Călătoriți cu medicamente: ce să luați în considerare?
 

Călătoriți cu medicamente: ce să luați în considerare?

Dacă intenționați să călătoriți cu medicamente, vă invităm să citiți acest articol pentru a afla ce situații ar trebui să luați în considerare.
Călătoriți cu medicamente: ce să luați în considerare?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru unele persoane, călătoria în străinătate cu medicamente poate fi o necesitate din cauza stării de sănătate. Și, deși în unele cazuri acestea sunt medicamente eliberate pe bază de rețetă, în alte cazuri este mai mult o măsură de precauție. Ce să luați în considerare atunci când călătoriți cu medicamente?

Atunci când călătoriți cu medicamente, în unele țări există restricții și interdicții. De asemenea, este important să știți că există limitări în ceea ce privește cantitatea pe care o puteți transporta și că unele medicamente trebuie păstrate la o temperatură scăzută. Deci, dacă intenționați să faceți o călătorie și trebuie să includeți în valiză substanțe eliberate pe bază de rețetă, vă explicăm ce ar trebui să știți.

De ce să călătoriți cu medicamente?

Există mai multe motive pentru care o persoană trebuie să călătorească cu medicamente. În primul rând, pacienții cu o boală cronică trebuie să mențină continuitatea tratamentului.

În al doilea rând , un zbor cu avionul înseamnă o schimbare a condițiilor normale de viață, care se poate traduce prin manifestarea diferitelor simptome. Acest lucru li se întâmplă, de exemplu, celor care suferă sau au suferit de barotrauma urechii.

La fel, conform studiilor științifice, excursiile la altitudine afectează pacienții cu boli respiratorii . Deși nu există contraindicații de zbor pentru bolnavii de astm bronșic, aceștia ar trebui să aibă inhalatorul la îndemână.

Este necesar să se ia măsuri de precauție chiar și la persoanele sănătoase. De aceea, trebuie să includem în bagaj o trusă de prim ajutor de bază, pentru a face față simptomelor și bolilor călătorului, precum răceli, diaree sau dureri de cap.

Ca parte a acestei măsuri de precauție, persoanele care necesită tratament continuu ar trebui să anticipeze și alte situații:

  • Locul pe care urmează să-l vizităm este îndepărtat.
  • Nu se comercializează aceleași doze sau formulări ca în țara noastră de origine.
  • Este necesară o rețetă.
Bagaje colorate
Pregătirea valizei pentru a călători departe implică luarea în considerare a unor evenimente neprevăzute. Printre acestea, a avea medicamente de bază este un lucru esențial.

Restricții atunci când călătoriți cu medicamente

Majoritatea medicamentelor, indiferent dacă sunt injectabile, pastile, siropuri, geluri sau spray-uri, pot fi transportate într-o pungă cu închidere. Trebuie să arătați medicamentele la punctele de control de la frontieră.

Cu toate acestea, în unele țări pot exista restricții mai severe la călătoriile cu medicamente. Deși este suficient să prezentați raportul și prescripția medicală pentru a justifica prezența unor astfel de medicamente, în anumite zone există substanțe interzise.

India, Pakistan, Turcia, Arabia Saudită, Qatar, Japonia, China, Indonezia, Singapore, Mexic, Costa Rica și Grecia se numără printre țările cu cele mai multe restricții de călătorie cu medicamente. În Statele Unite, sunt permise doar medicamentele care pot fi achiziționate legal acolo.

Iată câteva dintre substanțele cu privire la care există restricții în lume:

  • Amfetamine
  • Diazepam
  • Codeină (chiar și în siropuri)
  • Tramadol sau alte opioide
  • Pseudoefedrină
  • Guaifenesin
  • Acetaminofen
  • Aspirină

În unele teritorii, nerespectarea acestor reglementări poate însemna detenție, amendă sau interdicție de intrare. Se aplică principiul conform căruia necunoașterea legii nu scutește respectarea.

Sfaturi utile când călătoriți cu medicamente

Dacă trebuie să călătoriți cu medicamente, ar trebui să începeți să vă organizați cu mult înainte de a lua avionul.

Mergeți la medic

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vizitați medicul. Pe lângă redactarea unui raport și a prescripțiilor corespunzătoare, profesionistul vă va spune dacă trebuie să ajustați doza din cauza călătoriei sau dacă aveți nevoie de un medicament suplimentar.

Mărci și ingrediente active

Este important să cunoașteți componentele, ingredientele active sau denumirile generice ale medicamentelor pe care le consumați. În teritoriile pe care le vizitați, acestea pot fi vândute sub alte nume.

