Diferențele dintre fanteziile sexuale ale bărbaților și femeilor
 

Diferențele dintre fanteziile sexuale ale bărbaților și femeilor

Când vine vorba de căutarea plăcerii, fanteziile sexuale sunt o resursă pe care o folosesc atât bărbații, cât și femeile. Dar fiecare gen le construiește și le simte într-un fel anume.
Diferențele dintre fanteziile sexuale ale bărbaților și femeilor
Leticia Martín Enjuto

Verificat și aprobat de psihologul Leticia Martín Enjuto.

Ultima actualizare: 19 iunie, 2024

Este dificil să generalizezi despre fanteziile sexuale ale bărbaților și femeilor, deoarece toți suntem diferiți și gândurile noastre sunt unice. În orice caz, dinamica culturală și socială contribuie la repetarea anumitor tipare atunci când se imaginează și se proiectează dorințe în pat.

Dar, există fantezii specifice genului feminin și altele genului masculin? Genul influențează atunci când vă imaginați povești sexuale? Adevărul este că, deși multe reprezentări sunt aceleași și se repetă la ambele sexe, există unele particularități specifice fiecărui grup. Mai jos, vă spunem despre ele în detaliu.

Fanteziile sexuale

Imaginarea poveștilor, evenimentelor, situațiilor sau lucrurilor care nu există cu adevărat este comună la ființele umane. Fantezia este ceva ce facem în mod natural și nu înseamnă că ne dorim ca acele gânduri să devină realitate, ci mai degrabă că avem o anumită curiozitate cu privire la acele experiențe sau teme.

În cazul fanteziilor sexuale, acestea sunt idei sau reprezentări mentale ale conținutului sexual pe care ni le par incitante. Acestea includ povești foarte elaborate, imagini sau gânduri izolate care apar spontan și amintiri ale experiențelor sexuale trecute care pot ajuta la trezirea înainte de actul sexual, în timpul întâlnirii sau în timpul masturbării.

Deși în trecut au fost considerate o nevoie pentru persoanele care nu erau mulțumite de relațiile lor sexuale, astăzi știm că nu este cazul. De fapt, gândurile erotice sunt considerate indicatori ai sănătății sexuale.

Departe de a fi un indiciu al nemulțumirii, fanteziile sexuale acționează ca un declanșator al excitării și cresc probabilitatea de a avea o sexualitate completă și echilibrată.

Conținutul celor mai frecvente fantezii sexuale

Gândurile erotice sunt private și conținutul lor poate fi foarte divers, deoarece depinde de creativitatea și dorințele fiecărei persoane. Pregătirea academică, credințele religioase, tipul de personalitate și educația sexuală influențează, de asemenea, construcția fanteziei.

Unele gânduri erotice tind să se repete atât la bărbați, cât și la femei. De fapt, acestea sunt cele mai comune fantezii sexuale :

  • Supunerea.
  • Sexul în grup.
  • Dominaţie.
  • Sadomasochismul.
  • Schimbarea partenerilor.
  • Primește gesturi romantice.
  • Stimulare oral-genitală.
  • Să fii masturbat de partenerul tău.
  • Te simți forțat să faci sex.
  • Faceți sex într-un loc neobișnuit.
  • Practicați comportamente neobișnuite sau inacceptabile.
  • Relații cu altcineva decât partenerul actual: imaginare sau reale.
  • Voyeurism (observarea altor persoane care au o relație sexuală).
  • Fetișuri sexuale obișnuite (cum ar fi activarea de păr, picioare și îmbrăcăminte din piele).

Multă vreme, unele fantezii au fost considerate mai convenționale decât altele, uneori etichetate „tulburări parafilice” (de exemplu, voyeurism, frotteurism și fetișism). Cu toate acestea, studii recente au arătat că mai multe sunt destul de comune și nu constituie o patologie.

Fantezii sexuale în funcție de gen: diferențe între bărbați și femei

În trecut, se credea că femeile nu au fantezii și că bărbații le concentrau asupra practicilor sexuale. Cu toate acestea, în prezent, se consideră că ambele sexe le folosesc ca instrumente pentru a-și îmbogăți răspunsul sexual și există coincidențe în conținut și frecvență.

Un sondaj realizat în 2012 de Universitatea din Granada a arătat că nu există diferențe semnificative între fanteziile sexuale ale bărbaților și ale femeilor. Această cercetare, bazată pe un eșantion semnificativ de 2.250 de spanioli, a relevat că, în general, ambele sexe se cufundă în aspecte intime sau romantice care îi implică pe partenerii lor.

