Diferențe de luat în considerare atunci când alegeți între hotel și pensiune
 

Diferențe de luat în considerare atunci când alegeți între hotel și pensiune

Cele mai frecvente opțiuni de ședere în timpul unei călătorii sunt definite de destinație, buget și preferințe. Aflați ce trebuie să luați în considerare pentru a lua cea mai bună decizie.
Diferențe de luat în considerare atunci când alegeți între hotel și pensiune

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când se apropie călătoria, fie pentru câteva zile sau pentru câteva săptămâni, selectarea cazării devine un pas fundamental. Așa cum există diferite tipuri de călătorii, există și alternative de ședere. Cum alegeți între hotel și pensiune? Alegerea între un hotel, hostel sau pensiune depinde de mai multe aspecte care ar trebui luate în considerare.

În ambele cazuri, acestea sunt servicii care oferă tot confortul necesar pentru un sejur plăcut. Cu toate acestea, sunt experiențe diferite.

În general, hotelurile sunt concepute pentru a petrece noaptea într-o cameră privată cu una sau două persoane. Pe de altă parte, hostelurile sau pensiunile pun accent pe socializare și camere comune. Pentru o selecție corectă, este important să știți prin ce tip de experiență doriți să treceți, pe lângă buget.

Ce ar trebui să luați în considerare atunci când alegeți între un hotel și o pensiune?

Pentru a începe căutarea pentru o cazare adecvată , trebuie luat în considerare tipul de experiență dorit. Nu este același lucru să călătorești singur, cu familia, cu un partener sau cu prietenii și nici nu este același lucru să faci asta pentru afaceri sau pentru vacanțe.

În funcție de tipul de călătorie, este necesar să definiți facilitățile de care aveți nevoie.

Un alt aspect de luat în considerare este bugetul, care ar trebui să includă bilete, mâncare, excursii și cazare. În general, hotelurile tind să coste mai mult și pensiunile să fie mai ieftine, deși acest lucru nu este întotdeauna valabil.

Destinația trebuie luată în considerare, deoarece într-un oraș mare este normal să găsiți opțiuni hoteliere variate. Pe de altă parte, în turismul mai aventuros, cum ar fi muntele, veți găsi mai des pensiuni.

Hoteluri

Hotelurile sunt una dintre cele mai cunoscute cazări, prezente în toate orașele lumii. Există diferite categorii clasificate de la 1 la 5 stele, în funcție de calitatea și serviciile oferite.

Conceptul este similar, întrucât toate vizează o experiență personală, privată și completă. Camerele nu sunt comune și elementele esențiale sunt incluse.

Cameră de hotel
Hotelurile oferă o experiență mai privată decât hostelurile.

Avantajele hotelului

  • Cameră privată: dacă sunteți în căutarea unei intimități totale, este posibil ca alegerea dintre hotel și pensiune să fie mai ușoară. Principala caracteristică a hotelurilor este faptul că nu împărțiți o cameră sau o baie.
  • Accesorii esențiale: oferă prosoape, săpunuri și produse pentru păr, așadar nu este nevoie să le transportați de acasă.
  • Curățenie zilnică: hotelurile au angajați care asigură room service zilnic.
  • Mic dejun: există un mic dejun care poate fi mai mult sau mai puțin complet, în funcție de tipul de unitate și buget.
  • Varietate: în oferta turistică există hoteluri de tot felul, de la cele de familie, uneori conduse de proprietari, până la uriașele lanțuri multinaționale.

Dezavantaje ale hotelurilor

O situație care poate fi inconfortabilă pentru unii oameni este lipsa bucătăriei. Trebuie să mâncați în fiecare zi la restaurant, ceea ce crește bugetul alocat. Hotelurile tind să coste mai mult decât pensiunile datorită confidențialității pe care o oferă. Cu toate acestea, există și opțiuni mai ieftine.

Camerele sunt proiectate în general pentru două persoane. Din acest motiv, nu este cea mai bună alternativă pentru a călători cu grupuri de prieteni, cu excepția situației în care intenționați să rezervați mai multe camere.

Pensiuni

Pensiunile sau hostelurile sunt o experiență de cazare diferită. Conceptul general este de a împărtăși totul cu ceilalți. Prin urmare, multe spații sunt disponibile pentru toți oaspeții.

Tind să coste mai puțin decât hotelurile, dar nu sunt alese doar pentru asta. Mulți călători se bucură să împărtășească povești și să învețe de la oameni cu experiențe similare.