Cercetați reglementările

Trebuie să întreprindeți o investigație pe cont propriu cu privire la reglementările din locurile unde mergeți. După cum am menționat deja, în anumite țări există restricții specifice. Puteți întreba și la consulatele și ambasadele țărilor.

Prescripție și raport medical

O rețetă și un raport medical vă vor ajuta să arătați de ce ar trebui să călătoriți cu medicamente. În plus, vă vor ajuta să obțineți mai multe doze de tratament în cazul în care aveți nevoie.

Amintiți-vă că raportul trebuie semnat și ștampilat de către medic. Ar trebui să includă date privind istoricul medical, precum și numele medicamentelor, atât generice, cât și comerciale. Dacă este posibil, ar trebui să fie scris sau să includă o copie în limba engleză.

Bagaj de mână

Când călătoriți, medicamentele trebuie să fie întotdeauna în bagajele de mână, chiar și atunci când acest lucru poate reprezenta un inconvenient. Acest lucru facilitează controlul la punctele de ieșire și intrare.

Pe de altă parte, șansele de deteriorare sau pierdere sunt reduse, deoarece bagajele de cală sunt susceptibile la lovituri și sunt supuse variațiilor de temperatură. De asemenea, depozitarea medicamentelor în bagajul de mână este vitală în caz de urgență.

Cum să împachetați medicamentele

Pentru a putea transporta medicamentele în geantă, trebuie să țineți cont de câteva considerații:

  • Păstrați medicamentele în recipientul original. Nu utilizați cutii de pastile.
  • Puneți lichidele într-o pungă suplimentară sau într-un ambalaj etanș pentru a nu se vărsa.

Ce medicamente ar trebui să includeți?

Trebuie să luați toate medicamentele pe care le consumați, în funcție de tratamentul pe care îl urmați. Dacă doriți, puteți pregăti un kit de călătorie. Acest lucru va fi util atât la transfer, cât și la sosire.

Persoanelor cu diabet și celor cu risc de reacții alergice severe li se recomandă să aibă la îndemână dispozitivul auto-injectabil cu insulină sau epinefrină.

Cum călătoriți cu medicamente când aveți diabet

Ce cantitate?

Calculați câte zile implică drumul, șederea și întoarcerea. Trebuie să aveți suficiente medicamente pentru tot acest timp și chiar ceva mai mult pentru situațiile neprevăzute.

Condițiile de păstrare

Pentru unele medicamente, expunerea la temperaturi ridicate nu contează. Cu toate acestea, altele se pot deteriora și pot compromite sănătatea dacă nu sunt ținute în condițiile potrivite. Medicamentele pot fi transportate într-un recipient izoterm.

Materiale și echipamente medicale

În cele din urmă, dacă trebuie să călătoriți nu numai cu medicamente, ci și cu seringi, inhalatoare, contoare de oxigen, glucometre, echipamente CPAP și chiar nebulizatoare, este recomandat să contactați compania aeriană în avans pentru a cunoaște protocoalele în ceea ce privește echipamentele și consumabilele medicale.

Este posibil să călătoriți cu medicamente

A avea o boală sau a fi sub tratament medical nu înseamnă că nu putem duce o viață relativ normală. Dimpotrivă, dacă știm ce trebuie să facem pentru a călători cu medicamente, ne putem bucura de vacanță fără a ne pune sănătatea în pericol.

Cu toate acestea, călătoria cu medicamente nu este ceva simplu. Măsurile de precauție sunt indispensabile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aguerre V. Viaje en avión, riesgos y previsiones a considerar en los niños. Arch Argent Pediatr. 2012; 110(1): 66-69.
  • Ampudia-Blasco F, Rosenstock J. Estrategias de insulinización en la diabetes mellitus tipo 2. Av Diabetol. 2008; 24(1): 7-20.
  • Fiore C, Córsico W. Viajes aéreos y patología pulmonar con riesgo de hipoxemia. Rev. Asoc. Med. Bahía Blanca; 2009; 19(2): 64-67.
  • Molina M, Hernández L, Duran J,  et al. Protocolo para evaluar una CPAP automática. Valoración de la utilidad del Autoset-T para determinar la presión de Cpap óptima en el síndrome de apnea-hipopnea del sueño. Archivos de Bronconeumología. 2003; 39(3): 118-125.
  • Ricote-Lobera I, Ortiz-Martín B, Fraile-Gil S, et al. Estabilidad de los medicamentos termolábiles ante una interrupción accidental de la cadena de frío. Farm Hosp.  2014;  38(3): 169-192.
  • Ríos Tejada F. Contraindicaciones y recomendaciones médicas para los viajes en avión. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2008; 15(8): 489-498.
  • Steffen R, Amitirigala I, Mutsch M. Health risk among travelers-Need for regular updates. J Travel Med. 2008; 15 (3): 145-6.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.