușmanul tău, ci calitatea proastă a grăsimii este periculoasă pentru sănătate. Prin urmare, stai departe de uleiurile hidrogenate (margarină, ulei procesat și orice alte grăsimi trans).
Îți recomandăm:
Concluzie
Procesul de pierdere în greutate trebuie să dureze o anumită perioadă de timp. Slăbirea trebuie să aibă loc progresiv pentru ca rezultatele să fie de lungă durată. A face acest lucru rapid îți va afecta grav sănătatea.
Da, poți mânca și o felie de tort… atât timp cât îl prepari din ingredientele potrivite!
De asemenea, trebuie să faci tot felul de mici modificări în stilul tău de viață. Schimbarea obiceiurilor nocive trebuie să fie pentru totdeauna. În acest fel, nu vei pierde doar kilogramele de care vrei să scapi, ci vei fi sănătos și te vei simți minunat fizic și psihic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211
- Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.
- Baladia E., Manera M., Basulto J., Las dietas hipocalóricas se asocian a una ingesta baja de algunas vitaminas: una revisión. Actividad Dietética, 2008.