Deși conținutul poate fi similar, există percepții distincte între bărbați și femei atunci când vine vorba de fantezie.

Fanteziile feminine, în cea mai mare parte, sunt emoționale, cu detalii și concentrate pe procesul de excitare. Pe de altă parte, bărbații tind să aibă mai multe gânduri vizuale, grafice și directe, concentrându-se mai mult pe scopul procesului decât pe detalii.

Normele și rolurile sociale pot influența și se reflectă în fanteziile sexuale ale bărbaților și femeilor. În acest sens, este mai frecvent ca rolul dominant să predomine în gândurile masculine și elemente de supunere să apară în imaginația femeilor.

În orice caz, având în vedere diversitatea socială și culturală care ne înconjoară și complexitatea gândurilor umane, este foarte greu să generalizăm fanteziile sexuale și să le încadram în comportamente specifice fiecărui gen. Pot exista puncte și idei similare între bărbați și femei, dar adevărul este că toți percepem erotismul și sexualitatea în mod diferit.

Fantezii sexuale la femei

Fanteziile sexuale feminine se caracterizează prin extinderea și varietatea lor. Jocul și atenția la detaliile senzoriale, cum ar fi sunete, texturi, mirosuri și senzații joacă un rol cheie. Ei nu tind să se concentreze atât de mult pe atingerea orgasmului, ci mai degrabă pe obținerea unei excitări mai mari și pe explorarea a ceea ce propune imaginația.

Narațiunile fanteziilor femeilor se remarcă prin faptul că sunt povești foarte elaborate, pline de detalii și detalii. Componenta esențială a acestor fantezii este explorarea emoțiilor și a senzațiilor, adăugând complexitate și bogăție sexualității. Acestea sunt câteva dintre temele care tind să fie repetate printre gândurile erotice ale femeilor:

  • Purtați îmbrăcăminte senzuală.
  • Relații sexuale cu mai mult de un partener.
  • Aspecte romantice, cum ar fi îmbrățișarea, sărutul și mângâierea.
  • A fi forțat sau forțat să întrețină relații sexuale.
  • A avea relații cu alte persoane decât partenerul tău obișnuit.
  • Includerea experiențelor sexuale cu persoane de același gen.
  • Joacă roluri specifice și comportamente sexuale diferite de experiența lor zilnică, cu partenerii obișnuiți.

Gândurile sexuale ale bărbaților

În general, bărbații fantezează despre comportamente pe care nu le îndeplinesc și se gândesc mai des la activitățile de explorare legate de sexul în grup sau de căutarea de noi senzații. Aceste fantezii pot include dorințe de promiscuitate, schimb de partener sau participare la orgii.

Bărbații par să aibă mai multe fantezii sexuale decât femeile, mai ales în timpul masturbării. Acestea sunt câteva dintre cele mai recurente teme:

  • Faceți un harem sau sex de grup.
  • Practici de dominare-supunere.
  • Sex cu alte femei decât partenerul actual.
  • Evocarea partenerilor sexuali sau emoționali anteriori.
  • Practici homosexuale (deși mai rar decât femeile și cu o conotație negativă).

Orientarea sexuală influențează gândurile erotice?

Deși diferențele sunt subtile, unele studii sugerează că conținutul fanteziilor sexuale ar putea fi diferit între persoanele homosexuale și cele heterosexuale. Acestea sunt unele dintre cele mai semnificative variații:

  • Bărbați heterosexuali: Unii bărbați fantezează despre participarea la experiențe sexuale de grup, înlocuirea partenerului obișnuit, dinamica coercitivă cu femeile și observarea întâlnirilor intime. Mai rar, unele fantezii pot include întâlniri homosexuale.
  • Bărbați homosexuali: fanteziile care includ imagini detaliate ale anatomiei masculine, întâlniri homosexuale forțate, întâlniri heterosexuale cu femei, întâlniri romantice cu bărbați necunoscuți și participarea la situații sexuale de grup tind să predomine.
  • Femei heterosexuale: scenariile emoționale și romantice sunt frecvente. Evidențiază ideea înlocuirii partenerului obișnuit, jocuri de rol specifice, observarea activității sexuale, întâlniri romantice cu bărbați necunoscuți și relații lesbiene.
  • Femei homosexuale: predomină expresii specifice ale dorinței, cum ar fi întâlniri sexuale coercitive, fantezii sexuale transgresive, vorbe murdare, întâlniri heterosexuale, evocare și amintiri ale experiențelor sexuale trecute și, în unele cazuri, sunt incluse unele elemente de sadism.