Avantajele pensiunilor

  • Opțiuni: în funcție de tipul de unitate, conceptul și valoarea acesteia, este posibil să optați pentru camere private, plătind puțin mai mult. Chiar și cu o baie personală, bucătăria este zonă comună.
  • Preț: în general, sunt mai ieftine decât hotelurile. Cu toate acestea, există pensiuni de foarte bună calitate, care pot fi mai scumpe decât multe hoteluri, chiar dacă au camere comune.
  • Diversitate culturală: pensiunile sunt ocupate de călători din întreaga lume, care efectuează călătorii lungi. Acesta este un avantaj pentru cei care călătoresc singuri și doresc să împărtășească experiențe și să cunoască oameni.
  • Respect: anumite reguli de conviețuire sunt stabilite pentru confortul general. De exemplu, să nu aprinzi luminile sau să nu faci zgomot noaptea. Este necesară o atmosferă de cordialitate și prietenie.
  • Gătit: unora li se pare incomod să împartă spațiul, dar a avea o bucătărie este un bonus pentru buget.
  • Socializare: multe pensiuni au planuri de distracție generală. Uneori organizează evenimente, atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi.

Dezavantaje ale pensiunilor

Poate cel mai important dezavantaj al pensiunilor este baia comună. Hostelurile mari au spații de tip vestiar, cu dușuri individuale și zone comune pentru îmbrăcat.

De asemenea, multora le lipsesc prosoapele și săpunurile. Curățarea zilnică a camerelor nu este obișnuită în aceste unități. Uneori, există camere cu până la 9, 10 sau 12 paturi, cu disponibilitate doar pentru bărbați, femei sau mixtă.

În ceea ce privește securitatea, deși există un mediu prietenos, este recomandatsă aveți o încuietoare pentru bagaje. Unele dormitoare comune oferă dulapuri pentru depozitarea bunurilor.

Cum să alegeți între hotel și pensiune

Sfaturi pentru alegerea între hotel și pensiune

Hotelurile sunt cea mai bună opțiune pentru călătorii de familie sau de afaceri. Pentru călătorii fără însoțitor sau cu grupuri de prieteni, pensiunile funcționează mai bine. Cu toate acestea, totul depinde de fiecare persoană și de experiența dorită.

Multe cupluri aleg hosteluri pentru a întâlni oameni, iar alți călători solo preferă liniștea unui hotel. Este important să știți ce aspecte ale confidențialității vă afectează.

Este probabil ca, până când nu este experimentat, acest aspect să nu fie pe deplin înțeles. Până în urmă cu câțiva ani, pensiunile erau asociate cu tineretul și aventura, dar este posibil să întâlniți oameni de toate vârstele și din toate culturile, ceea ce generează experiențe interesante.

Cum alegeți între hotel și pensiune: concluzie

Deși alegerea dintre hotel și pensiune este decisivă pentru călătorie, cel mai probabil vă veți distra oriunde ați merge. Toate locurile sunt pregătite pentru ca turiștii să se bucure de un sejur plăcut și să revină.

Există tot mai multe spații de cazare alternative, cu caracteristici ale ambelor, cum ar fi apartamente rezidențiale sau couchsurfing. Acolo puteți afla mai multe despre oamenii, obiceiurile și tradițiile unui oraș.

Indiferent de alegere, este recomandat să rezervați în avans pentru a obține prețuri și locuri mai bune, mai ales în anotimpurile înalte, când disponibilitatea tinde să scadă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wilches-Arango, María Jimena, Duran Hoyos, Oscar Javier, Daza-Escorcia, Julio Mario,  Caracterización del servicio de hospedaje en el turismo de negocios  y trabajos en la ciudad de Monterrey en función de sus capacidades  diferenciadoras. PROSPECTIVA [Internet]. 2011;9(1):78-87. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=496250979011
  • Chagas, Heldson Lima. “Turismo Cultural.” Revista Turismo em Análise 25.2 (2014): 497. Disponible en: https://doi.org/10.11606/issn.1984-4867.v25i2p497-499
  • Alarcón H., Nancy, Núñez I., Jorge,  Análisis de la Industria de Alojamiento Turístico de la Ciudad de Puerto Varas, Chile. Panorama Socioeconómico [Internet]. 2006;24(32):24-35. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=39903204
  • Gil García, Javier. “Turistificación, Rentas Inmobiliarias y Acumulación de Capital a Través de Airbnb. El Caso de Valencia.” Cuadernos Geográficos 60.1 (2020). Disponible en: https://doi.org/10.30827/cuadgeo.v60i1.13916

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.