Logo image
Logo image

Diferența dintre tomografie și RMN

3 minute
Una dintre cele mai importante diferențe dintre tomografia computerizată și RMN este metoda imagistică. Tomografia computerizată utilizează raze X, în timp ce RMN-ul necesită un câmp magnetic. Află mai multe în acest articol!
Diferența dintre tomografie și RMN
Ultima actualizare: 16 iunie, 2021

Diferența dintre tomografie și RMN este de natură tehnică. Procedurile necesită metode diferite pentru a captura imaginile. De asemenea, oferă rezultate diferite, așadar medicii aleg o opțiune sau alta, în funcție de ceea ce caută. După cum poți vedea, fiecare procedură este unică.

Diferențele dintre o scanare CT și un RMN sunt numeroase; deși există și multe asemănări. În primul rând, ambele sunt teste de diagnostic care utilizează tehnologia de imagistică. În plus, ambele proceduri sunt examinări non-invazive utilizate pentru a explora, detecta sau exclude bolile.

Medicul poate solicita o procedură sau alta în funcție de starea pacientului. Ambele teste au limite și contraindicații ce trebuie luate în calcul. În orice caz, sunt sigure și foarte eficiente în ciuda diferențelor dintre proceduri.

Scanarea CT sau tomografia axială computerizată

Una dintre primele diferențe clare între o scanare CT și un RMN este echipamentul utilizat pentru fiecare test. Scanarea CT necesită un scaner care utilizează aceeași tehnologie ca și radiografiile tradiționale. Practic, este vorba de a face mai multe fotografii ale interiorului corpului.

Dispozitivul face fotografii din diferite unghiuri, iar un computer asamblează imaginile pentru a afișa o anumită zonă într-o simulare tridimensională. Scanarea CT este similară cu radiografiile, dar mult mai detaliată.

Radiația generată de scaner face ca țesuturile moi să fie mai vizibile decât țesuturile solide. Țesuturile moi sunt toate cele care nu conțin oase, cum ar fi organele, mușchii, ligamentele și vasele, printre altele.

Astfel, țesuturile moi par mai deschise, în timp ce cele mai dense sunt mai întunecate. Radiațiile ionizante produse de scanarea CT sunt minime și, prin urmare, nu afectează sănătatea pacientului. Totuși, nu trebuie făcut abuz de această metodă.

Vezi mai mult:

Utilizările tomografiei computerizate

Some figure

Imagistica prin rezonanță magnetică sau RMN

Un RMN obține imaginile diferit față de o scanare CT. Folosește câmpuri magnetice, magneți și unde radio. Este un sistem complex de operare care permite obținerea de imagini contrastante, adică imagini mai detaliate ale țesuturilor moi.

De exemplu, imagistica prin rezonanță magnetică face fotografii din orice unghi și în două sau trei dimensiuni. Imaginile țesuturilor moi sunt clare, așadar chiar și cele mai mici detalii sunt vizibile. Acest lucru nu se întâmplă în cazul altor proceduri similare.

După cum știi, multe tipuri de probleme ale corpului nu pot fi detectate cu ochiul liber. Acestea sunt vizibile doar în imagini obținute în cele trei planuri ale spațiului – orizontal, coronal și sagital. De asemenea, RMN-ul este extrem de sensibil la mișcarea fluidelor. Acest lucru face posibilă efectuarea unor teste fără a utiliza vreo substanță de contrast.

Descoperă și:

Simptomele și tratamentul acromegaliei

Some figure
RMN-ul este o metodă care nu radiază, așa cum face o scanare CT.

Diferența dintre tomografie și RMN

După cum poți vedea, există mai multe diferențe între o scanare CT și un RMN. Prima diferență este reprezentată de tipul de echipamente utilizate.

Tomografia computerizată presupune prezența unui inel cu radiații. Patul merge dintr-o parte a inelului în cealaltă în timpul testului. În cazul RMN-ului, patul este plasat în întregime într-un tub pe parcursul întregii examinări. Alte diferențe dintre o scanare CT și un RMN sunt:

  • O scanare CT se bazează pe utilizarea razelor X, deci utilizează radiații. RMN-urile folosesc un magnet și antene pentru a detecta semnale ale corpului.
  • RMN-ul generează imagini mult mai clare și detaliate datorită rezoluției ridicate a echipamentului.
  • CT-urile sunt bune pentru leziuni osoase, studii pulmonare și toracice, oncologie și urgențe. RMN-urile sunt utilizate adesea pentru studiul ligamentelor și al tendoanelor, al patologiilor creierului, al leziunilor măduvei spinării și al coloanei vertebrale.
  • Aparatul de scanare CT este silențios, în timp ce aparatul RMN emite un zgomot puternic.
  • Scanarea CT este mai rapidă decât RMN-ul. Aceasta durează aproximativ o jumătate de oră. RMN-ul durează, de obicei, peste o oră.
  • O scanare CT este mai ieftină decât un RMN.

Contraindicații

Scanarea CT nu este potrivită pentru femeile însărcinate, pacienții cu insuficiență renală și cei care sunt alergici la materialul de contrast utilizat în unele dintre aceste proceduri.

În plus, medicii nu efectuează RMN-uri pacienților cu implanturi metalice, proteze din acest material sau anumite tipuri de stimulatoare cardiace.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Ojea, J. G. (2009). Papel de la las nuevas técnicas de imagen (RMN y TAC) en la enfermedad inflamatoria intestinal. Inflamatoria: Revista oficial del grupo EIGA, (3), 16-20.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.