Ar trebui realizate fanteziile sexuale?

Este important de menționat că fanteziile erotice fac parte dintr-o lume fictivă guvernată de protagonist și nu reflectă întotdeauna dorințe sexuale reale. De exemplu, o femeie poate avea fantezii despre a fi violată, dar asta nu înseamnă că ea chiar vrea să se întâmple asta.

Trebuie să știi că fanteziile sexuale își joacă rolul chiar dacă nu se concretizează în realitate. Acestea sunt pur și simplu resurse imaginative care promovează entuziasmul și îmbunătățesc sexualitatea, chiar dacă nu sunt realizate în viața reală.

Realizarea unor fantezii poate fi pozitivă, atâta timp cât sunt viabile, legale și nu au un impact negativ asupra altor persoane. Dacă decideți să duceți un gând erotic, este important ca acesta să fie convenit cu cealaltă parte și să asigurați siguranța fizică și emoțională a tuturor participanților.

Bărbați și femei cu mai multă dorință

Dincolo de nuanțele dintre fanteziile sexuale ale bărbaților și femeilor, ale heterosexualilor și ale homosexualilor, este crucial să înțelegem că aceste diferențe nu ar trebui să alimenteze stereotipuri sau judecăți. Înțelegerea faptului că gândurile erotice sunt o expresie naturală și sănătoasă a sexualității umane este esențială pentru a profita de ele și pentru a crește entuziasmul sau plăcerea.

Bucurați-vă de această resursă fără frici sau limitări. Fiți creativ și atingeți cele mai intime gânduri pentru a vă conecta cu propria sexualitate, pentru a crește dorința și pentru a vă îmbogăți experiențele sexuale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bártová, K., Androvičová, R., Krejčová, L., Weiss, P., & Klapilová, K. (2021). The prevalence of paraphilic interests in the Czech population: Preference, arousal, the use of pornography, fantasy, and behavior. The Journal of Sex Research58(1), 86-96. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499.2019.1707468
  • Cátala, I., & Martínez-Taboas, A. (2016). El impacto y la relación entre las fantasías sexuales, la excitación y la religiosidad: Un estudio comparativo. Ciencias de la Conducta31(1), 24-47. https://www.cienciasdelaconducta.org/index.php/cdc/article/view/71
  • Joyal, C. C., Cossette, A., & Lapierre, V. (2015). What exactly is an unusual sexual fantasy?. The journal of sexual medicine12(2), 328-340. https://sexualhealthalliance.com/
  • Nese, M., Riboli, G., Brighetti, G., Visciano, R., Giunti, D., & Borlimi, R. (2021). Sexual Fantasies across Gender and Sexual Orientation in Young Adults: A Multiple Correspondence Analysis. Sexes2(4), 523-533. https://www.mdpi.com/2411-5118/2/4/41
  • Nimbi, F. M., Ciocca, G., Limoncin, E., Fontanesi, L., Uysal, Ü. B., Flinchum, M., … & Simonelli, C. (2020). Sexual desire and fantasies in the LGBT+ community: Focus on lesbian women and gay men. Current Sexual Health Reports12, 153-161. https://link.springer.com/article/10.1007/s11930-
  • Orellana González, A. (2021). Estudio de las fantasías sexuales en una muestra de universitarios españoles. Gredos, Repositorio Universitario, Universidad de Salamanca. https://gredos.usal.es/handle/10366/146706
  • Raya Güimil, D., Ibáñez Nava, C., Martínez Navarro, I., Salmerón Sánchez, P., & Ballester-Arnal, R. (2017). Principales fantasías sexuales en jóvenes españoles y diferencias en función de variables sociodemográficas. https://repositori.uji.es/xmlui/bitstream/
  • Universidad de Granada. (2012). Un estudio demuestra que los hombres y las mujeres experimentan las mismas fantasías sexuales.  https://secretariageneral.ugr.es/informacion/noticias/
  • Walton, M. T., Lykins, A. D., & Bhullar, N. (2016). Beyond heterosexual, bisexual, and homosexual: A diversity in sexual identity expression. Archives of sexual behavior45, 1591-1597. https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-016-0778-3

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.